Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Predstavljena najnovija istraživanja na konferenciji o ishrani

Beograd
Srpska ekonomija

Nutricionisti, istraživači i naučnici iz oblasti zdravlja iz cele Evrope razmenjivali su najnovija istraživanja, aktuelne preporuke i trendove u oblasti ishrane na 14. Evropskoj konferenciji o ishrani, održanoj od 14. do 17. novembra u beogradskom Sava centru.

Evropska konferencija o ishrani je četvorogodišnji događaj koji organizuje Federacija evropskih društava za ishranu (FENS). Tema ovogodišnje konferencije bila je “Hrana, ishrana i zdravlje: naučna saznanja bliža praktičnoj primeni”. S tim u vezi, stručnjaci iz Nestlé Organizacije za istraživanje i razvoj održali su na ovom događaju nekoliko predavanja, ujedno organizujući edukativnu radionicu.

U saradnji sa vrsnim istraživačima različitih evropskih univerziteta i stručnjaka iz Nestlé Organizacije za istraživanje i razvoj, kompanija je organizovala dva naučna simpozijuma da bi istražili različite naučne perspektive u ishrani i zdravlju.

Prvi simpozijum bio je posvećen istraživanju u vezi sa personalizovanim jelovnicima i preciznom ishranom, istražujući njihov potencijal za pomoć pojedincima u ispunjavanju preporuka za ishranu. Različiti stručnjaci istakli su uticaj genetike i metaboličkih faktora na reakcije na hranu, kao i dugoročne efekte ishrane na zdravlje. Elin van der Bik, direktorka Nestlé Instituta za naučna istraživanja, naglasila je važnost prilagođavanja hrane i dijeta ljudima tokom različitih životnih faza, uključujući trudnoću i dojenje.

Drugi simpozijum bio je posvećen transformaciji prehrambenih sistema ka održivoj ishrani, kako bi se prehranila rastuća svetska populacija, rešavajući izazove populacije i izazove manje uhranjenosti. Naučni stručnjaci pružili su uvid u izazove i mogućnosti koje proizilaze iz dijeta obogaćenih biljem, istražujući potencijal za naučno utemeljene inovacije hrane koje podržavaju ljudsko i planetarno zdravlje. Dr. Rajan Karvaljo, šef istraživanja u Nestlé-u, naglasio je potrebu za pažljivim procenjivanjem kvaliteta proteina i faktora koji mogu smanjiti hranljivu vrednost, istovremeno se fokusirajući na stvaranje iskustva potrošača na pozitivan način.

,,U Nestlé-u smo fokusirani na istraživanja i implementaciju novih saznanja koja doprinose rešavanju izazova u ishrani, uključujući potrebu za pristupačnijom ishranom, borbu protiv deficita mikronutrijenata, promovisanje balansiranih dijeta i prelazak ka održivim prehrambenim sistemima. Kao deo našeg pristupa, aktivno učestvujemo na naučnim konferencijama poput Evropske konferencije o ishrani, što nam omogućava da se angažujemo u značajnim diskusijama i deljenju znanja o najnovijim naučnim saznanjima sa ključnim akterima i istraživačima koji rade u oblasti ishrane”, izjavila je dr Petra Klasen Viger, globalna naučna savetnica za ishranu i zdravlje u Nestlé Organizaciji za istraživanje i razvoj, koja je predsedavala oba naučna simpozijuma.

Pored toga, Nestlé je organizovao radionicu namenjenu studentima i mladim profesionalcima, pružajući priliku za direktnu interakciju i umrežavanje. Ova sesija predstavljala je dragocenu priliku za njih da istraže mogućnost za razvoj karijere i prakse u oblasti nauke i tehnologije, fokusirane na razvoj novih proizvoda koji su ne samo ukusni i hranljivi, već i pristupačni i održivi.

Nestlé i na lokalnom nivou sprovodi inicijative kako bi usmerio građane ka prehrambenim izborima koji su dobri i za zdravlje i za planetu. S tom idejom je predstavio Vege vodič koji će pomoći u planiranju obroka svima koji žele pređu na izbalansiranu ishranu gde će se uključiti više namirnica biljnog porekla.

Srbija će postati i značajan centar proizvodnje obroka na biljnoj bazi, jer Nestlé uskoro otvara fabriku u Surčinu u kojoj će se proizvoditi njegov brend Garden Gourmet.

Ostali naslovi

Veći broj građana zainteresovan za reprogram duga
Srpska ekonomija
Od početka novembra korisnici u većem broju dolaze na šaltere Javnog komunalnog preduzeća „Infostan tehnologija” imajući na umu da je na snazi akcija reprograma duga, po najpovoljnijim uslovima, na više mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga. Posebne pogodnosti za reprogramiranje obezbeđene su za korisnike socijalnih davanja i penzionere
Poziv dobrovoljnim davaocima krvi
Srpska ekonomija
Institut za transfuziju krvi Srbije, koji se nalazi u Svetog Save 39, poziva punoletne građane da i naredne nedelje daju krv, što se može učiniti radnim danom od 7 do 19 i subotom od 8 do 15 sati. Akcije će se organizovati i na terenu
Giving Friday na Black Friday
Srpska ekonomija
Na dan kada kreće utrkivanje za popustima širom sveta, Black Friday, kompanija dm drogerie markt petu godinu zaredom, poslednjeg petka u novembru (24.11), doniraće pet odsto od ukupnog dnevnog prometa Narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbije
Više od 9000 kompanija učestvuje u programu Moja prva plata
Srpska ekonomija
U toku je prijavljivanje mladih za učešće u programu „Moja prva plata" koje traje do 06. decembra 2023. godine. Kako je objavila Nacionalna služba za zapošljavanje, prema rokovima ovog programa, poslodavci će od 07. do 22. decembra birati kandidate među prijavljenim zainteresovanima na portalu „Moja prva plata“
Beč: prva javna perionica za bicikle u Austriji
Srpska ekonomija
Na austrijskom Univerzitetu za tehnologiju i digitalizaciju u Beču (FH Technikum Wien) uskoro kreće u probni rad prva javna perionica za bicikle u Austriji. Vodeći svetski proizvođač mašina za brušenje skija „Wintersteiger Sports“ u saradnji sa univerzitetom i startapom „JUHUU“ od 20. novembra 2023. godine pokreće probni rad prve javno dostupne perionice za dvotočkaše
Unapređenje regulative podstaklo rast novih preduzetnika za više od 10%
Srpska ekonomija
U Srbiji broj preduzetnika konstantno raste, a trenutno ih je više od 328.000. Ove godine za prvih šest meseci registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11% više nego u istom periodu 2022.  Iako kriza nije usporila pozitivan trend zbog stvaranja dobrog regulatornog okvira za poslovanje, mere podrške su i dalje neophodne
Srbija među prvima testirala inovativni sistem za prikupljanje ambalažnog otpada
Srpska ekonomija
Dok se u Srbiji i dalje odlučuje o načinu unapređenja prikupljanja ambalažnog otpada, u Zrenjaninu je završeno testiranje prve inovativne tehnologije, koja prihvata sve vrste materijala istovremeno - od PET plastike i limenki, preko stakla do Tetra Pak ambalaže. Ceo proces reciklaže je efikasniji i pouzdaniji nego kod običnih reciklomata
Preko 400 zvanica na dočeku mladog francuskog vina Novi Božole
Srpska ekonomija
U Beogradu je juče tradicionalno otvorena jedanaesta Francuska nedelja, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore. Ova manifestacija, koja se održava od 16. do 23. novembra jedanaestu godinu zaredom, sadrži niz događaja koje organizujemo u toku nedelju dana
Novogodišnji paketići za svu decu sa Savskog venca
Srpska ekonomija
Gradska opština Savski venac obezbedila je novogodišnje paketiće za svu decu sa prebivalištem na teritoriji opštine, uzrasta do 12 godina, saopšteno je iz ove opštine
Inovativna smart city aplikacija: manje CO2 i kulturni događaj
Srpska ekonomija
Grad Beč pokreće drugu fazu digitalnog istraživačkog projekta sa kulturnim tokenom, koji podstiče ekološko ponašanje u svakodnevnom životu i nagrađuje besplatnim kulturnim događajem. Time se Beč predstavlja kao pametan grad koji povezuje lepo sa korisnim – tradiciju sa inovacijama, zaštitu klime sa stilom života, pionirski duh sa održivošću