Mišlenov vodič za Beograd za 2026-u naglašava zrelost i solidnost gastronomske ponude ove balkanske zemlje. Pet novih objekata je dodato u izbor, čime je ukupan broj preporučenih restorana porastao na 25. Ovo je peto izdanje od 2021. godine. Pripremajući ovogodišnje izdanje, inspektori su odlučili da dodele novi „Bib Gurmon“, koji ukazuje na kvalitet i autentičnost kuhinje koja se nudi po atraktivnim cenama.
„Novo izdanje MIŠLENOVOG vodiča za Beograd prepoznaje izuzetan napredak i doslednost na kulinarskoj sceni zemlje. Ponosni smo što nastavljamo da podržavamo lokalne šefove kuhinja i ugostitelje koji pomažu u oblikovanju kulinarskog ugleda Beograd i uzdižu njenu poziciju na međunarodnoj sceni“, rekao je Gvendal Pulenek, međunarodni direktor MIŠLENOVOG vodiča.
Novi „Bib Gurmon“ restoran Bela Reka nalazi se u Novom Beogradu, modernom delu prestonice. Ističe se po svojoj tradicionalnoj i bogatoj trpezi sa vrhunskim izborom mesa i sireva i svojim bliskim vezama sa dobavljačima, pri čemu takođe poseduju sopstvenu farmu. Ovaj prostrani objekat može da se pohvali ljubaznom i pažljivom uslugom, u često veoma živoj atmosferi.
Istom, iskreno zasluženom nagradom i dalje su ovenčani Istok, sa svojim intrigantnim jugoistočnoazijskim menijem i jednostavnim minimalističkim ambijentom, i Iva New Balkan Cuisine, gde nepogrešivo vlada savremena i gostoljubiva atmosfera od trenutka čim uđete. Gosti dolaze da uživaju u tradicionalnim srpskim receptima, serviranim sa modernim zaokretom, posebno u pogledu njihove prezentacije.
Na vrhu izbora naših inspektora ostaju dva restorana sa po jednom Mišlen zvezdicom, oba takođe nagrađena u prethodnom izdanju.
Langouste, u istorijskom centru grada, pod vođstvom šefa kuhinje Marka Đerića, nastavlja da nudi prefinjene interpretacije lokalnih proizvoda na osnovu izvrsnih, pažljivo osmišljenih recepata začinjenih savremenim pristupom.
Fleur de Sel, restoran smešten u provinciji, u Novom Slankamenu, takođe je ispunio očekivanja, a recepti njegovog kuhinjskog tima jasno odražavaju francuski uticaj. Šef kuhinje je Nikola Stojaković.
U izbor je dodato 5 novih odabranih restorana:
Suvenir: Smešten van centra grada, na splavu na novobeogradskoj obali Save, svojom bezvremenskom atmosferom inspiriše vas da uživate u jednostavnim, tradicionalnim i podjednako primamljivim jelima kao što su grilovani škampi ili jadranska sipa sa krompirom. Prekrasne trpezarijske sale i profesionalna usluga dodatno poboljšavaju utisak.
Prime: Sa svojim svetlim i elegantnim prostorom u hotelu Kraun Plaza, on kao da vodi sopstveni život, nudeći visokokvalitetnu, pretežno mediteransku kuhinju inspirisanu italijanskim iskustvom svog šefa kuhinje: sveža pasta je neosporivo njihov specijalitet.
Puter: svojim imenom iskazuje svoje kulinarske namere, a inspiraciju crpi kako iz francuske kuhinje, koja je ovde ključni sastojak, tako i iz domaće, srpske, koja ima podjednako važnu ulogu. Moderni bistro koji služi jela zasnovana na tradicionalnim, ponekad sporim, metodama kuvanja, sa prezentacijom koja ostavlja vrhunski estetski utisak.
S5 by Angie: ovaj restoran vodi mlada i ambiciozna šefica kuhinje koja je ovde radila i ranije. Anđela Risimić dodaje sopstveni stil karakterističnom italijanskom šarmu restorana, koji je formirala raznim iskustvima u inostranstvu, uključujući Italiju i druge evropske zemlje, pri čemu su ravioli sa zečetinom i sosom od pečuraka savršen primer njihovog toplog menija.
Restoran 27: Svaki aspekt njihove ponude: hrana, usluga i ambijent, osmišljeni su tako da užitak gosta odaje utisak suštine njihovih namera. Bonton nije jedino što je upadljivo, već je učinjeno apsolutno sve kako bi se gosti osećali ugodno. Restoran nudi kolekciju ličnih recepata koji ciljaju na klasične ukuse uz veoma maštovitu izvedbu. Inspirisani su Srbijom, očigledno zbog porekla mnogih sastojaka, ali i Italijom i mediteranskom kuhinjom uopšte.
MIŠLENOV vodič za Beograd za 2026-u ukratko:
2 restorana sa 1 MIŠLEN zvezdicom
3 restorana sa oznakom „Bib Gurmon“ (1 novi)
20 odabranih (5 novih)
Ukupno 25 preporučenih (5 novih)