Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Koje benefite zaposleni najviše cene?

Istraživanje
Piše: Jelena Zdravkovski

Privlačenje i zadržavanje talentovanih i kvalifikovanih zaposlenih je ključni izazov za kompanije u 2023. godini kako su pokazala brojna istraživanja. 

Kako bi se izdvojile od konkurencije i stvorile motivisano i zadovoljno radno okruženje, kompanije sve češće nude različite benefite svojim zaposlenima. 

Ovi benefiti idu izvan standardne plate i mogu uključivati različite pogodnosti i olakšice. Proverite i kojih je to pet ključnih benefita koje zaposleni najviše cene.

Privatno zdravstveno osiguranje

Privatno zdravstveno osiguranje za zaposlene ( https://www.osiguranik.com/osiguranje/dobrovoljno-zdravstveno-osiguranje/dobrovoljno-zdravstveno-osiguranje-zaposlenih/) omogućava lečenje i održavanje zdravlja u privatnim zdravstvenim ustanovama i brži pristup medicinskim uslugama.

Ovaj benefit omogućava zaposlenima da brinu o svom zdravlju, a često i zdravlju svoje porodice (ukoliko su članovi porodice uključeni u polisu) bez čekanja u redovima i sa manje birokratije. Ovo je od izuzetne važnosti, posebno u situacijama kada je korisnicima osiguranja potreban hitan pregled ili intervencija, jer privatne klinike i bolnice obično imaju kraće liste čekanja u poređenju sa javnim zdravstvenim ustanovama.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih mnogi zaposleni cene privatno zdravstveno osiguranje je mogućnost izbora lekara i specijalista. Osiguranici imaju priliku da sami biraju lekara kod koga žele da se leče, što može povećati osećaj kontrole i poverenja u lečenje. 

Takođe, privatne zdravstvene ustanove često su opremljene najmodernijom medicinskom opremom i tehnologijama, što omogućava dijagnostiku i lečenje na najvišem nivou. Kompanije kao dodatno pokriće obično biraju i sistematski pregled na godišnjem nivou, za koji znamo da je najbolja preventiva bolesti i način da se određeno stanje u organizmu prepozna na vreme i spreči njegov progres. 

Kada su zaposleni sigurni da u svakom trenutku za određeni problem mogu da zakažu preglede specijalista i dijagnostičke procedure, ali i provere svoje zdravlje jednom godišnje - zadovoljstvo poslom raste. 

Mogućnost rada od kuće

Sve veći broj kompanija shvata važnost fleksibilnosti u radnom okruženju. Mogućnost rada od kuće je beneficija koju zaposleni veoma cene, posebno u savremenom digitalnom dobu. 

Rad od kuće ( https://srpskaekonomija.rs/vesti/10/849//16169/Kako-ostati-motivisan-tokom-rada-od-ku%C4%87e ) omogućava zaposlenima veću fleksibilnost u organizaciji radnog vremena, smanjenje troškova putovanja i više vremena provedenog sa porodicom. Ovaj model rada takođe može povećati produktivnost i zadovoljstvo zaposlenih.

Mnogi primećuju da rad od kuće može povećati njihovu produktivnost. Kada radite u udobnosti svog doma, možete se fokusirati na svoje zadatke bez ometanja koja se često dešava u kancelarijskom okruženju. Takođe, rad od kuće može omogućiti bolje uslove za koncentraciju i kreativnost, što može doprineti poboljšanju performansi i postizanju boljih rezultata na poslu.

Međutim, važno je napomenuti da rad od kuće zahteva odgovornost i samodisciplinu. Potrebno je organizovati radno vreme, postaviti jasne ciljeve i redovno komunicirati sa kolegama i nadređenima. Takođe, neki poslovi zahtevaju timski rad i saradnju, pa je važno pronaći balans između rada od kuće i prisustva u kancelariji kada je to potrebno. 

Takvo rešenje pronađeno je u takozvanom hibridnom radu, koje omogućava da zaposleni deo vremena rade od kuće, a deo iz kancelarije. U pojedinim kompanijama, izbor je na zaposlenima, a negde su određeni dani za rad od kuće, odnosno rad iz kancelarije. 

