Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Benefiti od zrna do šoljice

Tajna kvaliteta kafe
Srpska ekonomija

U svetu kafe, kvalitet nije samo reč, to je umetnost koja se stvara kroz pažljiv proces pripreme, od trenutka uzgoja njenih zrna pa do gutljaja iz omiljene šoljice. Da bi kafa zaista bila kvalitetna, važno je da ne izgubi svoja pozitivna svojstva tokom celog procesa proizvodnje: od branja, preko transporta, pa do pažljivog prženja i mlevenja na tradicionalan način, na kamenim mlinovima. Kafa vrhunskog kvaliteta ne samo da donosi pravi hedonistički užitak za nepca, već može pozitivno da utiče na zdravlje.

Značaj proverenog kvaliteta kafe za zdravlje

Domaća kafa je poznata po svojim brojnim zdravstvenim benefitima. Istraživanja pokazuju da se njenom konzumacijom može smanjiti rizik od različitih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih, ali i Parkinsonove bolesti. Kako bi ovi benefiti došli do izražaja, neophodno je da se koriste pravilne metode pripreme i visokokvalitetna zrna, a preporučena dnevna doza je do tri šoljice.

Proces pripreme od zrna do šoljice

Svaki korak u pripremi kafe je ključan za očuvanje njenog kvaliteta. Prvo, izbor zrna igra centralnu ulogu, zato treba da se koriste ona pažljivo birana, koja imaju određenu veličinu ili boju, nemaju nesavršenosti, sušena, skladištena u optimalnim uslovima i koja zadržavaju svoje hranljive materije. U modernim fabrikama kafe, inovacije kao što su savremene tehnologije sušenja i pakovanja, garantuju očuvanje svežine.

Higijenski standardi u industriji kafe su se značajno poboljšali tokom poslednjih decenija, što je ključno za očuvanje kvaliteta i bezbednosti proizvoda. Danas se procesi njene pripreme prate na strogo propisan način. Ono što doprinosi tome da sa sigurnošću možete uživati u vašoj omiljenoj šoljici kafe, a odnosi se na proces proizvodnje u fabrikama, su redovno održavanje tehnologije koja se koristi u samom procesu , adekvatno skladištenje i sirove i mlevene kafe, u suvim i čistim uslovima, kako bi se izbegla kontaminacija. Osim toga, vrlo je važno i pridržavanje standarda lične higijene od strane radnika u čitavom procesu proizvodnje, u svakoj njegovoj fazi.

Kako da sami pripremite savršenu kafu kod kuće

Sada kada znate na šta se sve obraća pažnja prilikom procesa proizvodnje kafe, možete birati onu najbolju za sebe, sa proverenim kvalitetom i dugom tradicijom. A da biste sebi priuštili svakodnevno uživanje, evo nekoliko saveta kako da pripremite savršenu kafu kod kuće.

1. Za početak, izaberite dobru kafu, od proverenih dobavljača koji vode računa o čitavom procesu, i imaju standarde koji to dokazuju. Već ste na dobrom putu da osigurate maksimum ukusa i benefita.

2. Koristite adekvatnu vodu za kuvanje kafe. Za dobar ukus kafe najbolje je koristiti najobičniju vodu iz česme, zato što ona daje kafi pun ukus zbog svoje tvrdoće. Sa flaširanom vodom to nije slučaj, pa kafa može poprimiti neobičan ukus.

3. Dobro dozirajte količinu kafe. Odmerite količinu kafe za jednu šoljicu, jer se na taj način najbolje oseti njen ukus. Za pravi, intenzivni ukus domaće kafe, ne bi trebalo staviti manje od 10 grama kafe (što je jedna puna kašičica) na jedan decilitar vode. Kada voda krene da vri, sklonite džezvu sa ringle, ubacite adekvatnu količinu kafe i promešajte, a potom vratite džezvu na ringlu. Kada kafa krene polako da se „diže”, sklonite džezvu sa ringle. Za ljubitelje slađeg ukusa, napomena je da se šećer stavlja u hladnu vodu, pre nego što se u nju doda kafa.

4. Kafu servirajte na mestu gde ćete je piti, kako bi se aroma ekstrahovala a kafa malo ohladila do prijatne temperature. Na ovaj način ćete maksimalno uživati u njenim čarima.

Od pažljivog izbora zrna, do ispijanja savršene šoljice kafe, svaki korak je značajan. Pažljivom pripremom kafe kod kuće možete sebi priuštiti uživanje u njenim benefitima svaki dan, a ona će biti vaš saveznik u važnim životnim trenucima.

