Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Mesec frankofonije u Srbiji

Beograd
Srpska ekonomija

Frankofone ambasade i predstavništva u Srbiji, u saradnji sa srpskim kulturnim i obrazovnim institucijama, obeležavaju Mart – Mesec frankofonije organizovanjem tribina, izložbi, koncerata, filmskih projekcija, predstava, radionica, pričaonica...

Srbija je pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije, koja obuhata 88 država, u kojima živi preko milijardu stanovnika. Ova organizacija veoma aktivno radi na promociji francuskog jezika, ali i na isticanju značaja višejezičnosti i kulturne raznovrsnosti. Njeni prioriteti su promocija mira, demokratije i ljudskih prava, kao i razvoj ekonomske saradnje u cilju održivog razvoja.

Posebna pažnja u okviru ove organizacije pridaje se pravima ženam, tako da ne iznenađuje što će ove godine Mesec frankofonije zvanično biti otvoren na Dan žena, u Palati Srbije, 8. marta, u prisustvu visokih predstavnika Republike Srbije, predstavnika Grupe frankofonih ambasadora i brojnih zvanica (uz pozivnicu) koji svojim zalaganjima u raznim oblastima doprinose širenju frankofonije u Srbiji. Na otvaranju će tom prilikom, nakon zvaničnog obraćanja diplomata, o Frankofoniji govoriti Žan-Noel Žanene, francuski istoričar, novinar i bivši ministar, specijalista za istoriju politike, kulture i medija.

Svima su već znane manifestacije za mlade koje su postale zaštitni znak Meseca Frankofonije – Takmičenje u pevanju na francuskom (polufinala 9. marta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, finale 31. marta u Nišu), Frankofoni diktat (12. i 13. mart), Frankofoni horizonti (posete frankofonim ambasadama) neće izostati ni ove godine.

I pre zvaničnog otvaranja, a tokom čitavog marta, pa i duže, svi ljubitelji francuskog jezika i kulture pozvani su da prisustvuju događanjima. Tu je pre svega raznovrstan tribinski program:

U Kulturnom centru Grad 7. marta biće održana prva debata u okviru ciklusa Francusko-srpski razgovori o medijima. Razgovor, čija će tema biti Senzacionalizam i tabloidi u Francuskoj i Srbiji, vodiće Žan-Noel Žanene, istoričar medija, Snježana Milivojević, profesorka Beogradskog univerziteta i Ljubica Gojgić, novinarka i urednica na RTV Vojvodine.

Na ovogodišnjem programu biće reči i o Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Srbija ima mnoge lokalitete koji zavređuju da u nju budu uvršteni. Tim povodom Francuski institut u Srbiji i Grad Niš organizuju posetu dvojice stručnjaka, savetnika za Misiju Nica Kulturna Baština, koji će govoriti o primeru kulturnog nasleđa Nice, o neophodnim zalaganjima koja su je dovela na Uneskovu listu, i o svim prednostima koje jedan takav položaj donosi. O ovome će govori u utorak 12. marta najpre u Nišu, u Gradskoj kući, a potom u Beogradu, od 18.30 u Narodnom muzeju Beograda. Ulaz je slobodan, a prevod obezbeđen.

Izdavačke kuće Prelom i FMK knjige, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, organizuju razgovor o čuvenom francuskom piscu i političaru, poreklom sa Martinika, Eme Sezeru i njegovom značaju za frankofoniju i dekolonizaciju, kao i o njegovim vezama sa Jugoslavijom, u sredu 27. marta u 18 sati u Francuskom institutu u Beogradu. Uvod u razgovor biće projekcija dokumentarnog filma Martinska-Martinik, koji govori o prijateljstvu Eme Sezera i zagrebačkog romaniste i lingviste Petra Guberine. Reditelj pomenutog filma, Lorens Kiru, Kenijac koji već decenijama živi i radi u Zagrebu, učestvovaće u razgovoru sa Stevanom Bradićem, Aleksandrom Perišić i Aleksom Nikolićem (na srpsko-hrvatskom).

Ambasada Kanade u Srbiji učestvuje u ovogodišnjoj manifestaciji predstavljanjem dela čuvene književnice Elen Dorion, koju na srpski objavljuje izdavačka kuća Prometej iz Novog Sada, u čijoj galeriji će biti organizovan ovaj program 7. marta. Kanađani takođe učestvuju na Beogradskom festivalu igre, na kome nastupa trupa Kidd Pivot 14. i 15. marta, u Beogradu. Trupa Kidd Pivot iz Vankuvera, na čelu sa koreografkinjom i rediteljkom Kristal Pajt, stvorila je revolucionarne, nagrađivane produkcije Betroffenheit i Revizor. Nastupiće sa predstavom Skupština, koja obećava prepoznatljivu duhovitost i inovativnost ove slavne trupe. Ništa manje neće biti interesantan kanadski film Pomoz bog, kučko – mizoginija u savremenom dobu, koji će biti prikazan u Novom Sadu.