Fleksibilno radno vreme

Pored mogućnosti rada od kuće, fleksibilno radno vreme  ( https://biznis.telegraf.rs/karijera/3100036-u-ovoj-zemlji-preko-90-odsto-kompanija-radnicima-nudi-fleksibilno-radno-vreme-evo-i-zasto) je još jedan benefit koji zaposleni veoma cene. Umesto tradicionalnog 9-17 radnog vremena, fleksibilno radno vreme omogućava zaposlenima da sami organizuju svoje radno vreme u skladu sa obavezama i potrebama. 

Ovo je posebno važno za ljude sa porodicom, koji mogu prilagoditi radno vreme deci, školskim obavezama ili drugim ličnim potrebama. Fleksibilno radno vreme takođe može pomoći u održavanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, što je ključno za zadovoljstvo zaposlenih.

Team building aktivnosti

Podstiču timski duh, saradnju i međusobno razumevanje između kolega, a najbolje team building aktivnosti u tom pogledu jesu: 

Putovanja i izleti - mogu uključivati različite aktivnosti kao što su planinarenje, vožnja čamcem, timske sportove ili jednostavno druženje na nekom atraktivnom mestu;

Organizovanje sportskih događaja kao što su turniri u fudbalu, košarci, odbojci ili stonom tenisu mogu biti odličan način da se podstakne timski duh i zdrava konkurencija među kolegama;

Organizovanje timskih radionica odlično je za unapređenje veština i sposobnosti zaposlenih. Radionice mogu pokriti različite teme, kao što su komunikacija, liderstvo, rešavanje problema ili timski rad.

Ove aktivnosti ne samo da pomažu u izgradnji jakih timova, već takođe pomažu u stvaranju pozitivne i motivišuće radne atmosfere.

Plaćene dodatne edukacije i trening

Plaćeno dodatno obrazovanje i trening (https://srpskaekonomija.rs/vesti/10/14//27022/Poslodavci-ula%C5%BEu-u-obrazovanje-i-razvoj-ve%C5%A1tina-zaposlenih)su beneficije koje kompanije pružaju kako bi podržale razvoj svojih zaposlenih i omogućile im da se usavršavaju, stiču nove veštine i znanja koja su korisna za njihovu radnu poziciju. 

Ovde ukratko spadaju pohađanje seminara, radionica, kurseva ili škola, unapređenje tehničkih veština, kao i razvoj mekih veština poput komunikacije, liderstva ili timskog rada. Plaćeno obrazovanje i trening ne samo da povećavaju znanje i veštine zaposlenih, već takođe kompanija na ovaj način pokazuje da vodi brigu o razvoju svojih zaposlenih i njihovoj karijeri.

Kroz ove programe obuke, zaposleni unapređuju svoje sposobnosti i postaju stručnjaci u svojim oblastima.

Evo i prednosti dodatnog usavršavanja zaposlenih:

Povećanje produktivnosti;

Povećana motivacija i angažovanost;

Smanjenje fluktuacije zaposlenih;

Poboljšanje reputacije kompanije.

Na dobitku su svi, jer kompanija dobija stručne i zadovoljne ljude, dok zaposleni imaju prostora da se usavršavaju u željenom pravcu!

Iako su navedene beneficije među najtraženijima, važno je napomenuti da svaka kompanija može prilagoditi beneficije u skladu sa potrebama i ciljevima svojih zaposlenih. Na primer, neke kompanije mogu ponuditi dodatne slobodne dane za roditelje, dodatne bonuse ili stimulacije za izuzetne rezultate, ili čak članstva u teretanama ili wellness centrima.

S druge strane, nedostatak adekvatnih beneficija dovodi do nezadovoljstva zaposlenih, visoke stope fluktuacije i smanjenja produktivnosti. Stoga, kompanije koje žele da ostanu konkurentne i privuku najbolje talente moraju pažljivo da razmotre koje beneficije su najvažnije za njihove zaposlene i kako ih mogu prilagoditi kako bi zadovoljili njihove potrebe.

 

 

Ostali naslovi

Carski glasovi kosmetskih slavuja osvojili Beograd
Piše: Ljiljana Staletović
Mladi vokalni solisti s Kosova i Metohije, vođeni muzičkim urednikom i direktorom festivala „Carski glasovi“ Zlatkom Stojanovićem, predstavili su se u Beogradu izvođenjem izvornih srpskih pesama. Prihod od prodatih ulaznica namenili su višečlanoj porodici Dogandžić iz Štrpca
Koliko je civilno društvo u Srbiji uključeno u izradu javnih politika?
Srpska ekonomija
Saradnja sa civilnim društvom na izradi zakona, uz unapređenje razumevanja uloge nevladinih organizacija i efikasnije korišćenje ekspertize ovog sektora, važne su za kreiranje efikasnih mera i javnih politika. Iako dijalog sa državom postoji, većina organizacija se ne oseća dovoljno uključeno, iako bi sve želele da rade na reformama
Dostupnost radne snage i inflacija najveći izazovi za privredu u 2024.
Srpska ekonomija
Unapređenje javnih finansija, borba protiv sive ekonomije i bolji uslovi za preduzetnike i inovacije trebalo bi da budu u vrhu liste prioriteta nadležnih institucija u 2024. godini kako bi se olakšalo poslovanje u Srbiji, pokazala je anketa članova NALED-a iz privatnog, javnog i civilnog sektora
Pokrenuta digitalna platforma Budi deo plana
Srpska ekonomija
Glas građana i privrede u urbanističkom planiranju jasnije i glasnije će se čuti nakon što je i zvanično pokrenuta digitalna platforma “Budi deo plana”, preko koje će korisnici, u realnom vremenu, dobijati obaveštenja o izmenama planskih dokumenata i moći da na njih elektronskim putem podnesu eventualne prigovor
Da li znate po kojim znamenitim ličnostima ulice u Beogradu na vodi nose ime?
Srpska ekonomija
Gradeći najmodernije naselje u Srbiji na desnoj obali Save, Belgrade Waterfront nije propustio da se s puno pijeteta odnosi i prema brojnim istorijskim ličnostima koje su zadužile kako Beograd, tako i čitavu našu zemlju
Sve je OK kada je neko tu za tebe
Srpska ekonomija
Podaci pokazuju da u Srbiji čak 1/3 mladih ne zna kako može dobiti psihološku pomoć, dok gotovo 40 odsto njih kaže da bi stigma u vezi sa mentalnim zdravljem morala da se smanji kako bi se ohrabrili da zatraže neophodnu pomoć
Koje benefite zaposleni najviše cene?
Piše: Jelena Zdravkovski
Privlačenje i zadržavanje talentovanih i kvalifikovanih zaposlenih je ključni izazov za kompanije u 2023. godini kako su pokazala brojna istraživanja. Kako bi se izdvojile od konkurencije i stvorile motivisano i zadovoljno radno okruženje, kompanije sve češće nude različite benefite svojim zaposlenima
Evropska unija ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u malim sredinama
Srpska ekonomija
Seosko zvono u selu Smedovac kod Negotina kao i zvonik biće rekonstruisani zahvaljujući sredstvima Evropske unije iz projekta „EU za turizam i kulturno nasleđe“
Stabilnost, sigurnost i inovacije kao zajednički interes svih tržišnih učesnika
Srpska ekonomija
Tokom prethodnih 11 godina Srbija je prešla put od zemlje koju je odlikovala monetarna i finansijska nestabilnost i neizvesnost, do zemlje koja ima inflaciju uporedivu sa ostalim zemljama, stabilnu valutu...
Plaćena praksa za studente – važna stepenica na početku karijere
Srpska ekonomija
Prazno polje u CV-ju u delu radnog iskustva uobičajeni je problem s kojim se mladi susreću kada pred kraj studija ili sa „svežom“ diplomom u ruci krenu u potragu za prvim zaposlenjem