Neka vaš izbor bude kafa prepoznatljivog mirisa i bogatog ukusa, koja spaja tradiciju i inovaciju, pružajući nezaboravno iskustvo i kvalitet u svakom gutljaju!

Ostali naslovi

Kako da internet u romingu ne platite suvim zlatom
Srpska ekonomija
Verovatno poznajete nekog kome je zbog korišćenja interneta u romingu stigao neverovatno veliki račun. Nadamo se da to niste bili vi. Zahvaljujući eSim tehnologiji, odnosno digitalnoj SIM kartici koju instalirate u svoj telefon, više se nećete brinuti o iznosu na računu dok surfujete internetom u inostranstvu
Bakino pojedi nešto na kašiku može i za doručak
Srpska ekonomija
Međunarodni dan integralnih žitarica, 19. novembar, podseća nas na značaj uvođenja zdravijih izbora u svakodnevnu ishranu i ukazuje na posebne dobrobiti koje nam integralne žitarice donose. Proizvodi od celog zrna su bogati vlaknima, esencijalnim nutrijentima i doprinose očuvanju zdravlja
Benefiti od zrna do šoljice
Srpska ekonomija
U svetu kafe, kvalitet nije samo reč, to je umetnost koja se stvara kroz pažljiv proces pripreme, od trenutka uzgoja njenih zrna pa do gutljaja iz omiljene šoljice. Da bi kafa zaista bila kvalitetna, važno je da ne izgubi svoja pozitivna svojstva tokom celog procesa proizvodnje: od branja, preko transporta, pa do pažljivog prženja i mlevenja na tradicionalan način
Mesto počinka srpskih ratnika
Srpska ekonomija
Plava grobnica je predeo mora oko ostrva Vido i grada Krfa u koje su potapana tela palih srpskih junaka kada više nije bilo mesta na kopnu. Prema zvaničnim, ali nepotpunim podacima jer svi umrli nisu evidentirani, do 23. marta 1916. u Krfskom kanalu sahranjeno je 4.847 srpskih vojnika i oficira
Beč: Poslednji dani Pompeje uživo
Srpska ekonomija
U Bečkoj dvorani Marxhalle otvorena je izložba „Poslednji dani Pompeje“ pre njenog uništenja. Uz pomoć virtuelne stvarnosti, izložba pokušava da spoji istoriju i zabavu. Erupcija Vezuva dovela je 79. godine do jedne od najvećih i verovatno najfascinantnijih katastrofa antičkog doba, do uništenja grada Pompeje
Austrija na šestom mestu u svetu po potrošnji kafe
Srpska ekonomija
Posle vode, kafa je najčešće konzumirano piće na svetu. Svaki dan se popije oko 2,6 milijardi šoljica kafe. Najviše kafe popije se u Luksemburgu, gde godišnja potrošnja kafe iznosi 8,47 kilograma po glavi stanovnika, dok je Austrija sa 5,73 kilograma na šestom mestu. U bečkim kafeima može se naručiti više od 40 različitih vrsta kafe
Bečki fakultet za ekonomiju i biznis ponovo u svetskom vrhu
Srpska ekonomija
Fakultet za ekonomiju i biznis u Beču (WU) se ove godine ponovo našao u svetskom vrhu na rang listi britanskog instituta „Kvakareli Simonds“ (QS) u oblasti „Business Master Programme“. Pet master programa na engleskom jeziku uspelo je da se izdvoji među jakom međunarodnom konkurencijom
Stručnjaci analiziraju hiljadugodišnju poplavu na rečici Vinflus
Srpska ekonomija
Celokupni sistem brana u i oko Beča je projektovan za kapacitet protoka do 14.000 kubnih metara vode u sekundi, što je približno najvećoj ikad zabeleženoj poplavi u srednjoj Evropi iz 1501. godine. Normalno, kroz Beč teče oko 2.000 kubnih metara vode u sekundi pri srednjem vodostaju
Miris koji budi sećanja
Srpska ekonomija
Ima nešto magično u tom mirisu, nešto što budi uspomene i stvara osećaj prijatnosti i sigurnosti. Sećam se, još kad sam bila dete, bakine kuhinje koja je uvek odisala toplinom i aromom sveže skuvane kafe. Taj miris nije bio samo najava novog dana, već i simbol mnogih početaka, deljenja nezaboravnih trenutaka i povod razgovora
Revolucionarni keramički 3D štampani implant vilice
Srpska ekonomija
Prvi put u svetu jednom pacijentu je ugrađen keramički implant vilice iz 3D štampača ispod pokosnice. Nova metoda treba da pomogne da se izbegnu složene transplantacije kosti. Implant vilice je potreban, na primer, nakon ukljanjanja delova vilice zbog tumora ili kod teške atrofije vilice