Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Privatni sektor važan za državu

Ocena Džejmsa Rufa
Srpska ekonomija

"Srbija će uspeti kao država, samo ako bude uključila veći deo privatnog sektora", izjavio je šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf  na Biznis forumu na Kopaoniku i istakao je da je za Srbiju važan razvoj privatnog sektora, jer je je upravo on motor razvoja u kome se generiše prihod.

Prema Rufovoj oceni, smanjenje nezaposlenosti najveći je uspeh u prethodne dve godine.

"Bez obzira na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, i dalje raste zaposlenost i to je jako važno", smatra Ruf i primećuje da je ipak nezaposlenost i dalje na visokom nivou.

Prema Rufovom mišljenju, u Srbiji je u prethodne dve godine postignuta neverovatna transformacija i da je sada cilj da fiskalna poboljšanja budu održana. 

Ruf  smatra da makroekonomska stabilnost ne bi trebalo da bude ugrožena u narednom periodu, ali da je neophodno osnažiti dinar, da bi gradjani imali poverenja u tu valutu.

Srbija, oceno je Ruf, ima dobru budućnost ako ostvari dobre rezultate u strukturnim reformama, kao na makroekonomskom planu. Zbog toga je ukazao na potrebu jačanja institucija, kao i na pravne i regulatorne reforme.

Ostali naslovi

Srbija daleko od zdravih javnih finansija
Srpska ekonomija
U Izveštaju Fiskalnog saveta navodi se, između ostalog, da su na privredni oporavak i umanjenje fiskalnog deficita u prethodne dve godine uticali "kratkoročni i neplanirani činioci koji se lako iscrpljuju"
Javni dug Srbije 24,5 milijarde evra
Srpska ekonomija
Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto, a najniži iznos javnog duga ostvaren je 2008. godine - 8,78 milijardi evra ili 28,3 odsto BDP
Počeo s radom novi pogon Kontinentala
Srpska ekonomija
U pogonu koji se prostore ma 12.000 kvadratnih metara u naredne tri godine zaposliće se 500 radnika koji će proizvoditi delove za automobile
Pirotskom kačkavalju oznaka geografskog porekla
Srpska ekonomija
Markicu i bar-kod koji će stajati na proizvodima su potvrda kvaliteta pirotskog kačkavalja koji se proizvodi u Mlekarskoj školi