Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Pokrenuta Platforma Zapadnog Balkana za kulturu

Tirana
Foto: Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Srbija je posvećena regionalnoj saradnji i da Platforma za Zapadni Balkan, koja je pokrenuta, ima značajan potencijal u procesima evrointegracija, koje su prioritet čitavog regiona, izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na Ministarskom sastanku za kulturu u Tirani.

Ona je naglasila da pokretanje Platforme ima značajan potencijal za razvoj regionalne kulturne saradnje i može predstavljati jedan od njenih ključnih oslonaca, posebno kroz sinergiju sa drugim regionalnim inicijativama.

Ministarka Gojković je napomenula da je među važnim inicijativama i „Otvoreni Balkan“, ali i to što je u okviru nedavnog samita na Ohridu između Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisan važan dokument o saradnji upravo u oblasti unapređenja kulturne saradnje.

Govoreći o temi sastanka „Uloga mladih u zaštiti i promociji kulturnog nasleđa u kontekstu Evropske godine mladih“, istakla je da su teme mladih i kulturnog nasleđa čvrsto povezane i da je Evropska godina mladih dobra prilika da se potvrdi posvećenost saradnji po ovim pitanjima.

Takođe, kako je ocenila, veće uključivanje mladih moguće je obezbediti kroz projekte koji jačaju njihovu aktivnu ulogu, kroz razvoj kulturnih potreba dece, kao i kroz jačanje kapaciteta omladinskih organizacija.

Gojković je navela da među glavne zadatke u ovom okviru saradnje spada zaštita kulturne baštine od svih vrsta izazova i oblika ugrožavanja, dodavši da je važno napraviti konkretan korak u rešavanju ovih pitanja.

Kulturna baština u našem regionu u dugom periodu izložena je različitim oblicima ugrožavanja, što jasno prepoznaju i međunarodne organizacije, kao što je UNESKO, upozorila je ona.

Pored direktnog ugrožavanja kulturnog nasleđa, iz političkih ili vandalskih motiva, na delu je i ilegalna trgovina kulturnim dobrima koji vode poreklo iz regiona, naglasila je Gojković i napomenula da se naša zemlja nalazi na ruti za krijumčarenje umetničkih dela koja vodi od Bliskog istoka ka Zapadnoj Evropi.

Ministarka je ukazala na to da je važna saradnja na rešavanju ovih pitanja, kao i da je jasno da bez uključenja mladih u sve aspekte te saradnje teško da se na duži rok mogu savladati problemi sa kojima se suočavamo.

Gojković je, govoreći o ulozi mladih u zaštiti kulturnog nasleđa, podvukla da podaci govore da u Evropi opada interesovanje za studije koje su u vezi sa zaštitom kulturnog nasleđa i da je primetan nedostatak mladih u oblastima kao što je arhivistika, bibliotekarstvo, konzervacija stare i retke knjige i tekstila.

U skladu sa tim, ona je navela da je na regionalnom planu potrebno osmisliti i koordinisati posebne mere za podsticanje mladih da se okrenu posebno ugroženim profesijama.

Te mere, kako je objasnila, mogu da budu posebne stipendije, kao i volonterski programi sa mogućim zaposlenjem najkvalitetnijih učesnika po njihovom završetku.

Uporedo sa tim, potrebno je više raditi na podizanju svesti najmlađih o značaju nasleđa. U saradnji sa lokalnim muzejima i ustanovama kulture, moramo razviti savremene pedagoške programe i finansijski ih podržati, poručila je potpredsednica Vlade.  

Gojković je ukazala na to da Ministarstvo kulture i informisanja posvećuje izuzetnu pažnju pitanju sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima i uključeno je u podizanje kapaciteta MUP-a, Uprave carina i Tužilaštva radi efikasnije zaštite kulturnih dobara u zemlji, kao i na graničnim prelazima.

