Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Dve godine rada IPS NBS sistema

Srbija
Srpska ekonomija

U cilju podsticanja inovacija u finansijskom sektoru i podrške digitalizaciji i razvoju bezgotovinskih plaćanja u zemlji, Narodna banka Srbije uspostavila je pre dve godine platni sistem za instant plaćanja - IPS NBS sistem.

Da je reč o značajnoj mogućnosti koju, zahvaljujući Narodnoj banci Srbije, imaju građani i privreda, govori i to da su u momentu početka rada IPS NBS ovi sistemi bili retkost u svetu jer ih je imao vrlo mali broj zemalja.

IPS NBS sistem daje mogućnost da se plaćanja građana i privrede izvršavaju tokom celog dana svakog dana u godini, odnosno u režimu 24/7/365, a sam prenos sredstava na račun primaoca plaćanja obavlja se u svega nekoliko sekundi nakon čega primalac tim sredstvima može slobodno raspolagati.

U sistemu je od početka rada 22. oktobra 2018. godine do 22. oktobra 2020. izvršeno 27.071.755 instant plaćanja ukupne vrednosti 269.976.560.375,45 dinara. Prosečno vreme izvršavanja transakcija instant plaćanja u sistemu je oko 1,2 sekunde. Sistem beleži stalni rast prometa, a 21. septembra 2020. godine postignut je i najveći dnevni broj plaćanja od početka rada sistema kada je izvršeno 142.769 plaćanja.

Svim korisnicima platnih usluga banke su u okviru svojih postojećih bankarskih aplikacija za elektronsko i mobilno bankarstvo omogućile da izvrše instant plaćanja.

Takođe, zahvaljujući jednostavnom korisničkom iskustvu instant plaćanja se u svega nekoliko koraka mogu inicirati u pojedinim prodavnicama korišćenjem opcija „IPS Pokaži“ i „IPS Skeniraj“ u aplikacijama za mobilno bankarstvo. Od februara ove godine instant plaćanja omogućena su na prodajnim mestima najvećeg trgovinskog lanca u zemlji Merkator S, IDEA i Roda, na preko 350 prodajnih i 1.500 naplatnih mesta, zahvaljujući saradnji koju je ovaj lanac uspostavio sa Bankom Poštanska štedionica.

Sredinom leta prve banke su u svoju ponudu uvele aplikacije za prihvatanje instant plaćanja na mobilnim telefonima trgovaca, namenjene naročito onim malim trgovcima i zanatlijama koji do sada nisu prihvatali bezgotovinska plaćanja na svojim prodajnim mestima.

Reč je o Banci Poštanska štedionica koja je u saradnji sa trgovinskim lancem Merkator S omogućila ove aplikacije za plaćanja kod dostave proizvoda kupljenih u web prodavnici ovog trgovinskog lanca, kao i Komercijalnoj banci koja je omogućila instant plaćanja putem mobilne aplikacije u vozilima privrednog društva Pink taksi.

Od juna meseca omogućena su i instant plaćanja kod kupovine robe i usluga na internetu. Prvi internet trgovci koji su omogućili instant plaćanja u svojim virtuelnim prodavnicama su Laguna, Vulkan i Tehnomanija u saradnji sa Banca Intesa i Raiffeisen Bank.

Pored toga, korišćenjem opcije „IPS Skeniraj“ na jednostavan način mogu se platiti i mesečni računi svih najvećih izdavalaca u zemlji, ali i brojnih javnih komunalnih preduzeća, skeniranjem NBS IPS QR koda koji odštampan na tim računima, i broj tih preduzeća će biti sve veći.

Narodna banka Srbije priprema i validator i generator NBS IPS QR koda koji će olakšati svakom privrednom subjektu da na svojim fakturama kreira NBS IPS QR kod i time pojednostavi plaćanje svojim kupcima.

Narodna banka Srbije nastavlja da u saradnji sa bankama i trgovinskim lancima širi prihvatnu mrežu za instant plaćanja – time obezbeđuje da se na instant način može platiti na što više prodajnih mesta u našoj zemlji, ili u svim drugim okolnostima kada je korisniku potrebna platna usluga - da tu uslugu može izvršiti na instant način.

Tokom naredne godine banke će zahvaljujući funkcionalnostima IPS NBS sistema omogućiti korisnicima mobilnog bankarstva prenos sredstava primaocu samo uz poznavanje broja mobilnog telefona tog primaoca, što će doprineti daljem razvoju instant plaćanja u našoj zemlji.

 

Ostali naslovi

Prvo izvlačenje u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 21. novembra
Srpska ekonomija
Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je danas da su građani Srbije do sada poslali 140.000 koverata za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi 2020", i najavio da će prvo izvlačenje biti održano 21. novembra
Srbija do kraja godine dobija najveći data centar
Srpska ekonomija
Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović najavio je danas da će Srbija do kraja godine završiti državni data centar u Kragujevcu, koji će biti najveći te vrste u regionu
Predstavnici NBS na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja
Srpska ekonomija
Predstavnici Narodne banke Srbije učestvovali su na sastanku s predstavnicima Evropske unije u okviru Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja, tokom kojeg su aktivno razmatrali makroekonomska kretanja i izglede Srbije.
Frilenseri traže poreske olakšice, država podseća na obaveze
Srpska ekonomija
Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) smatra da bi zakonski trebalo da se reguliše status frilensera, a onda i odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati rad ljudi u ovom sektoru
Sinergijom države i privatnog sektora ka brzom oporavku naše ekonomije
Srpska ekonomija
Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) pozdravlja imenovanje tima nove Vlade Republike Srbije, kao i napore svih učesnika u borbi sa zdravstvenim izazovima koje COVID pandemija nosi, istovremeno sagledavajući probleme sa kojima se privreda suočava i predlažući konkretne mere za njihovo prevazilaženje
 U 2020. novi ugovori vredni 95 miliona dolara
Srpska ekonomija
Vrednost novih ugovora fabrike Zastava oružje u toku 2020. godine je 95 miliona dolara, čime je osigurano stabilno poslovanje u narednom periodu, saopšteno je iz te fabrike
 Kompanija Galenika pokreće platrformu za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja mladih
Srpska ekonomija
Kompanija Galenika a.d. Beograd danas je zvanično pokrenula online platformu „ZDRAVO DVADESETE“ (www.dvadesete.rs) namenjenu edukaciji mladih o zdravim životnim navikama, za jačanje i održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Platforma predstavlja strateški važan, dugoročan projekat društvene odgovornosti na nacionalnom nivou
Domaći turisti dali ocenu 3,8, zamerke na kvalitet puteve i cene
Srpska ekonomija
Tara, Zlatibor, Stara planina i Kopaonik, bile su ovog leta najtraženije destinacije domaćih turista, a najviše su im se dopale Tara, Uvac i Golubac, pokazala je anketa Turističke organizacije Srbije
Kina jako raste, SAD pada
Srpska ekonomija
Ekonomska kriza izazvana pandemijom se zahuktava, a u pozadini se nastavlja američko-kineski ekonomski rat za zauzimanje i utvrđivanje prvog mesta u svetu. Obe zemlje ostaće supersile, kako ekonomske, tako i vojne i političke, ali značaj Kine u svetu i dalje će rapidno rasti
Kurs 117,5796 dinara za evro
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,5796 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije