Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Višestruko povećan broj zaposlenih u Slobodnoj zoni Smederevo

Beograd
Srpska ekonomija

Ministar finansija Siniša Mali obišao je juče Slobodnu zonu Smederevo i tom prilikom istakao značaj slobodnih zona za privlačenje novih investitora i za privredni rast, te poručio da će se zajedno sa Vladom Srbije i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dalje boriti za svaku novu fabriku i investiciju.

Mali je tom prilikom rekao da je u ovoj slobodnoj zoni broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao 20 puta, ukupan obim prozvodnje porastao je 30 puta, dok je ukupan izvoz porastao 39 puta, saopštilo je Ministarstvo finansija. 

To su ogromne cifre. Zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu i za svaku fabriku, poručio je Mali i najavio obilazak svih 14 slobodnih zona u Srbiji.

On je naveo još jedan značajan podatak, a to je da su 2012. godine sve slobodne zone pravile 2,5 milijarde evra prihoda. 

Sada je to dostiglo 5 milijardi, tačnije 4,9 milijardi evra. Imali smo tada 25 proizvodnih kompanija u svim slobodnim zonama, a danas imate 80 proizvodnih kompanija. Srbija se menja i ide napred, važne su nam slobodne zone, bitna nam je svaka nova fabrika koja dolazi u našu zemlju a za Smederevo i za celu Srbiju svakako dolaze bolji dani, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Slobodna zona Smederevo slika je i prilika i pravo ogledalo privrede Srbije, odnosno kako ona danas izgleda u odnosu na 2012. godinu.

Ništa od ovoga što sada vidite nije bilo ovde. Tu je bila samo poljana, a 2013. godine gradonačelnica Smedereva i ja smo bili deo tima koji se izborio za prvu investiciju koja je došla ovde, finsku kompaniju PKC. Danas ovde ima osam proizvodnih kompanija, koje zapošljavaju 2300 ljudi, a ostale se bave skladištenjem robe, rekao je ministar finansija.

Ministar finansija je podsetio da je 2012. godine bila znatno drugačija situacija u Srbiji – postojala je rekordna nezaposlenost u našoj zemlji i imali smo visoki budžetski deficit i javni dug.

Pogledajte sada, javni dug nam pada, smanjili smo nezaposlenost koja je sa 26 odsto pala ispod 12 odsto. Imamo suficit u našem budžetu treću godinu za redom i borimo se za svakog novog investitora, za svaku novu fabriku, naveo je Mali.

Mali je nakon obilaska Slobodne zone Smederevo održao sastanak sa gradonačelnicom Smdereva Jasnom Avramović, direktorom Uprave za slobodne zone Milanom Ristićem, direktorkom Slobodne zone Smederevo Milicom Mijatović i drugim predstavnicima Gradske uprave Smederevo.

On je istakao da se razgovaralo i o mnogim drugim projektima, koji bi trebalo da značajno unaprede kvalitet života stanovnika ovog grada.

Pričali smo o rekonstukciji i sređivanju gimnazije i osnovne škole i opšte bolnice. Gradimo kompleks za vodene sportove, pričali smo o lokalnoj infrastrukturi, kanalizaciji i vodovodu, sve ono što je potrebno da se kvalitet života u Smederevu poboljša. Predsednik Aleksandar Vučić se borio i izborio da Železara radi, da pronađemo investitora koji će obezbediti da ostane da radi 5000 zaposlenih u toj fabrici, rekao je ministar finansija.

Mali je podsetio i na druge značajne poteze za privredu Srbije kao što je pronalazak partnera za RTB Bor i izgradnja nove fabrike i Zrenjaninu naredne godine.

Srbija krupnim koracima ide napred, svi ekonomski pokazatelji su dobri, svakom od ovih investitora treba pružiti odgovarajuću pažnju i ljudima obezbediti posao, naveo je Mali i dodao da mladi treba da ostanu u zemlji, a ne da odlaze u inostranstvo.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović zahvalila se ministru finansija na poseti i podsetila na to koliko je za Smederevo bila značajna odluka Vlade Srbije da se gradu dodeli zemljište od 39 hektara bez plaćanja bilo kakve nadoknade.

Dovođenje investitora za Železaru je nešto što se epohalno dogodilo gradu. Od 2013. godine do sada 20.000 ljudi je našlo posao u Smederevu, a na evidenciji Nacionalne službe za nezaposlene ima još 5200 nezaposlenih. Sa ministrom sam pričala o daljem razvoju, mi moramo da idemo korak dalje, da što više investitora dođe u grad, rekla je Avramović.

Ona je podsetila da grad već godinu dana radi na pripremi dokumentacije za veliki industrijski park koji će biti veliko iznenađenje za građane Smedereva, dok će grad Smederevo industrijski postaviti daleko ispred mnogih gradova Srbije pa i Evrope.

Ostali naslovi

Moguće elektronsko osnivanje jednočlanih DOO u APR
Srpska ekonomija
Posle elektronske registracije preduzetnika, Agencija za privredne registre (APR) je od danas uvela novu e-uslugu za privredna društva - elektronsko osnivanje jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću (DOO).
Belen: Odlični rezultati preduslov za intenziviranje saradnje
Srpska ekonomija
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen kaže da pozitivan trend srpske privrede predstavlja odličan preduslov za intenziviranje razmene Austrije i Srbije, a otvarajući Poslovni forum "Pametan saobraćaj", poručio je da je impresioniran realnim stopama rasta privrede Srbije.
Turistička ponuda Beograda predstavljena u Banjaluci
Srpska ekonomija
U hotelu Bosna u Banjaluci promovisana je aktuelna turistička ponuda Beograda, u kojoj su istaknuti kulturni sadržaji, manifestacije, umetnička scena, te muzejske postavke, ali i program predstojećih novogodišnjih praznika.
Dani Beča u Beogradu od 6. do 8. novembra
Srpska ekonomija
Nakon Ljubljane, Sofije, Krakova, Zagreba, Praga i Sarajeva na red je došao i Beograd. U organizaciji predstavništva Grada Beča „Eurocomm-PR“ od 6. do 8. novembra u Beogradu održavaju se „Dani Beča“
Robna razmena Srbije i Japana 160 miliona dolara
Srpska ekonomija
Trgovinska razmena između Srbije i Japana prošle godine je iznosila nešto više od 160 miliona dolara, a s obzirom da te dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih bilateralnih odnosa od 136 godina, ekonomska saradnja trebalo bi biti i bolja.
Izvoz i uvoz EU u avgustu porasli
Srpska ekonomija
Vrednost robnog izvoza Evropske unije u avgustu iznosio je 159,2 milijarde evra, što je za 9,2 procenata više u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je uvoz skočio za više od 10 procenata, pokazuju podaci Evrostat-a.
Srbija skočila na listi Globalne konkuretnosti
Srpska ekonomija
Srbija je napredovala za pet mesta na rang listi Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu, zauzevši 65. mesto među 140 rangiranih zemalja.
Čadež: Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji
Srpska ekonomija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je prošle godine između dve zemlje ostvarena trgovinska razmena od milijardu evra.
Nedimović: Srpska pšenica posle 30 godina u Egiptu
Srpska ekonomija
Posle 30 godina pšenica iz Srbije počeće da se izvozi u Egipat, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da će taj izvoz početi u decembru.
Vrnjačka banja domaćin regionalnog foruma velnes i spa industrije
Srpska ekonomija
Kako kreirati autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom i istorijskom nasleđu u regionu, sa fokusom na spa kulturu tema je Devetog CEI regionalnog foruma velnes i spa industrije koji se danas održava u hotelu Solaris Resorts u Vrnjačkoj banji, koja je članica Evropske inicijative Rimske banje Evrope