Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

eFakture povećavaju likvidnost srpske privrede

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju s medijima
Srpska ekonomija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je danas, otvarajući konferenciju „eFakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu”, da je uvođenje elektronskih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u poslednjih 20 godina.

Mali je naveo da je Srbija na planu uvođenja eFaktura ispred Francuske, koja planira da to učini 2027. godine, Španije, koja će ih uvesti 2026, kao i Slovenije, koja je donela zakon, ali ga još nije ratifikovala u parlamentu.

U ovom trenutku imamo više od 20.000 korisnika javnih sredstava, celu državu koja je već u sistemu elektronskih faktura, kao i najveći broj privrednika, istakao je potpredsednik Vlade.

On je rekao da je ovo primer za to kako možemo da povećavamo konkurentnost domaće privrede jer je sve urađeno na predlog privrednika, kako bi unapredili svoje poslovanje i učinili ga transparentnijim i konkurentnijim, ali i kako bi dobili povraćaj PDV-a u kraćem vremenskom periodu.

Pozivam sve privrednike koji su u sistemu PDV-a, a još nisu prešli na elektronske fakture, da urade to što pre jer je od 1. januara obavezno korišćenje eFaktura za sve koji su u tom sistemu, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, koristi od elektronskih faktura su ogromne – sistem je besplatan i transparentan i privrednik tačno zna šta je kupio i prodao u prometu između pravnih lica, troškovi za privredu su niži, a čuvanje faktura jednostavnije.

Najvažnije je, kako je dodao, što ćemo uparujući ulazne i izlazne fakture u sistemu elektronskih faktura moći da radimo povraćaj PDV-a u roku do 24 do 48 sati automatski, umesto da traje 35 do 40 dana kao danas.

Mali je dodao da je to velika pomoć likvidnosti naše privrede, koja će mnogo brže raspolagati sredstvima od povraćaja PDV-a, a moći će da ih koristi kao obrtna sredstva ili za investicije, pa tako neće morati privrednici da uzimaju kratkoročne kredite za finansiranje likvidnosti.

Potpredsednik Vlade je istakao da je Srbija u poslednje tri krizne godine pokazala koliko joj je privreda otporna i da je država odlučna da pomogne privredi i građanima, dodajući da su direktne strane investicije ove godine više od tri milijardi evra i da nije zaustavljen nijedan veliki infrastrukturni projekat.

Mali je ocenio da se uvođenjem sistema eFakture i eFiskalizacije država bori pritiv sive ekonomije i zajedno sa privredom menja perspektivu domaće ekonomije kako bi bila konkurentnija i atraktivnija.

Ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je da njena zemlja snažno podržava uvođenje fer poslovanja i efikasno suzbijanje sive ekonomije u Srbiji, dodajući da će ove reforme smanjiti troškove srpskih preduzeća, unaprediti efikasnost javne uprave i doprineti ostvarenju ravnopravne konkurencije svih učesnika na tržištu.

Ona je ohrabrila Vladu Srbije da preduzima dalje aktivnosti koje suzbijaju poslovanje u sivoj zoni, u čemu značajnu ulogu ima Naconalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje, koju je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pokrenula u bliskoj saradnji sa Ministarstvom finansija, pre nešto više od godinu dana.

Ova inicijativa predstavlja primer privatno-javnog partnerstva, jer ujedinjuje ogromno razvojno iskustvo GIZ-a, poslovne kapacitete značajnih kartičnih operatora Viza i Masterkard, stručnost i mrežu NALED-a i relevantnih državnih institucija, pre svega Minstarstva finansija, navela je ona.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković istakao je da su eFaktura, eFiskalizacija i ePlaćanja stubovi transparentne ekonomije i fer konkurencije.

Za građane bezgotovinska plaćanja znače veliku uštedu vremena, sigurnu kupovinu, a donose i daleko veći izbor zahvaljujući kupovini preko interneta po nižim cenama, rekao je Cvetković.

