Vinari iz Srbije u 2018. imali su jednu od najuspešnijih godina u novijoj istoriji. Tokom godinu dana proizvedeno je više više od 29 miliona litara vina, a vrednost izvoza dostigla je 17 miliona evra.
Ono što se sve više traži iz naše zemlje, ali i od gostiju koji dođu ovde jesu autohtona vina i ona sa zaštićenim geografskim poreklom, kojih trenutno u Srbiji ima oko 350 vrsta.
Pre samo pet godina udeo stranih vina je bio 70 odsto na srpskom tržištu, a domaćih 30 odsto. Danas je to obrnuto i domaća vina čine 70 odsto tržišta.
Prokupac, tamjanika, probus, sila, morava, seduša i neoplanta budućnost su našeg vinarstva i domaće autohtone vinske sorte koje osvajaju tržišta.
Srbija najviše plasira vina na tržište zemalja CEFTA regiona i u Evropsku uniju, prenosi Blic.
U Srbiji postoji više od 30.000 hektara pod rodnim vinogradima. Prokupac je najzastupljenija domaća crna sorta, ali i najstarija, poznata još u srednjem veku. Uzgaja se još italijanski rizling, župljanka, traminac, šardone, sovinjon, frankovka, plemenka, rajnski rizling, kevedinka, smederevka, žilavka, merlo, kaberne fran, burgundac beli i crni, vranac i mnoge druge sorte.