Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Novi kolektivni ugovor za zaposlene u EPS

Beograd
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas novi kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata radnika "Elektroprivrede Srbije".

Mihajlovićeva je istakla da su zaposleni u EPS veoma važni za Srbiju i da je tim kolektivnim ugovorom, između ostalog, dogovoreno povećanje toplog obroka i regresa, a da će radnici zaraženi koronavirusom imati plaćeno odsustvo tokom lečenja.

Ona je navela da je sve ono o čemu se razgovaralo pre mesec i po dana pretočeno u taj dokument, kao i da je prvi sastanak po formiranju novog Ministarstva rudarstva i energetike bio sa predstavnicima sindikata EPS, kao strateški važnog preduzeća.

EPS nisu samo rudnici, termo i hidroelektrane, to su radnici – od rudara do inženjera, od kojih mi kao građani očekujemo da imamo kvalitetnu struju i da rešavaju probleme kada se oni pojave. Zato je važno da radimo na tome da kvalitet i uslovi rada budu na višem nivou, podvukla je Mihajlovićeva.

Predsednik Sindikata radnika "Elektroprivrede Srbije" Milan Đorđević rekao je da se kolektivni ugovor odnosi i na radnike EPS i na radnike ODS. 

Ovim ugovorom obezbedili smo sigurnost u naredne tri godine i za naša tri preduzeća na Kosovu i Metohiji. Zaposleni ne treba da imaju bojazan jer neće biti rasparčavanja preduzeća, niti viškova radne snage, naglasio je on.

Potpredsednik Sindikata radnika EPS Branko Tomić iskazao je zahvalnost potpredsednici vlade i resornom ministarstvu jer su uspeli da na brz i efikasan način urade nešto veoma važno za zaposlene u EPS, ODS i tri preduzeća na Kosmetu.

Mihajlovićeva je, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu distributivna mreža, čije je održavanje u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima.

Prema njenim rečima, procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta.

Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, objasnila je potpredsednica vlade i dodala da Distribucija ODS mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju.

Takođe, kako je napomenula, resorno ministarstvo je pripremilo investicioni plan u energetskom i rudarskom sektorum vredan 10 milijardi evra.

Prioritet je, kako je naglasila, izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije, a zatim sledi snižavanje cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju smo pripremili novi zakon.

Treći pravac su održivi izvori energije koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti i najveći deo investicionog plana odnosi se na elektroenergetiku, precizirala je Mihajlović.

Ona je objasnila i da je cena električne energije samo mali deo svega što se radi da bi "Elektroprivreda Srbije" bila moderno, profitabilno i uspešno preduzeće.

EPS je strateški važno preduzeće koje, ako želimo da doprinosi BDP-u i bude moderno i uspešno, mora da se menja i da se u njega mnogo više investira jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije, predočila je potpredsednica vlade.

Prema njenoj oceni, ovom preduzeću su potrebne milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine.

Mihajlovićeva naglasila da su, pre povećanja cena, započete važne promene u EPS-u, pre svega odvajanje distributivne delatnosti, što će uticati na smanjenje određenih troškova, a pravi se i novi plan investicija, koji će više voditi računa o ulaganjima u životnu sredinu.

Električna energija nije socijalna kategorija, već najplemenitiji vid energije, kao što ni EPS nije neprofitna ili nevladina organizacija već strateški važno preduzeće, podvukla je ona.

Istovremeno, potpredsednica vlade je rekla da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa u celom svetu jedna od najgorih u istoriji i da kroz nju možemo proći samo uz mnogo rada i ako budemo svi u tome zajedno.

Ona je prenela da je ministarstvo kojim rukovodi na početku mandata zateklo realizaciju budžeta od 52 odsto, a da je već u decembru ona bila 96 odsto, kao i da će u januaru 2021. realizacija budžeta biti iznad planirane.

Ostali naslovi

Novi kružni tok i parkirališta na Zlatiboru
Srpska ekonomija
Na najposećenijoj planini Srbije poslednji meseci 2022. godine u znaku su velikih radova. Radi se na unapređenju putne i saobraćajne infrastrukture koja je preduslov turističkog razvoja. Uporedo se izvode radovi na završetku novog kružnog toka na samom ulazu na Zlatibor
Od nagrade za najbolju Evropsku prestonicu kulture do šestog Dočeka
Srpska ekonomija
Srpska Atina postala je jedna od najuspešnijih Evropskih prestonica kulture. Novi Sad je 2022. godinu, najvažniju u 21. veku za istoriju razvoja kulture grada, uspešno priveo kraju. Zahvaljujući nagradi „Melina Merkuri” koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček
Osiguravajuća društva u RS za devet meseci isplatila 78,5 miliona maraka
Srpska ekonomija
Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su za devet meseci ove godine 78,5 miliona maraka na ime naknade štete klijentima, što je za 13,5 miliona maraka više u odnosu na isti period lani
Novogodišnji humanitarni bazar Volonterskog servisa Zvezdare
Srpska ekonomija
Volonterski servis Zvezdare danas, od 12 do 18 časova u TC „Aviv park Zvezdara” organizuje tradicionalni Novogodišnji humanitarni bazar. Sav prihod sa Bazara biće izdvojen u humanitarne svrhe, za pomoć porodicama dečaka Viktora i Sergeja koje se godinama bore za njihovo bezbrižno detinjstvo, koliko im bolesti to dozvoljavaju
Povećan obim prometa
Srpska ekonomija
Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje. Ukupno je trgovano 4.080 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 159.494.500,00 dinara, što je rast od 70,11%
Dinar miruje tokom vikenda
Srpska ekonomija
Dinar miruje tokom vikenda i vredi prema evru približno isto kao i u petak. Indikativni kurs iznosi 117,3309 dinara za evro
Obuka oficira za navođenje vazduhoplova
Srpska ekonomija
U jedinicama 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja realizuje se redovna obuka profesionalnog sastava za realizaciju namenskih zadataka u vazduhoplovnoj komunikaciji i kontroli vazdušnog prostora Republike Srbije
Završen projekat o stanju stabala na Savskom vencu
Srpska ekonomija
Sekretarijat za zaštitu životne sredine 2020. godine pokrenuo je projekat u saradnji sa Institutom za šumarstvo „Unapređenje stanja životne sredine na teritoriji grada Beograda davanjem predloga mera za unapređenje zdravstvenog stanja stabala i sadnju sadnica u dvorištima javnih ustanova – GO Savski venac”. Realizacija projekta završena je ove godine
Nagrada Turistički cvet dodeljena 37. put
Srpska ekonomija
U svečanoj atmosferi Drim Ivent Centra u Beogradu, Turistička organizacija Srbije je u četvrtak, 15. decembra, dodelila najviša priznanja u turizmu - ‘’Turistički cvet’’, proglasila najuspešnije u srpskoj turističkoj privredi tokom 2022. godine i nagradila one koji su tokom godine na najbolji način podigli nivo turističke usluge, doprineli razvoju, unapređenju i promociji turizma Srbije
Uticaj novog Mehanizma EU za smanjenje GHG emisija (CBAM) na srpsku privredu
Srpska ekonomija
Kako će novi Mehanizam EU za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) uticati na srpsku privredu i šta za domaća preduzeća znači nedavno usvojeni privremeni sporazum o uspostavljanju Mehanizma EU za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), bila je tema stručnog skupa u Privrednoj komori Srbije