On je dodao da bezgotovinsko plaćanje privrednicima povećava prilike za razvoj poslovanja kroz sticanje novih kupaca uvođenjem internet prodaje i otvaranjem novih tržišta.

Očekujem da ćemo uskoro lansirati POS program kao deo Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćenje. On je namenjen preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima koji do sada nisu prihvatili bezgotovinsko palćenje. Namera nam je da tokom tri godine opremimo 25.000 prodajnih mesta POS terminalima, objasnio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, privrednici koji se budu prijavili za ovaj program dobiće besplatnu instalaciju i korišćenje POS terminala godinu dana.

Ostali naslovi

Na Visokoj medicinskoj školi promovisan udžbenik za strukovno sestrinstvo Fiziologija
Srpska ekonomija
Promocija udžbenika za strukovno sestrinstvo “Fiziologija”, čiji su urednici prof. dr Vladimir Jakovljević I prof. dr Gvozden Rosić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, obavljena je u Amfiteatru Visoke medicinske škole u Beranama
Beč štedi gas u toplanama
Srpska ekonomija
Nakon izuzetno blagog oktobra i prvih nedelja novembra počela je da raste potražnja za daljinskim grejanjem u Beču. U cilju očuvanja rezervi gasa bečko energetsko preduzeće „Wien Energie“ počelo je ovog vikenda da koristi ekstra lako ulje za loženje u toplanama
Beogradski poljoprivrednici na Sajmu etno-hrane i pića
Srpska ekonomija
Sekretarijat za poljoprivredu Gradske uprave Grada Beograda predstaviće se sedmi put na 16. Sajmu etno-hrane i pića, koji će se održati od 24. do 27. novembra u Hali 3 Beogradskog sajma, najavljeno je iz ovog sekretarijata
Javni poziv za sufinansiranje ugradnje solarnih panela na porodičnim kućama na Zvezdari
Srpska ekonomija
Posle prvog konkursa i velikog interesovanja građana, Opština Zvezdara u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike raspisala je novi javni poziv za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama u ovoj opštini. Cilj projekta je smanjenje potrošnje električne energije domaćinstvima za minimum 30 odsto
Beogradske pijace na Sajmu etno-hrane i pića
Srpska ekonomija
Javno komunalno preduzeće „Beogradske pijace” predstaviće se na 16. Sajmu etno-hrane i pića, koji će se od 24. do 27. novembra održati u Hali 3 Beogradskog sajma, od 10 do 19 časova, saopštili su iz ovog komunalnog preduzeća
Zakup stana u Banjaluci i do 1.500 KM
Srpska ekonomija
Potražnja za stanovima radi iznajmljivanja u Banjaluci ove godine veća je nego lani. Kirije se kreću od 400 do čak 1.500 KM bez režija, a najtraženiji su stanovi manje kvadrature
Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice
Srpska ekonomija
Turistička organizacija Vojvodine predstavila je turističku ponudu Pokrajine na 53. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, koji je održan u periodu od 17. do 19. novembra 2022. godine
TONS i TO Herceg Novi ozvaničili saradnju
Srpska ekonomija
Drugog dana 53. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu na štandu Turističke organizacije Grada Novog Sada potpisan je protokol o saradnji između TONS-a i Turističke organizacije Herceg Novi
Rast investicija u osnovna sredstva
Srpska ekonomija
Ostvarene investicije u ukupna osnovna sredstva u Republici Srbiji u 2021. godini veće su za 24,0% u odnosu na prethodnu godinu, dok investicije u nova osnovna sredstva pokazuju rast od 20,3%
Zapažen nastup Zlatibora na sajmu turizma u Novom Sadu
Srpska ekonomija
Na 53. Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu. Zlatibor je predstavljen u okviru štanda TO regije Zapadna Srbija. U fokusu interesovanja i najveća atrakcija jeste zlatiborska ‘’Gold gondola’’, koja je na ovom sajmu i dobitnik priznanja „Velika zlatna medalja“ za kvalitet u kategoriji jedinstvene turističke atrakcije Srbije - najduže panoramske gondole na svetu