Švajcarci će se ove godine predstaviti koncertom rok grupe Hubris. Grupa, koja je osnovana 2015. godine, već ima četiri albuma i milione pregleda i slušanja na svim internet platformama. Turneju su započeli 2019. godine i već posetili SAD, Australiju, Indiju, jugoistočnu Aziju i mnoge delove Evrope. Ovo je prvi put da kvartet nastupa u Srbiji. Koncert kombinuje umirujuće tonove sa moćnim i brzim rok zvukom. Ljubiteljima filma pak, ambasada Švajcarske pružiće užitak da pogledaju muzičku komediju Fransoa-Kristofa Marzala Zvuk bubnjeva, u Jugoslovenskoj kinoteci 1. aprila.

Ambasada Rumunije u Republici Srbiji za Mesec frankofonije predlaže dva filma. Sloboda, produkcija iz 2023. (premijerno prikazana u Srbiji i na Zapadnom Balkanu), koja u zadivljujućoj priči prikazuje niz događaja koji su se odigrali u Sibiuu u decembru 1989. tokom revolucije u Rumuniji. Silazimo na prvoj, film koji duhovito prikazuje kako putnici zaglavljeni u metrou zaustavljenom između dve stanice pokušavaju da prevaziđu svoje razlike kako bi ponovo otkrili svoju zajedničku ljudskost.

Mladi članovi Društva prijatelja Francuske pripremaju muzičko-poetsko veče u ponedeljak 11. marta u 18 sati u beogradskom Parobrodu. Izvodiće muziku Erika Satija i govoriti stihove Pola Žeraldija.

Frankofonski centar univerziteta u Beogradu poziva na dva predavanja koja će biti priređena u Univerzitetskoj biblioteci Beograda – prvo je O modernosti Mišela de Montenja, koje će 14. marta održati Jelena Novaković, profesorka Beogradskog univerziteta, a drugo O ulozi državnih i pravnih aktera o promovisanju srpske kulture u Francuskoj u periodu od 2013. do 2017. godine, koje će održati politikolog Marko Nikolić, 20. marta.

Beogradski festival igre će za ovogodišnje izdanje beogradskoj publici predstaviti tri francuske predstave: Neuhvatljiva tačka odlaganja – Joan Buržoa, Zvona i čini Viktorije Tjere Čaplin i Aurelije Tjere I Sol invictus trupe Ervea Kubija.

Galerija Matice srpske u Novom Sadu i ove godine pripremila je program kojim ističe frankofone sadržaje iz svoje bogate kolekcije : Izložbom Inspirisani Francuskom (22-26. mart) obuhvaćena su dela srpskih modernista nastala u međuratnom periodu, kao i dela iz prvih posleratnih godina. Platna umetnika poput Save Šumanovića, Bogdana Šuputa, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Miće Popovića i skulptorskih dela Đorđa Jovanovića, stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi „pariski gosti“ doživeli prestonicu umetnosti, kao i načina na koji su svojim umetničkim angažmanom doprineli jačanju srpsko-francuskih veza. U okviru izložbe Inspirisani Francuskom, u Galeriji Matice srpske održaće se dvomesečni ciklus kreativnih radionica za decu i tinejdžere pod nazivom Začarni magijom Pariza.

Univerzitet u Novom Sadu organizuje predavanje o književnici Elzi Triole, koje će održati Velimir Mladenović, dok Univerzitet u Kragujevcu organizuju razgovore o francuskom nobelovcu Le Kleziou, o kvebečkoj književnici Neli Arkan, kao i razgovor sa srpskim pesnikom Marjanom Čakarevićem, povodom Svetskog dana poezije. Biće upriličeno u veče francuskih šansona uz čitanje poezije Žaka Prevera.

Univerzitet u Nišu priprema razgovore o francuskim književnim klasicima, ali i o savremenim piscima, kakav je Gijom Muso. Biće i razgovora o modi kao zaštitnom znaku Francuske, koje će voditi modna dizajnerka Svetlana Jaćović, a neće izostati ni pozorišne radioncie za profesore francuskog, pričaonice i kvizovi …

Sport će takođe biti zastupljen u godini kada nas očekuju Letnje Olimpijske igre u Parizu. Francuski institut u Beogradu prirediće u svojoj galeriji izložbu (14. mart – 4. april) o velikom košarkaškom treneru Božidaru Maljkoviću koji je značajan deo svoje karijere izgradio u Francuskoj, a u Nišu će pak 6. marta biti održana konferencija o ulozi nauke, a posebno inovacija u oblasti sporta.

