Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Srbija
Srpska ekonomija

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,25 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, kao i dosadašnje ublažavanje monetarne politike.

Međugodišnja inflacija je na niskom i stabilnom nivou, a prema novembarskoj centralnoj projekciji, do sredine naredne godine trebalo bi da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Nakon toga, pod uticajem rasta agregatne tražnje, očekuje se postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja, koju bi trebalo da dostigne u srednjem roku.

Opreznost u vođenju monetarne politike i dalje je potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju.

Narodna banka Srbije ocenjuje da su međunarodno finansijsko i robno tržište u velikoj meri pod uticajem neizvesnih trgovinskih politika vodećih svetskih ekonomija i usporavanja globalnog rasta.

Podršku globalnoj privredi daju i monetarne politike vodećih centralnih banaka, Evropske centralne banke i Sistema federalnih rezervi, što bi trebalo da dodatno pozitivno doprinose globalnim finansijskim uslovima.

Međutim, neizvesno je koliko će se monetarna politika vodećih centralnih banaka u narednom periodu razlikovati od očekivanja tržišta, što bi moglo da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Neizvesno je i kretanje cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, s obzirom na složen uticaj brojnih faktora na strani ponude i tražnje.

Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući punoj koordinaciji mera ekonomske politike, što je rezultiralo smanjenjem interne i eksterne neravnoteže, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i adekvatnim nivoom deviznih rezervi naše zemlje.

Javne finansije su, kao i u prethodne dve godine, u suficitu, a deficit tekućeg računa platnog bilansa petu godinu zaredom u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija.

Rast bruto domaćeg proizvoda je u trećem tromesečju ubrzan i, prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosio je 4,8 odsto međugodišnje.

Rastu bruto domaćeg proizvoda doprineli su domaći faktori, koji su u dosadašnjem delu godine uspešno kompenzovali nižu eksternu tražnju, a posebno rast investicija, koji je bio pod snažnim uticajem nastavka realizacije infrastrukturnih projekata, kao i unapređenje poslovnog ambijenta.

Rastu privredne aktivnosti doprineli su i povoljni uslovi finansiranja, čemu doprinosi i prethodno ublažavanje monetarne politike Narodne banke Srbije.

Beleži se i dalji rast potrošnje domaćinstava, pre svega zahvaljujući nastavku pozitivnih kretanja na tržištu rada, kao i nižim troškovima finansiranja.

U prilog nastavku pozitivnih trendova na tržištu rada govori i pad stope nezaposlenosti u trećem tromesečju na 9,5%, čime se ona prvi put našla na jednocifrenom nivou.

Izvršni odbor je usvojio Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2022. godine, kojim se ciljana stopa inflacije zadržava na nivou od 3,0 ± 1,5 odsto do kraja 2022. godine.

N

 

 

Ostali naslovi

Playrix ulazi na srpsko gejming tržište
Srpska ekonomija
Playrix je objavio ulazak na srpsko tržište kao deo svoje poslovne strategije
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2020.
Srpska ekonomija
Svake godine u „Zlatnoj dvorani“ bečkog Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert. Najpoznatiji koncert na svetu prenosiće se putem malih ekrana u više od 90 zemalja sveta. Da bi se uživo prisustvovalo koncertu potrebno je i malo sreće, jer se karte zbog velikog interesovanja izvlače putem lutrije
Potpisan sporazum između Vlade Srbije i radnika JP Pošta Srbije
Srpska ekonomija
U Vladi Srbije danas je potpisan sporazum između predstavnika radnika JP Pošta Srbije, rukovodstva ovog preduzeća i Vlade, kojim se izašlo u susret zaposlenima za povećanje plata i stvoreni uslovi za prekid štrajka
Priprema projekta za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas treću sednicu Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje postrojenja za kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu
Završni računi budžeta Srbije pokazuju da je potrošnja veća od planirane
Srpska ekonomija
Završni računi budžeta Srbije od 2002. do 2018. godine, dostavljeni Skupštini Srbije, pokazuju da je stvarna potrošnja budžetskih korisnika osetno veća od iznosa koji su bili u budžetskim planovima i izveštajima Ministarstva finansija o tekućem izvršenju budžeta, navodi se u danas objavljenoj analizi Fiskalnog saveta
Širenje mreže elektropunjača na auto-putevima u Srbiji
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima mađarske kompanije MOL o razvoju mreže elektropunjača na auto-putevima u Srbiji
Srbija posvećena saradnji u crnomorskom regionu
Srpska ekonomija
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je naša zemlja spremna da podrži svaku inicijativu koja bi imala za cilj unapređenje saradnje zemalja crnomorskog regiona, okupljenih u BSEC
Auto-put od Beograda do Sarajeva za bolju budućnost regiona
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa zamenikom ministra telekomunikacija i prometa BiH Sašom Dalipagićem Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd–Sarajevo
Konfindustrija Srbija - izabran novi predsednik
Srpska ekonomija
Za novog predsednika Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji - Konfindustrija Srbija izabran je Patricio Dei Tos, osnivač i direktor kompanije lidera na italijanskom tržištu u proizvodnji drvenih podova i podnih obloga, koji od 2015. godine uspešno posluje u Sremskoj Mitrovici.
Kretanje inflacije u novembru
Srpska ekonomija
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u novembru iznosila 1,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije