Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Gastronomija u oblacima

Pariz
Foto: Air France
Srpska ekonomija

Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne ponašaju isto kao i na zemlji. Receptori čula ukusa mogu da oslabe za čak 30% na letu, a razlog tome se nalazi u drugačijem atmosferskom pritisku i suvom vazduhu u kabini. Nekada su zbog ovog problema jela u avionima sadržavala puno soli, šećera i začina kako bi se pojačao ukus, što je sve moglo imati zdravstvenih posledica po putnike. Upravo iz ovog razloga, avio-kompanija Air France već punih sedam godina sarađuje sa kuvarima nosiocima Mišelinovih zvezdica i najboljim somelijerima na svetu, kako bi, kao ambasador francuske gastronomije u oblacima, svojim putnicima ponudila na letu gastronomsko iskustvo dostojno najboljih restorana.

Od 1. februara 2024, putnici Air France biznis klase na letovima kratkih relacija moći će da uživaju u obrocima koje je za njih osmislio poznati francuski kuvar Fransoa Adamski, nosilac Mišelinove zvezdice i nekadašnji predsednik tima Francuske za prestižno kulinarsko trakmičenje Bocuse d'Or, koji je svoje kulinarsko umeće sticao u restoranima najboljih hotela na svetu. U pitanju je meni koji se menja tokom dana. Na letovima pre 10 časova služi se doručak koji se sastoji od sendviča sa dimljenim lososom, krem sirom i mirođijom, uz dodatak francuskih peciva. Nakon 10 časova služe se gurmanski sendviči sa piletinom, dimljenom paprikom, povrćem i začinskim biljem, a prate ih tradicionalni francuski slatkiši.
Gastronomsko iskustvo na letu u avionima Air France-a tradicionalno započinje šampanjcem, a obroke prati stroga selekcija vina i šampanjaca, koji se sada služe u čaši, kao i niz toplih i hladnih napitaka.

U skladu sa odlukom avio-kompanije Air France da će na letovima koji polaze iz Francuske koristiti samo lokalne namirnice, Fransoa Adamski je kreirao ukusne sendviče koristeći meso, mlečni proizvode, jaja i sireve francuskog porekla, kao i ribu koja dolazi iz održivog ribolova. Prateći politiku održivog keteringa, obroci se služe u posebno dizajniranim kutijama pravljenim od organskih materijala, koje se nakon upotrebe recikliraju.

Šireći francusku kulturu i stil života širom sveta, avio-kompanija Air France je gastronomiju u avionima podigla na još najviši nivo, direktno u oblake.

Ostali naslovi

Put ka inkluzivnoj radnoj zajednici
Srpska ekonomija
Forum mladih sa invaliditetom poziva društveno odgovorne poslodavce da postanu deo jedinstvene Mreže poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koja ima za cilj da kreira inkluzivnu radnu zajednicu u kojoj će osobe sa invaliditetom lakše dolaziti do zaposlenja, a poslodavci do kvalifikovanih kadrova
Bicibus i u Beču sve popularniji
Srpska ekonomija
Da li ste čuli za „Bicibus“? To je kao autobus od bicikala koji voze u nizu tj. organizovana vožnja, gde se deca i roditelji u određeno vreme sastaju na stajalištima duž utvrđene rute i zajedno voze do škole. Koncept poznat i pod imenom „Velobus“ počeo je 2021. godine kada su neke porodice u Barseloni počele sa vožnjom „Bicibusa“ i postale primer drugim gradovima
Cirkularna ekonomija u praksi
Srpska ekonomija
Kako uskladiti ekonomski rast sa zaštitom životne sredine, imajući u vidu ograničenost prirodnih resursa koji su nam na raspolaganju? Odgovor na ovo pitanje daje cirkularna ekonomija kao suprotnost preovlađujućem modelu koji se oslanja na princip „uzmi, iskoristi, baci“. U „kružnoj“ ekonomiji potencira se ponovna upotreba proizvoda i efikasnije korišćenje materijala i resursa
Srbiji nedostaje 200 miliona stabala
Srpska ekonomija
Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je 29% teritorije pokriveno šumama, a za očuvanje zdravlja ljudi, biodiverziteta i ublažavanje klimatskih promena, potrebno je dostići minimum pošumljenosti od 41%. Drugim rečima, u našoj zemlji nedostaje 10,000 kvadratnih kilometara šuma ili 200 miliona stabala, poručuju NALED i Zeleni razvojni centar povodom obeležavanja Svetskog dana šuma
Mladi ljudi aktivno doprinose informisanju javnosti o važnim društvenim pitanjima
Srpska ekonomija
Premijera dokumentarnog filma „Tačka B” mlade autorke Nine Marić istražuje život izbeglica u Beogradu
Info dan o Sajber bezbednosti
Srpska ekonomija
Juče je u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, održan "Info dan o Sajber bezbednosti". Ovaj događaj, organizovan od strane Instituta za matematiku i informatiku Prirodnomatematičkog fakulteta u Kragujevcu je pratilo oko 170 studenata, od čega je interesovanje za sajber bezbednost profesiju pokazalo 60 studentkinja
Počeo projekat veka – produžetak bečke kanalizacije
Srpska ekonomija
Produžetak bečke kanalizacije za oko devet kilometara koji će se izvoditi ispod rečice Vinflus (Wienfluss), je najveći projekat u istoriji bečke kanalizacije. Tunel za otpadne vode prolazi kroz šest bečkih opština. Sa investicijom od oko 270 miliona evra, kvalitet vode u Bečkoj reci će se poboljšati, a kanalizaciona mreža će biti rasterećena u slučajevima jakih kiša
Opština Prijepolje nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika
Srpska ekonomija
Opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac obnovili su Ugovor o saradnji kojim se i u 2024. godini nastavlja realizacija aktivnosti u okviru „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika“. Ugovor su potpisali Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje i Bojana Vujičić, projektna koordinatorka u Fondaciji Ana i Vlade Divac
Srbija na putu ka održivoj budućnosti
Srpska ekonomija
Srbija ulaže značajne napore na putu ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja, usvajajući principe održivosti i smanjenja socijalne nepravde u planska i strateška dokumenta, rečeno je na konferenciji „Dijalogom do ostvarivanja ciljeva održivog razvoja“
Održana godišnja Generalna skupština CCIFS
Srpska ekonomija
Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) održala je redovnu godišnju Generalnu skupštinu na kojoj su usvojeni izveštaj o aktivnostima i finansijski izveštaj za 2023. godinu i predlog budžeta za 2024. godinu