Mačkat je od 10. 12. februar ponovo domaćin ''Pršutijade", koja se organizuje posle dve godine pauze. Ovogodišnja, 21. „Pršutijada“ okupila je 12 izlagača. Tokom tri dana trajanja ove manifestacije, turisti mogu da vide, probaju i kupe goveđu i svinjsku pršutu, stelju, slaninu, kobasice i druge proizvode po kojima je ovaj kraj poznat.
Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji.
Svake godine za posetioce ''Pršutijade'' organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda.
Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.
Organoleptičku kontrolu proizvoda vrši "Jugoinspekt" iz Beograda.
Sajam suvomesnatih proizvoda "Pršutijada" održava se svake godine u prvoj polovini meseca februara u selu Mačkatu (10-tak kilometara od Zlatibora). Selo Mačkat je, objaviola je Turistička organizacija Srbije, poznato po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način koji je nepromenjen već stotinama godina, a i samo selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.