Takođe, kako je dodala, urađena je i posebna baza podataka za ukradena i nestala kulturna dobra, dok je u novom zakonu o kulturnom nasleđu uvedena prvi put obaveza za evidentiranje nestalih i ukradenih kulturnih dobara.

Potpredsednica Vlade je među važnim projektima koji vrednuju zajedničko evropsko nasleđe istakla Evropsku prestonicu kulture, podsetivši na to da Novi Sad ove godine nosi tu značajnu titulu, kao i da je njen glavni cilj stvaranje većeg uzajamnog razumevanja i zajedništva u Evropi, o čemu govori i glavni programski narativ Novog Sada 2022 – „Za nove mostove“.

Ona je ocenila da moramo kulturno nasleđe da učinimo delom naše kulturne svakodnevice i jačamo svest o tome da je poštovanje kulturnog nasleđa temelj uzajamnog poštovanja i poverenja.

Sastanak u Tirani, na kome učestvuju ministri kulture u regionu, otvorila je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel i generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Temis Hristofidu.

Ostali naslovi

Uskršnje darivanje dece bez roditeljskog staranja na Belom Dvoru
Srpska ekonomija
Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina ponovo su bili domaćini tradicionalnog uskršnjeg prijema u Belom Dvoru za više od 1.000 socijalno ugrožene dece. Ova tradicija, započeta pre više od 20 godina, ima za cilj da podeli radost praznika sa decom iz ugroženih kategorija
Patike postaju deo uniforme
Srpska ekonomija
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim zaposlenima da uz uniformu nose patike
Er Srbija prevezla milion putnika od početka godine
Srpska ekonomija
Er Srbija je 25. aprila prevezla milionitog putnika u 2024. godini. Taj rezultat srpska nacionalna avio-kompanija zabeležila je dve nedelje ranije u odnosu na 2023. godinu, kada je milion prevezenih putnika zabeleženo 08. maja
Produžen rok za zaključenje ugovora o reprogramu duga
Srpska ekonomija
Iz Javnog komunalnog preduzeća „Infostan tehnologije” obaveštavaju korisnike komunalnih usluga koji se nalaze u sistemu objedinjene naplate da je produžen rok u kojem mogu reprogramirati dug i potpisati ugovor o priznavanju duga i otplati na rate
Spojeni koloseci na deonici brze pruge Novi Sad–Subotica
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević  prisustvovao je ceremoniji spajanja koloseka na deonici Novi Sad–Subotica u Bačkoj Topoli, poručivši da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta
Prva fabrika kineske kompanije Lianbo u Srbiji otpočela sa radom
Srpska ekonomija
Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u Radnoj zoni u Kaću
Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja
Srpska ekonomija
Agencija za privredne registre Republike Srbije objavila je Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa godišnjim podacima za 2023. godinu
Petnaest godina prijateljstva u akciji
Srpska ekonomija
Francusko-srpska privredna komora održala je u Beogradu svoje tradicionalno Gala veče kada je proslavila i svoj 15. rođendan u društvu više od 250 članica, partnera i prijatelja Komore. Događaj je ove godine za temu imao Dobrodošli u budućnost
Uloga mladih u promovisanju razumevanja, jednakosti i poverenja
Srpska ekonomija
Mladi ljudi su spremni da ulože sve svoje kapacitete da se njihov glas i za njihova dela čuje, ali im je potrebna podrška u vidu ulaganja u inicijative usmerene ka mladima, zaključak je sa konferencije „Uloga mladih u promovisanju razumevanja, jednakosti i poverenja“ održane u Beogradu
Platforma Budi deo plana prvi korak ka formiranju jedinstvenog eProstora 
Srpska ekonomija
Građani iz cele Srbije koji su se registrovali na platformu „Budi deo plana“ dobili su prva obaveštenja o aktuelnom procesu izmena planskih dokumenta grada Kragujevca, na koja mogu da podnesu eventualne primedbe do 7. maja