Olimpijski komitet Srbije obeležiće 17. aprila početak odbrojavanja sto dana do održavanja Olimpijskih igara u Parizu i putovanja srpske sportske delegacije. Tim povodom, biće organizovana olimpijska i umetnička parada koja će se odigrati na potezu od hotela Moskva do Kalemegdana. Tog dana, publika će imati priliku da se upozna sa novim olimpijskim sportom, brejk densom, kao i da se u njemu oproba, učeći pokrete od srpskih i francuskih sportista koji će tom prilikom boraviti u Beogradu.

Ostali naslovi

Neophodni tilioni dodatnih ulaganja kako bi se spasili Ciljevi održivog razvoja
Srpska ekonomija
Potrebne hrabre akcije za povećanje investicija u Ciljeve održivog razvoja (SDG) i reformu globalnog finansijskog sistema
Jednaka šansa za sve - put ka inkluzivnom tržištu rada
Srpska ekonomija
Dvadeset poslodavaca i dvadeset dva praktikanta, učesnici programa „Radna praksa za mlade sa invaliditetom“, koji se realizuje u okviru projekta „Posao po meri“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom, okupilo se kako bi razmenili utiske i iskustva stečena u okviru ovog programa tokom prethodna dva meseca
Nove tehnologije u smanjenju karbonskog otiska u domaćem avio-saobraćaju
Srpska ekonomija
Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija i britanski Menzis aviejšn sproveli su na beogradskom aerodromu, prvi put u regionu, otpremu letova uz korišćenje vozila isključivo na električni pogon
Rekonstrukcija krune despota Đurđa Brankovića na izložbi Čekajući stalnu postavku Istorijskog muzeja Srbije
Srpska ekonomija
Istorijski muzej Srbije obaveštava javnost da je izložba „Čekajući stalnu postavku” obogaćena novim značajnim predmetom – rekonstrukcijom mogućeg izgleda krune despota Đurđa Brankovića. Rekonstrukciju krune je izradio filigranista Goran Ristović Pokimica u konsultacijama sa relevantnim stručnjacima po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen
Podneto 2.200 zahteva za konverziju, privreda planira 88 miliona evra investicija
Srpska ekonomija
Skoro polovina kompanija koje su podnele ili se spremaju da podnesu zahtev za pretvaranje prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine planira investicije na tim lokacijama, trećina je u postupak ušla kako bi postali vlasnici građevinskog zemljišta, dok 11% planira da proda placeve, pokazalo je NALED-ovo istraživanje o efektima ukidanja naknade za konverziju
Nova promotivna akcija Er Srbije
Srpska ekonomija
Er Srbija je pripremila novu promotivnu ponudu tokom koje će putnici biti u prilici da kupe avio-karte do 17 popularnih destinacija širom Evrope, za period putovanja od 15. aprila do 26. oktobra 2024. godine
Prof. dr Lori Kiršenbaum počasni doktor Univerziteta u Kragujevcu
Srpska ekonomija
Tokom pristupne besede prof. dr Lori Kiršenbaum je istakao da je srećan i ponosan što je postao počasni doktor nauka Univerziteta u Kragujevcu i dodao da je u fokusu njegovih istraživanja srčana insuficijencija i svi faktori koji dovode do toga da ljudi dobiju srčanu slabost, da dođe do infarkta miokarda i sličnih poremećaja
Startap festival ViennaUP od 3. do 9. juna
Srpska ekonomija
Festival inovacija i preduzetništva „ViennaUP“ ponovo se vraća u austrijsku prestonicu. Startapovi koji žele da ubede investitore u obećavajuće projekte i ideje imaće prilike od 3. do 9. juna da se predstave. Bečka privredna agencija pripremila je brojne sesije, prezentacije, hakatone, seminare i prilike za uspostavljanje novih kontakata
Produžen rok za dostavu prijava po konkursu UNWTO za Najbolja turistička sela
Srpska ekonomija
Sekretarijat Svetske turističke organizacije objavio je da je rok za onlajn prijave za učešće u četvrtom izdanju „Najbolja turistička sela“, koji je pokrenut 24. januara 2024. godine, produžen do 08. maja 2024. godine
Nadmašen rekord po broju prijavljenih za Beogradski maraton
Srpska ekonomija
Do početka 37. Komtrejd Beogradskog maratona ostalo je mesec dana, saopštili su organizatori. Prema rečima organizatora, već sada je nadmašen rekord po broju učesnika, s obzirom na to da je prijavljeno više od 11.500 trkača