Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbija šampion unapređenja rodne jednakosti

Beograd
Srpska ekonomija

Srbija je ovogodišnji šampion u domenu unapređivanja rodne jednakosti, rekla je Viktorija Stenli, ekspert Svetske banke za ruralni razvoj i zemljište, čestitavši Republičkom geodetskom zavodu na ostvarenim rezultatima u reformama pravnog okvira sa ciljem da se poveća broj žena kojima je dostupno vlasništvo nad zemljištem i nepokretnostima. Ona je naglasila da postoji visok nivo motivisanosti i posvećenosti tom zadatku.

Učestvujući u pilot projektu Organizacije za hranu i poljoprivredu - FAO, izmenama pravnog okvira Srbija je, u oblasti rodne ravnopravnosti, zauzela lidersku poziciju među zemljama Zapadnog Balkana. U Zakon o upisu u katastar nepokretnosti i vodova unete su odredbe koje propisuju obavezni upis oba supružnika kao zajedničkih vlasnika nad nepokretnostima stečenim u bračnoj zajednici, pojednostavljen je upis po službenoj dužnosti oba supružnika na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih, a na minimum je smanjena taksa za upis supružnika koji su u ugovoru o kupovini navedeni kao suvlasnici nepokretnosti.

Izmene pravnog okvira u vezi sa nepokretnom imovinom sa ciljem da se podrži pristup žena vlasništvu nad zemljištem sprovode se kao deo Agende 2030 Ujedinjenih Nacija za održivi razvoj koja uključuje 17 ciljeva koji se realizuju kroz 169 zadataka. Reforme u ovom domenu treba da obezbede ženama jednaka prava u pristupu ekonomskim resursima i doprinesu višem stepenu jednakosti žena u kontroli zemljišta i nepokretnosti i na taj način doprinesu i smanjenju porodičnog nasilja. Žene kao vlasnice doprinose povećanju ekonomske efikasnosti i ostvarenju brojnih pozitivnih efekata za postizanje drugih ciljeva održivog razvoja kao što su smanjenje siromaštva, bezbednost hrane i dobrobit domaćinstava, društvenih zajednica i država.

Ostali naslovi

Moguće elektronsko osnivanje jednočlanih DOO u APR
Srpska ekonomija
Posle elektronske registracije preduzetnika, Agencija za privredne registre (APR) je od danas uvela novu e-uslugu za privredna društva - elektronsko osnivanje jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću (DOO).
Belen: Odlični rezultati preduslov za intenziviranje saradnje
Srpska ekonomija
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen kaže da pozitivan trend srpske privrede predstavlja odličan preduslov za intenziviranje razmene Austrije i Srbije, a otvarajući Poslovni forum "Pametan saobraćaj", poručio je da je impresioniran realnim stopama rasta privrede Srbije.
Turistička ponuda Beograda predstavljena u Banjaluci
Srpska ekonomija
U hotelu Bosna u Banjaluci promovisana je aktuelna turistička ponuda Beograda, u kojoj su istaknuti kulturni sadržaji, manifestacije, umetnička scena, te muzejske postavke, ali i program predstojećih novogodišnjih praznika.
Dani Beča u Beogradu od 6. do 8. novembra
Srpska ekonomija
Nakon Ljubljane, Sofije, Krakova, Zagreba, Praga i Sarajeva na red je došao i Beograd. U organizaciji predstavništva Grada Beča „Eurocomm-PR“ od 6. do 8. novembra u Beogradu održavaju se „Dani Beča“
Robna razmena Srbije i Japana 160 miliona dolara
Srpska ekonomija
Trgovinska razmena između Srbije i Japana prošle godine je iznosila nešto više od 160 miliona dolara, a s obzirom da te dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih bilateralnih odnosa od 136 godina, ekonomska saradnja trebalo bi biti i bolja.
Izvoz i uvoz EU u avgustu porasli
Srpska ekonomija
Vrednost robnog izvoza Evropske unije u avgustu iznosio je 159,2 milijarde evra, što je za 9,2 procenata više u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je uvoz skočio za više od 10 procenata, pokazuju podaci Evrostat-a.
Srbija skočila na listi Globalne konkuretnosti
Srpska ekonomija
Srbija je napredovala za pet mesta na rang listi Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu, zauzevši 65. mesto među 140 rangiranih zemalja.
Čadež: Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji
Srpska ekonomija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je prošle godine između dve zemlje ostvarena trgovinska razmena od milijardu evra.
Nedimović: Srpska pšenica posle 30 godina u Egiptu
Srpska ekonomija
Posle 30 godina pšenica iz Srbije počeće da se izvozi u Egipat, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da će taj izvoz početi u decembru.
Vrnjačka banja domaćin regionalnog foruma velnes i spa industrije
Srpska ekonomija
Kako kreirati autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom i istorijskom nasleđu u regionu, sa fokusom na spa kulturu tema je Devetog CEI regionalnog foruma velnes i spa industrije koji se danas održava u hotelu Solaris Resorts u Vrnjačkoj banji, koja je članica Evropske inicijative Rimske banje Evrope