Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbija posvećena saradnji u crnomorskom regionu

Atina
MSP
Srpska ekonomija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je naša zemlja spremna da podrži svaku inicijativu koja bi imala za cilj unapređenje saradnje zemalja crnomorskog regiona, okupljenih u BSEC, saopštila je Vlada Srbije.

Dačić je, u obraćanju na 41. sastanku Saveta ministara država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, u Atini, poručio da je Srbija, kao i do sada, nastojala da bude konstruktivan partner i da podrži i pomogne svaku inicijativu koja bi imala za cilj unapređenje saradnje zemalja šireg crnomorskog regiona okupljenih u ovoj međunarodnoj organizaciji.

"Nažalost, kao što je svima vama već poznato, značajan deo vremena i resursa iskorišćen je za pitanje interne reforme Organizacije, naročito u segmentu finansiranja, a ne na kreiranje novih projekata i realizaciju postojećih", rekao je Dačić.

U tom smislu, dodao je, Srbija se zalaže da u budućem radu više vremena posvetimo unapređenju konkretne i opipljive saradnje među državama članicama, uz naravno kontinuirane napore na planu reforme i optimizacije rada. 

On je rekao da ta organizacija ima izrazit potencijal, kako u ekonomskoj sferi, tako i na planu unapređenja sveukupne saradnje među članicama, te da je tako treba i koristiti - maksimalno izbegavajući politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima među članicama Organizacije.

Što se tiče konkretnih oblasti saradnje, Dačić je naglasio da su za Srbiju od posebnog interesa oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta.

"To ne znači da su nam ostale oblasti kojima se Organizacija bavi manje bitne, ali treba imati u vidu da preterano širenje tematike i nagomilavanje broja sastanaka ne doprinose ostvarivanju ciljeva i većini zemalja članica otežavaju angažman u ovoj međunarodnoj organizaciji", rekao je Dačić.

U vezi sa finansiranjem konkretnih projekata, Dačić je naglasio da Srbija ne žali trošenje sredstava ukoliko su ona usmerena ka nečemu od čega bi sve članice imale korist.

Srbija, u tom smislu, ne umanjuje značaj Projektnog razvojnog fonda, međutim, nije spremna da paušalno ulaže sredstva u potencijalne projekte i ne podržava da se pomenuti fond finansira iz ionako preopterećenog redovnog budžeta Organizacije.

Regionalna saradnja je jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, kako sa susednim državama, tako i u širem smislu, u okviru crnomorskog regiona. Aktivni smo u gotovo svim značajnijim regionalnim forumima, naročito imajući u vidu aktuelne međunarodno političke trendove u svetu u kojima regionalni pristup sve više dobija na značaju, za šta je Evropa odličan primer, zaključio je Dačić.

 

Ostali naslovi

Playrix ulazi na srpsko gejming tržište
Srpska ekonomija
Playrix je objavio ulazak na srpsko tržište kao deo svoje poslovne strategije
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2020.
Srpska ekonomija
Svake godine u „Zlatnoj dvorani“ bečkog Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert. Najpoznatiji koncert na svetu prenosiće se putem malih ekrana u više od 90 zemalja sveta. Da bi se uživo prisustvovalo koncertu potrebno je i malo sreće, jer se karte zbog velikog interesovanja izvlače putem lutrije
Potpisan sporazum između Vlade Srbije i radnika JP Pošta Srbije
Srpska ekonomija
U Vladi Srbije danas je potpisan sporazum između predstavnika radnika JP Pošta Srbije, rukovodstva ovog preduzeća i Vlade, kojim se izašlo u susret zaposlenima za povećanje plata i stvoreni uslovi za prekid štrajka
Priprema projekta za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas treću sednicu Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje postrojenja za kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu
Završni računi budžeta Srbije pokazuju da je potrošnja veća od planirane
Srpska ekonomija
Završni računi budžeta Srbije od 2002. do 2018. godine, dostavljeni Skupštini Srbije, pokazuju da je stvarna potrošnja budžetskih korisnika osetno veća od iznosa koji su bili u budžetskim planovima i izveštajima Ministarstva finansija o tekućem izvršenju budžeta, navodi se u danas objavljenoj analizi Fiskalnog saveta
Širenje mreže elektropunjača na auto-putevima u Srbiji
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima mađarske kompanije MOL o razvoju mreže elektropunjača na auto-putevima u Srbiji
Auto-put od Beograda do Sarajeva za bolju budućnost regiona
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa zamenikom ministra telekomunikacija i prometa BiH Sašom Dalipagićem Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd–Sarajevo
Konfindustrija Srbija - izabran novi predsednik
Srpska ekonomija
Za novog predsednika Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji - Konfindustrija Srbija izabran je Patricio Dei Tos, osnivač i direktor kompanije lidera na italijanskom tržištu u proizvodnji drvenih podova i podnih obloga, koji od 2015. godine uspešno posluje u Sremskoj Mitrovici.
Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Srpska ekonomija
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,25 odsto
Kretanje inflacije u novembru
Srpska ekonomija
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u novembru iznosila 1,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije