Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Gastronomija u oblacima

Pariz
Foto: Air France
Srpska ekonomija

Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne ponašaju isto kao i na zemlji. Receptori čula ukusa mogu da oslabe za čak 30% na letu, a razlog tome se nalazi u drugačijem atmosferskom pritisku i suvom vazduhu u kabini. Nekada su zbog ovog problema jela u avionima sadržavala puno soli, šećera i začina kako bi se pojačao ukus, što je sve moglo imati zdravstvenih posledica po putnike. Upravo iz ovog razloga, avio-kompanija Air France već punih sedam godina sarađuje sa kuvarima nosiocima Mišelinovih zvezdica i najboljim somelijerima na svetu, kako bi, kao ambasador francuske gastronomije u oblacima, svojim putnicima ponudila na letu gastronomsko iskustvo dostojno najboljih restorana.

Od 1. februara 2024, putnici Air France biznis klase na letovima kratkih relacija moći će da uživaju u obrocima koje je za njih osmislio poznati francuski kuvar Fransoa Adamski, nosilac Mišelinove zvezdice i nekadašnji predsednik tima Francuske za prestižno kulinarsko trakmičenje Bocuse d'Or, koji je svoje kulinarsko umeće sticao u restoranima najboljih hotela na svetu. U pitanju je meni koji se menja tokom dana. Na letovima pre 10 časova služi se doručak koji se sastoji od sendviča sa dimljenim lososom, krem sirom i mirođijom, uz dodatak francuskih peciva. Nakon 10 časova služe se gurmanski sendviči sa piletinom, dimljenom paprikom, povrćem i začinskim biljem, a prate ih tradicionalni francuski slatkiši.
Gastronomsko iskustvo na letu u avionima Air France-a tradicionalno započinje šampanjcem, a obroke prati stroga selekcija vina i šampanjaca, koji se sada služe u čaši, kao i niz toplih i hladnih napitaka.

U skladu sa odlukom avio-kompanije Air France da će na letovima koji polaze iz Francuske koristiti samo lokalne namirnice, Fransoa Adamski je kreirao ukusne sendviče koristeći meso, mlečni proizvode, jaja i sireve francuskog porekla, kao i ribu koja dolazi iz održivog ribolova. Prateći politiku održivog keteringa, obroci se služe u posebno dizajniranim kutijama pravljenim od organskih materijala, koje se nakon upotrebe recikliraju.

Šireći francusku kulturu i stil života širom sveta, avio-kompanija Air France je gastronomiju u avionima podigla na još najviši nivo, direktno u oblake.

Ostali naslovi

Nova Varoš podržava mlade poljoprivrednike
Srpska ekonomija
Nova Varoš se priključila opštinama koje su deo „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika“, potpisivanjem Ugovora o saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac.  Doniranjem sredstava mladim poljoprivrednicima, učenicima završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola, Fond pomaže unapređenje njihovih gazdinstava i proizvodnje
Modernija i zelenija Hundertvaserova Kuća umetnosti ponovo otvorena
Srpska ekonomija
Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo otvara svoja vrata. Modernizovana je u smislu održivosti, a stalna postavka posvećena Hundertvaseru je prilagođena. Od 29. februara do 3. marta povodom otvaranja kuće-muzeja biće organizovan besplatan program za posetioce
U Srbiji formirano 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite
Srpska ekonomija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite, da je Sektor za vanredne situacije do sada formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite
Osmomartovski bazari na pijacama Stari Merkator i Zemun
Srpska ekonomija
JKP „Beogradske pijace” u petak, 8. marta, na Međunarodni dan žena, organizovaće i ove godine osmomartovske bazare, saopšteno je iz ovog preduzeća
Stjepko Gut dobitnik nagrade UKS-a Drako Kljajić
Srpska ekonomija
Prestižnu Nagradu Udruženja kompozitora Srbije „Darko Kraljić" za muzičko stvaralaštvo/životno delo u domenu popularne muzike za 2023. godinu, dobio je kompozitor, aranžer, džez trubač, dirigent, pedagog - Stjepko Gut
Novi onlajn-asistent u bečkoj službi za imigraciju
Srpska ekonomija
Od 27. februara 2024. godine u Službi za imigraciju i državljanstvo Grada Beča na usluzi je novi onlajn-asistent. Internet-stranica uprave je u potpunosti preuređena a tekstovi napisani razumljivim jezikom – kompleksan zakon, jednostavno objašnjen
Saradnja turističkih organizacija Zlatibor i Labin
Srpska ekonomija
Protokol o saradnji Turističke organizacije Zlatibor sa Turističkom zajednicom grada Labin potpisan je na 45. Međunarodnom sajmu u Beogradu
Promet robe na Veletržnici
Srpska ekonomija
„Veletržnica Beograd” saopštila je nove podatke o prometu robe. Tokom prošle nedelje najprodavanije su bile jabuke, a slede šargarepa, crni luk, zelena salata i kupus. U odnosu na prethodni period, porastao je promet zelene salate i praziluka
Nulta tolerancija prema sivoj ekonomiji
Srpska ekonomija
Više od 5 tona ilegalnog rezanog duvana, čak 3,5 tone duvana u listu, 26.000 boksova cigareta, 12.000 boksova motanih cigareta, 2 tone duvana za nargile i gotovo 1.200 pakovanja snus duvana, uništeno je danas u Smederevu, a zaplenom navedenih duvanskih proizvoda sprečena je šteta za budžet Republike Srbije od oko 200 miliona dinara
Holanđani ne smanjuju broj letova za Beograd
Srpska ekonomija
Holandska nacionalna avio-kompanija KLM Royal Dutch Airlines neće smanjivati broj nedeljnih letova iz Amsterdama ka Beogradu. Tokom letnjeg reda letenja, koji počinje 31. marta i traje do 26. oktobra 2024. godine, KLM će imati dva dnevna leta na relaciji Beograd – Amsterdam