Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Potpisani ugovori o garanciji u okviru evropskog COSME programa

Beograd
Foto:Srpska ekonomija
Srpska ekonomija

Izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert, predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa Draginja Đurić i predsednica Izvršnog odbora UniCreditBank Srbija ad Čila Ihas potpisali su danas u Vladi Republike Srbije dva nova ugovora o garanciji u okviru evropskog COSME programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, koji će omogućiti podršku od 200 miliona nevra za oko 4.600 preduzeća kojima je potrebno finansiranje po povoljnim uslovima.

Time je Srbija postala sedma zemlja izvan Evropske unije, koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.

Potpisivanju su prisustvovali ministar privrede Goran Knežević,evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Ministar privrede Goran Knežević je, govoreći o značaju COSME programa, istakao da sew kroz ovaj instrument obezbeđuju novi, povoljni izvori finansiranja za mala i srednja preduzeća u kojima radi dve trećine zaposlenih u Srbiji. Dodao je da je preko COSME programa Srbija dobila više od 300 miliona evra kredita. Knežević je naglasio da su mala i srednja preduzeća spremna da podignu sva sredstva, pošto su već povukli 60 miliona evra povoljnih kredita nakon prvog ugovora. Istakao je, između ostalog, i da se uz snžnu budžetsku podršku u okviru Decebnije preduzetništva, sve činji kako bi mala i srednja preduzeća bila jača i spremnija za takmičepredutenje na evropskom tržištu.

O evropskom tržištu i i spremnosti Evropske unije da pomogne rast malih i srednjih preduzeća i otvaranje novih radnih mesta, govorila je Elžbijeta Bjenkovska. Komesarka EU je, između ostalog, naglasila da je Srbijka deo Evrope i da će više od 6.300 malih i srednjih preduzeća imati priliku da iskoriste COSME sporazume.

Prema rečima Marka Čadeža, ovakvi sporazumi omogućavaju malim i srednjim preduzećima da finansiraju rast i razvij poslovanja, kreiraju nova radna mesta i obećao pomoć PKS u cilju korišćenja dodatnih sredstava iz EU programa.

Sporazum koji je danas potpisan doneće 260 miliona evra finansija za preduzeća u Srbiji. Izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert ocenio je da je Banca Intesa izuzetno dobro utradila svoj deo posla pružanjem 60 miliona evra finansiranja za mala i srednja preduzeća.

Predsednica IO Banca Intesa Draginja Đurić ukazala je na činjenicu da izuzetno dobri rezultati koje je ova banka ostvarila u izvršenju COSME programa potvrđuju da je u partnerstvu sa Ministarstvom privrede i Evropskim investicionim fondom donet proiuvod kakav je domaća privreda dugo čekala. Reč je, kako je objasnila, o kreditima sa povoljnom kamatnom stopom, uz produžen period otplate što je omogućilo realizaciju programa u roku kraćerm od šest meseci. Ona je najavila nastavak pružanja podrške malim i srednjim preduzećima.

Predsednica IO i generalna direktorka UniCreditBankSrbija ad Čila Ihas naglasila je da zahvaljujući COSME banka sada može da proširi fokus i obezbedi podršku kompanijama u pristupu povoljnijem finansiranju putem ponude investicionih kredita za obrtna sredstva sa dužim rokovima otplate i smanjenom kolateralom.

Podsećamo da aktivnosti u okviru COSME programa koje se sprovode u Republici Srbiji unapređuju pristup finansiranju za mala i srednja kroz instrument kreditnih garancija i instrumente kapitala za ulaganje u rast i razvoj preduzeća, koji omogućava plasman kredita privrednicima po povoljnijim uslovima, a sprovodi se preko komercijalnih banaka u Srbiji.

Inače, Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije kojim je obezbeđeno učešće naše zemlje u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine. Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja.

Ostali naslovi

Festival ukusa-kafe, čokolade i knjige od 12. do 14. maja
Srpska ekonomija
„Festival ukusa-kafe, čokolade i knjige“ je jedinstveni festival na našim prostorima koji okuplja oko 40 izlagača, od velikih brendova kafa, čokolada i izdavačkih kuća, do malih proizvođača, nezavisnih knjižara iz Srbije i regiona. Održaće se u SKCNS Fabrika u Novom Sadu od 12. do 14. maja
Sednica Grupacije nosilaca dozvole za lek
Srpska ekonomija
Na prvoj sednici po konstituisanju Grupacije nosilaca dozvole za lek razgovarano je o rizicima eventualnih promena zdravstvene politike po pitanju nabavke lekova sa A i A1 Liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava zdravstvenog osiguranja
Dug Srbijagasa manji od 400 miliona evra
Srpska ekonomija
Ukupan dug Srbijagasa sada je ispod 400 miliona evra, a bio je 1,7 milijardi evra po zaduženjima tog javnog preduzeća od 2010. do 2012. godine, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović
Projekat Telekoma među prvih pet na takmičenju WSIS
Srpska ekonomija
Partnerski projekat Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" i kompanije Telekom Srbija pod nazivom "Pupin memorijalni projekat”, našao se među prvih pet projekata na takmičenju Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS)
Švajcarska ograničava radne dozvole za Rumune i Bugare
Srpska ekonomija
Švajcarska vlada je odlučila danas da uvede ograničenja na izdavanje radnih dozvola rumunskim i bugarskim građanima zbog porasta imigracije iz tih zemalja, pozivajući se na klauzulu iz svog sporazuma sa Evropskom unijom
Ubrzanje privrednih aktivnosti u martu
Srpska ekonomija
U martu ostvarena apsolutno najveća mesečna vrednost spoljnotrgovinske razmene od 3.3 milijarde evra - čak za 21,4% više nego u istom mesecu 2016. godine
Nafta sve jeftinija u svetu, u Srbiji sniženje – 70 para
Srpska ekonomija
Već treću sedmicu cene sirove nafte na svetskim berzama konstantno padaju. Barel je sa 56 dolara pao na 45 dolara. Međutim, to se na pumpama u Srbiji ne vidi. I pored najava da će gorivo pojeftiniti, cene derivata snižene su simboličo od 70 para do oko jednog dinara
Srbija će sa Kinom potpisati poslove vredne 3,2 milijarde evra
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da će tokom posete Pekingu srpska delegacija, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, potpisati dva sporazuma i jedan ugovor
Uskoro prekid štrajka u Goši
Srpska ekonomija
Radnici fabrike železničkih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke, koji štrajkuju već 43 dana, uskoro bi trebalo da se vrate u pogone na osnovu dogovora koji je u sredu postignut između bivših vlasnika fabrike i predstavnika Vlade Srbije
Dinar miruje
Srpska ekonomija
Dinar miruje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 123,1856 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije