Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Obeležavanje Međunarodnog dana nenasilja
Foto: Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je povodom Međunarodnog dana nenasilja, da je neophodan stalan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije, razumevanja i nenasilja.

U saopštenju se navodi da je borba protiv siromaštva preduslov za unapređenje položaja grupa koje su u povećanom riziku od diskriminacije, kao i za poboljšanje položaja žena.

Poseban izazov u današnjem društvu predstavlja borba protiv govora mržnje, koji se javlja uživo i u pisanom obliku, kao i u tradicionalnim i elektronskim medijima, uključujući i društvene mreže.

Govor mržnje podrazumeva upotrebu reči koje diskriminišu i etiketiraju određene ranjive grupe u društvu i njime se ne doprinosi debati u demokratskom društvu, već se, naprotiv, ograničava sloboda izražavanja i podstiče mržnja i stvara nebezbedno okruženje za pripadnike osetljivih grupa.

Potreba za uspostavljanjem pravde, mira i napretka je stalno prisutna i ne prestaje da bude aktuelna ni u današnjem svetu i društvu.

Međunarodni dan nenasilja obeležava se 2. oktobra, u čast rođenja Mahatme Gandija, borca protiv represije, nepravde i mržnje, tvorca filozofije nenasilnog otpora, u čijem je korenu ideja da je u cilju postizanja mirnog društva, svaki pokušaj upotrebe nasilja neracionalan.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća na to da se Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjuje izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, i to u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti, ispisivanjem i prikazivanjem poruka ili simbola i na drugi način.

Osim toga, kako se dodaje, Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije sadrži meru koja se odnosi na unapređenje mehanizma za suzbijanje i sprečavanje govora mržnje.

Ministarstvo podseća i na to da je izradilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, kao i predloge strategija za prevenciju i zaštitu od diskriminacije, za rodnu ravnopravnost i za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, sve sa pratećim akcionim planovima.

Osnivanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uveden je mehanizam društvenog dijaloga kao alata demokratije koji omogućava da se uključivanjem različitih aktera društvene zajednice, polazeći od načela poštovanja i uvažavanja drugačijeg mišljenja, zajednički sagledaju i razumeju drugačija iskustva i znanja, kao i da se postave i predlože, bez isključivosti, pitanja čije je rešavanje od interesa za sve građane Republike Srbije.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima ove godine obeležava 75 godina od usvajanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, dodaje se u saopštenju.

Ostali naslovi

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope sledeće nedelje  u Beogradu
Srpska ekonomija
Četvrti po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope (Southeast Europe Aviation Summit - SEAS) održaće se 22. i 23. aprila u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. U pitanju je događaj posvećen civilnoj i vojnoj vazduhoplovnoj industriji, koji će u ova dva dana okupiti preko 170 kompanija i preko 1400 lidera i profesionalaca iz avio-industrije
Karneval u Budvi okuplja učesnike iz regiona i Evrope
Srpska ekonomija
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava u periodu od 27. aprila do 2. maja pod sloganom „Zajedno“!
Osmi ATR 72-600 pridružio se floti Er Srbije
Srpska ekonomija
Osmi avion Er Srbije tipa ATR 72-600, sleteo je na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Er Srbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj
Festival cveća i meda od 22. do 26. aprila
Srpska ekonomija
Najmirisniji i najslađi „Festival cveća i meda” već tradicionalno održaće se od 22. do 26. aprila na Čukarici. Svakog dana, od 9 do 19 časova, na platou ispred Osnovne škole „Josif Pančić” posetioci će imati prilike da uživaju u cveću i da odaberu biljku kojom će oplemeniti svoj omiljeni prostor, bilo da su u pitanju dvorište, terasa ili dnevni boravak
Galenika: Partnerstva sa globanim brendovima i investicije u proizvodnju
Srpska ekonomija
Farmaceutska kompanija Galenika nastavlja strateško širenje portfolija kroz partnerstvo i ekskluzivni ugovor sa kompanijom Cantabria Labs, jednim od vodećih španskih proizvođača dermatoloških brendova. Galenika je prošle godine, samo u Srbiji, lansirala 25 proizvoda, a tokom 2024. planira lansiranje čak 80 novih proizvoda
UN i Srbija zajedničkim naporima postižu napredak ka održivijem društvu
Srpska ekonomija
Ujedinjene nacije su objavile Izveštaj o rezultatima za 2023. godinu, pokazujući značajne napretke ostvarene u partnerstvu sa Vladom Srbije. Ovaj zajednički napor, koji uključuje 20 UN agencija, fondova i programa, fokusira se na ubrzavanje Ciljeva održivog razvoja u okviru 3 strateške oblasti: zelena transformacija, razvoj ljudskog kapitala i utvrđivanje agende vladavine prava i ljudskih prava
Er Srbija tri puta nedeljno leti između Beograda i Mostara
Srpska ekonomija
Er Srbija je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta
Izložba Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasleđe
Srpska ekonomija
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda već tradicionalno, u okviru programa „Dani Beograda”, realizuje izložbe na kojima predstavlja beogradsko nasleđe. Ove godine bavi se i poznatim činjenicama, ali i manje poznatim podacima koje predstavlja izložbom „Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasleđe”
U Novom Pazaru 750 domaćinstava dobija kante za odvojeno prikupljanje reciklažnog otpada
Srpska ekonomija
Novi Pazar je dobio 1.500 kanti za razvrstavanje reciklabilnog otpada, kao donaciju Evropske unije, a opštinama će u uspostavljanju primarne selekcije pomoći NALED sa ciljem da se procenat prikupljanja unapredi za 20% na lokalu. Inicijativa je deo projekta ,,BEST Saradnja u upravljanju otpadom – Do održive životne sredine“
Istaknuti hirurg i urolog Dejvid Krenston posetio UKC Kragujevac i FMN
Srpska ekonomija
U poseti UKC Kragujevac i Fakultetu medicinskih nauka je boravio istaknuti hirurg i urolog sa Univerziteta Oksford Dejvid Krenston