Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Ubrzanje privrednih aktivnosti u martu

Beograd
Foto: PKS
Srpska ekonomija

Na redovnoj konferenciji istraživači programa Makroekonomske analize i trendovi MAT predstavili rezultate za mart mesec. Uočeno je da rastu promet u trgovini na malo, prerađivačka industrija i, posebno, spoljnotrgovinska razmena, dok je inflacija usporena na mesečnom nivou. U martu ostvarena apsolutno najveća mesečna vrednost spoljnotrgovinske razmene od 3.3 milijarde evra - čak za 21,4% više nego u istom mesecu 2016. godine, saopštila je Privredna komora Srbije.

Rezultate istraživanja tokom kojih su praćena kretanja i trendovi u martu mesecu predstavili su Ivan Nikolić, direktor za naučno-istraživački razvoj Ekonomskog instituta, Stojan Stamenković, koordinator istraživačkog programa MAT i Miladin Kovačević, koautor MAT.

Prema saopštenim statističkim podacima, nagovešteno je ubrzanje privredne aktivnosti. „Ubrzan je rast proizvodnje prerađivačke industrije, kao i rast spoljnotrgovinske razmene na obe strane, dok i dalje raste promet u trgovini na malo, posle zastoja početkom godine raste i proizvodnja cementa“, rekao je Stojan Stamenković.  

Stamenković je, ipak, istakao da je pravi izazov za dalji rast kompletne srpske privrede ležao u nastavljenom opadanju proizvodnje električne energije, što je izazivalo stagnaciju pokazatelja ukupne industrijske proizvodnje, dok su potrebe zadovoljene povećanim uvozom: „To neće ugroziti privredni rast na kratak rok, ali postoji opasnost da energija postane ograničavajući faktor dugoročnog privrednog rasta“, upozorio je Stamenković.

Istraživanja MAT-a pokazuju međugodišnji porast industrijske proizvodnje u prvom kvartalu 2017. godine od 0,7%, dok je u martu išao na 0,9%. Do ovog trenutnog usporavanja došlo je, kako navodi MAT, usled  pada proizvodnje energije za 12% i, u tom okviru, električne energije za 14,5% i proizvodnje rudarstva za 6,3%.

Broj oblasti sa značajnim doprinosom ukupnom porastu prerađivačke industrije je u martu takođe povećan, a u tom pogledu prednjače proizvodnje osnovnih metala i metalnih proizvoda.

Kada je reč o ukupnoj vrednost spoljnotrgovinske razmene u posmatranom periodu, ona je iznosila 8,1 milijardu evra i bila je čak za 14,7% veća nego u istom periodu prethodne godine. U martu je ostvarena apsolutno najveća mesečna vrednost spoljnotrgovinske razmene: iznela je 3.3milijarde evra, što je za 21,4% više nego u istom mesecu prethodne godine.

Vrednost izvoza u prvom tromesečju ove godine bila je 3,5 milijardi evra ili 13,6% više nego u istom periodu prethodne godine, a vrednost uvoza 4.5 milijardi evra, ili 15,5% više.

U prvom tromesečju 2017. ostvaren je suficit u budžetu republike u iznosu od 7,2 milijardi dinara. Pri tome, ukupni prihodi su izneli 257,7 milijardi dinara, dok su ukupni izdaci bili 250,5 milijardi dinara, dok su primanja  16,9 milijardi dinara viša.  

„Rashodi su u martu iznosili 95 milijardi dinara i najznačajnije povećanje beleže kapitalni izdaci, što je dobar signal“, istakao je Ivan Nikolić.

Nastavljen je rast realnog prometa u trgovini na malo u ritmu koji je uspostavljen u četvrtom tromesečju prošle godine i, kako se i očekivalo, dok je inflacija usporena na mesečnom, a ubrzana na međugodišnjem nivou. Mesečna inflacija u martu 2017. iznosi 0,2%, a međugodišnja 3,6%.

Ostali naslovi

Potpisani ugovori o garanciji u okviru evropskog COSME programa
Srpska ekonomija
U Vladi Republike Srbije danas u potpisana dva nova ugovora o garanciji u okviru evropskog COSME programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, koji će omogućiti podršku za oko 4.600 preduzeća kojima je potrebno finansiranje po povoljnim uslovima
Festival ukusa-kafe, čokolade i knjige od 12. do 14. maja
Srpska ekonomija
„Festival ukusa-kafe, čokolade i knjige“ je jedinstveni festival na našim prostorima koji okuplja oko 40 izlagača, od velikih brendova kafa, čokolada i izdavačkih kuća, do malih proizvođača, nezavisnih knjižara iz Srbije i regiona. Održaće se u SKCNS Fabrika u Novom Sadu od 12. do 14. maja
Sednica Grupacije nosilaca dozvole za lek
Srpska ekonomija
Na prvoj sednici po konstituisanju Grupacije nosilaca dozvole za lek razgovarano je o rizicima eventualnih promena zdravstvene politike po pitanju nabavke lekova sa A i A1 Liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava zdravstvenog osiguranja
Dug Srbijagasa manji od 400 miliona evra
Srpska ekonomija
Ukupan dug Srbijagasa sada je ispod 400 miliona evra, a bio je 1,7 milijardi evra po zaduženjima tog javnog preduzeća od 2010. do 2012. godine, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović
Projekat Telekoma među prvih pet na takmičenju WSIS
Srpska ekonomija
Partnerski projekat Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" i kompanije Telekom Srbija pod nazivom "Pupin memorijalni projekat”, našao se među prvih pet projekata na takmičenju Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS)
Švajcarska ograničava radne dozvole za Rumune i Bugare
Srpska ekonomija
Švajcarska vlada je odlučila danas da uvede ograničenja na izdavanje radnih dozvola rumunskim i bugarskim građanima zbog porasta imigracije iz tih zemalja, pozivajući se na klauzulu iz svog sporazuma sa Evropskom unijom
Nafta sve jeftinija u svetu, u Srbiji sniženje – 70 para
Srpska ekonomija
Već treću sedmicu cene sirove nafte na svetskim berzama konstantno padaju. Barel je sa 56 dolara pao na 45 dolara. Međutim, to se na pumpama u Srbiji ne vidi. I pored najava da će gorivo pojeftiniti, cene derivata snižene su simboličo od 70 para do oko jednog dinara
Srbija će sa Kinom potpisati poslove vredne 3,2 milijarde evra
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da će tokom posete Pekingu srpska delegacija, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, potpisati dva sporazuma i jedan ugovor
Uskoro prekid štrajka u Goši
Srpska ekonomija
Radnici fabrike železničkih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke, koji štrajkuju već 43 dana, uskoro bi trebalo da se vrate u pogone na osnovu dogovora koji je u sredu postignut između bivših vlasnika fabrike i predstavnika Vlade Srbije
Dinar miruje
Srpska ekonomija
Dinar miruje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 123,1856 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije