Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Životno osiguranje - da ili ne?

Osiguranje
Piše: Jelena Zdravkovski

Iako su nam sigurnost i bezbednost jedne od fundamentalnih potreba, pitanje štednje i zaštite često se stavlja po strani. Ova činjenica ne čudi, s obzirom na to da mnogi smatraju da su programi štednje često namenjeni privilegovanim članovima društva.

Životno osiguranje je jedan od načina štednje, ali i zaštite, kako za pojedinca, tako i za čitavu porodicu i verovali ili ne - nije namenjen samo privilegovanima. U narednim redovima potrudićemo se da vam odgovorimo na pitanje da li je životno osiguranje isplativo, koliko košta, koje je najbolje životno osiguranje u Srbiji (https://www.osiguranik.com/osiguranje/zivotno-osiguranje/ ) i na mnoga druga pitanja.

Da li vam je životno osiguranje potrebno? 

Ako ste do sada razmišljali o životnom osiguranju, bez dodatnog istraživanja, verovatno ste došli na razmišljanje da se radi o prevari, ili pak da je namenjeno samo imućnim pojedincima.

Ipak, realnost je nešto drugačija. 

Za početak ćemo naglasiti da se osiguravajuće kuće smatraju jednim od najstabilnijih institucija, i da su svoju poziciju održale i u najneizvesnijim vremenima, poput ratova i inflacija. Neke od njih imaju tradiciju dugu čak četiri veka! 

Lošem glasu o životnom osiguranju trebaće vremena da se utiša, a informisanje je dobar početak za to. O ceni i razbijanju te predrasude, pisaćemo u narednim redovima teksta.

Za početak, da vidimo kome je potrebno životno osiguranje. 

Onima koji žele da steknu ušteđevinu

Onima koji žele da osiguraju svoj život i obezbede se u slučaju težih bolesti

Onima koji žele da obezbede svoju decu, porodicu (https://srpskaekonomija.rs/vesti/10/536//16427/Porodica-najva%C5%BEniji-element-spokojnog-dru%C5%A1tva) i najbliže

Onima koji podižu kredit (tada je riziko osiguranje obavezno)

I na kraju, svim pojedincima koji biraju da žive kvalitetno i odgovorno se ponašaju prema sebi i svojim najbližima. Ulaganjem u polisu životnog osiguranja obezbeđujete sebi štednju i zaštitu, a pružate bezbrižnost najbližima - ukoliko se vama nešto desi, oni će ostati finansijski obezbeđeni. 

Vrste životnog osiguranja

Postoje tri osnovne vrste životnog osiguranja - riziko, štedno i mešovito životno osiguranje, a prilikom kupovine, birate koju polisu želite da ugovorite. 

Riziko osiguranje je proizvod koji pokriva samo slučaj smrti. Kupovina ove vrste osiguranja obavezna je prilikom podizanja kredita (https://srpskaekonomija.rs/biznis-i-finansije/10/2//clanak/1196/naslovna)https://srpskaekonomija.rs/biznis-i-finansije/10/2//clanak/1196/naslovna za stan ili automobil, pa je poznato i kao osiguranje kredita. Izuzev toga, mnogi ga dobrovoljno biraju kako bi zaštitili svoje najbliže u slučaju da im se nešto desi. Čest je izbor svih koji vode dinamičan život i neretko su izloženi stresnim situacijama i većim rizicima. 

Štedno osiguranje je proizvod namenjen onima koji isključivo žele da štede novac za sebe, svoje lične ciljeve i potrebe, penzionerske dane, ali i uštede za decu.

Možete sklopiti polisu osiguranja po željenoj ceni i mesečno uplaćivati svega 30 evra ili veće iznose, u zavisnosti od vaših mogućnosti i želja. U prve dve, odnosno tri godine osiguranja nećete moći podići novac, ali nakon tog perioda imate mogućnost da povučete deo uplaćene sume ili sačekate do završetka perioda osiguranja i podignete ukupnu osiguranu sumu.

Mešovito osiguranje je najčešći izbor onih koji žele da kombinuju štednju i zaštitu. Uz ovu polisu pokriveni ste u dva slučaja: doživljenje i smrt. Dakle, ukoliko se tokom trajanja polise osiguranja vama nešto desi, vaši najbliži dobijaju dogovorenu osiguranu sumu. Ovaj proizvod je i najčešći izbor onih koji se odluče za osiguranje života, jer pruža potpunu sigurnost. 

Dodatna pokrića

Dobra stvar je da uz bilo koju vrstu životnog osiguranja možete ugovoriti i dodatna pokrića, pa se tako osigurati i u drugim situacijama izuzev onih istaknutih u osnovnim uslovima osiguranja. Neka od najčešćih su: 

Nesrećni slučajevi 

Invaliditet

Prelom kostiju

Teže bolesti

Hirurške intervencije

Osim toga, možete ugovoriti i druga pokrića poput bolničkih dana i sistematskog pregleda, gde vam je pokriven jedan sistematski pregled godišnje. Kod dodatnog pokrića bolničkih dana, za svaki dan proveden u bolnici isplaćuje vam se ugovorena suma. 

Kako su ova pokrića, ali i same vrste osiguranja kompleksne, najbolje je prilikom izbora kosultovati se sa profesionalcima, savetnicima koji će vam objektivno dati odgovore na pitanja i pomoći vam da napravite najbolji izbor osiguranja. 

Kako odabrati životno osiguranje i koja je njegova cena?

Verovali ili ne, cenu, odnosno premiju možete sami birati. Na osnovu nje određuje se i ukupna osigurana suma koju dobijate po isteku polise, odnosno za određeni osigurani slučaj, po ugovoru koji ste sklopili. 

Dakle, ako na mesečnom nivou možete da izdvojite 30 evra, onda tu sumu možete odabrati kao početnu za ugovaranje polise osiguranja života, te je postepeno povećavati ukoliko to želite. 

Dolazimo i do pitanja kako odabrati životno osiguranje. 

Ukoliko nemate iskustva i niste se do sada raspitivali o ovom proizvodu osiguranja, informisanje je dobar prvi korak. Nakon razmišljanja o vrsti osiguranja koja vam najviše odgovara, potrebno je da se konsultujete sa stručnjacima, te uporedite cene i ponude osiguravajućih kuća. 

To nije jednostavan zadatak, te vam predlažemo da u svega nekoliko klikova na Google-u pronađete sajt preko koga možete poslati upit i dobiti detaljan uporedni pregled paketa svih osiguravajućih kuća, ali i savete profesionalaca za izbor vrste osiguranja i dodatnih pokrića. 

Nadamo se da je naš tekst dobar prvi korak ka informisanju o životnom osiguranju, te da ste spremni da se više raspitate o ovom načinu štednje i zaštite, pa obezbedite sebi i svojim najbližima bezbrižniju budućnost na jednostavan i siguran način.

Ostali naslovi

Carski glasovi kosmetskih slavuja osvojili Beograd
Piše: Ljiljana Staletović
Mladi vokalni solisti s Kosova i Metohije, vođeni muzičkim urednikom i direktorom festivala „Carski glasovi“ Zlatkom Stojanovićem, predstavili su se u Beogradu izvođenjem izvornih srpskih pesama. Prihod od prodatih ulaznica namenili su višečlanoj porodici Dogandžić iz Štrpca
Koliko je civilno društvo u Srbiji uključeno u izradu javnih politika?
Srpska ekonomija
Saradnja sa civilnim društvom na izradi zakona, uz unapređenje razumevanja uloge nevladinih organizacija i efikasnije korišćenje ekspertize ovog sektora, važne su za kreiranje efikasnih mera i javnih politika. Iako dijalog sa državom postoji, većina organizacija se ne oseća dovoljno uključeno, iako bi sve želele da rade na reformama
Dostupnost radne snage i inflacija najveći izazovi za privredu u 2024.
Srpska ekonomija
Unapređenje javnih finansija, borba protiv sive ekonomije i bolji uslovi za preduzetnike i inovacije trebalo bi da budu u vrhu liste prioriteta nadležnih institucija u 2024. godini kako bi se olakšalo poslovanje u Srbiji, pokazala je anketa članova NALED-a iz privatnog, javnog i civilnog sektora
Pokrenuta digitalna platforma Budi deo plana
Srpska ekonomija
Glas građana i privrede u urbanističkom planiranju jasnije i glasnije će se čuti nakon što je i zvanično pokrenuta digitalna platforma “Budi deo plana”, preko koje će korisnici, u realnom vremenu, dobijati obaveštenja o izmenama planskih dokumenata i moći da na njih elektronskim putem podnesu eventualne prigovor
Da li znate po kojim znamenitim ličnostima ulice u Beogradu na vodi nose ime?
Srpska ekonomija
Gradeći najmodernije naselje u Srbiji na desnoj obali Save, Belgrade Waterfront nije propustio da se s puno pijeteta odnosi i prema brojnim istorijskim ličnostima koje su zadužile kako Beograd, tako i čitavu našu zemlju
Sve je OK kada je neko tu za tebe
Srpska ekonomija
Podaci pokazuju da u Srbiji čak 1/3 mladih ne zna kako može dobiti psihološku pomoć, dok gotovo 40 odsto njih kaže da bi stigma u vezi sa mentalnim zdravljem morala da se smanji kako bi se ohrabrili da zatraže neophodnu pomoć
Koje benefite zaposleni najviše cene?
Piše: Jelena Zdravkovski
Privlačenje i zadržavanje talentovanih i kvalifikovanih zaposlenih je ključni izazov za kompanije u 2023. godini kako su pokazala brojna istraživanja. Kako bi se izdvojile od konkurencije i stvorile motivisano i zadovoljno radno okruženje, kompanije sve češće nude različite benefite svojim zaposlenima
Evropska unija ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u malim sredinama
Srpska ekonomija
Seosko zvono u selu Smedovac kod Negotina kao i zvonik biće rekonstruisani zahvaljujući sredstvima Evropske unije iz projekta „EU za turizam i kulturno nasleđe“
Stabilnost, sigurnost i inovacije kao zajednički interes svih tržišnih učesnika
Srpska ekonomija
Tokom prethodnih 11 godina Srbija je prešla put od zemlje koju je odlikovala monetarna i finansijska nestabilnost i neizvesnost, do zemlje koja ima inflaciju uporedivu sa ostalim zemljama, stabilnu valutu...
Plaćena praksa za studente – važna stepenica na početku karijere
Srpska ekonomija
Prazno polje u CV-ju u delu radnog iskustva uobičajeni je problem s kojim se mladi susreću kada pred kraj studija ili sa „svežom“ diplomom u ruci krenu u potragu za prvim zaposlenjem