Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Nove mogućnosti za saradnju sa italijanskim kompanijama

Beograd
Srpska ekonomija

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, obraćajući se učesnicima svečane skupštine Udruženja italijanskih industrijalaca (Konfindustrija) u Srbiji, održanoj u Beogradu, istakao je da “italijanske kompanije značajno doprinose srpskoj ekonomiji, i to ne samo investicijama, već i time što nas uče kako da se internacionalizujemo i budemo veći na inostranim tržištima”.

Konfindustrija i PKS veliki su partneri kada je u pitanju poboljšanje poslovne klime u zemlji, naveo je Čadež, dodajući da je zajednički cilj i zadatak dovođenje još italijanskih investitora u Srbiju i povećanje izvoza srpskih kompanija. Trgovinska razmena Italije i Srbije prošle godine iznosila je 3,8 milijardi evra, saopštila je PKS. 

PKS i Konfindustrija zajedno rade na implementaciji dualnog obrazovanja u Srbiji, rekao je predsednik PKS i pozvao predstavnike kompanija da se do 10. februara jave na poziv PKS, kako bi kreirali profile u školama prema potrebama privrede. Čadež je pozvao Konfindustriju da preuzme ulogu trenera kada su u pitanju mala i srednja preduzeća.

Novi predsednik Konfindustrije Patricio dei Tos istakao je da je za privrednike koji posluju u stranoj državi jedan od prioriteta stalna i bliska saradnja sa lokalnim institucijama. “Samo zahvaljujući odnosu poverenja, dijaloga i razmene znanja, moguće je privredjivati sa jasnim ciljem i izvući maksimum iz naših poslovnih projekata”, rekao je Dei Tos. Dodao je da italijanskim privrednicima Srbija pruža nešto veomo dragoceno za poslovanje, a to su saradnici koji potiču iz poslovne i radne kulture i poseduju veštine, profesionalizam i identitet, što olakšava poslovanje italijanskim kompanijama u Srbiji.

Erik Košuta, koji je bio na čelu Konfindustrije od 2012. do 2019. godine, rekao je da će kao član Generalnog saveta Konfindustrije Srbija, nastaviti da se zalaže za ideje i projekte, kao što su briga o mladima, povratak talenata i resursa neophodnih za stabilan i dugoročan rast svake države.

Konfindustrija je donela deo italijanske preduzetničke industrije u Srbiju, poručio je italijanski ambasador Karlo Lo Kašo. Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi dve države su izvrsni, kao i privredna saradnja, što pokazuje i podatak da trgovinska razmena iznosi oko četiri milijarde evra. Saradnja se može poboljšati u poljoprivrednom sektoru, prerađivačkoj industriji, energiji, infrastrukturi, novim tehnologijama, digitalizaciji. Italiju i Srbiju povezuje istorijsko prijateljstvo zasnovano na intenzivnim političkim, kulturnim i ekonomsko-trgovinskim odnosima. Prošle godine obeležili smo 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva. Značaj koji naša zemlja pridaje Srbiji pokazuje se i kontinuiranim posetama najviših italijanskih zvaničnika Beogradu, kazao je Lo Kašo.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na svečanoj skupštini Konfindustrije, učestvovao je u ceremoniji dodele priznanja uspešnim članicama tog udruženja, uz predstavnike Vlade Srbije i diplomatskog kora. Svečanosti su prisustvovali ministri Ivica Dačić, Branislav Nedimović i Slavica Đukić Dejanović, predstavnici ambasade Italije, članice Konfindustrije i prijatelji Udruženja.

Ostali naslovi

Korekcije cena struje i gasa od 1. januara
Srpska ekonomija
Cena električne energije će od 1. januara 2023. godine biti korigovana za 8%, a cena gasa za 11%. 
Kvadrat stana u novogradnji u Crnoj Gori 1.754 evra
Srpska ekonomija
Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu 2022. godine iznosila je 1.319 evra, saopšteno je iz Uprave za statistiku (MONSTAT)
Porast broja prvi put registrovanih motocikala
Srpska ekonomija
Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom trećeg kvartala 2022. godine, proizvedenih 2022. godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su priključna vozila (56,9%), dok je novih putničkih automobila najmanje (15,2%)
Pupinova autobiografija na letovima Er Srbije
Srpska ekonomija
Er Srbija u saradnji sa beogradskim Zavodom za udžbenike odštampala je autobiografiju jednog od najvećih svetskih naučnika Mihajla Pupina, pod nazivom „Sa pašnjaka do naučenjaka“. Ta knjiga prvi put je objavljena 1923. godine u Njujorku na engleskom jeziku, a godinu dana kasnije nagrađena je Pulicerovom nagradom
Srećni praznici
Srpska ekonomija
Srećnu Novu godinu i Božić želi vam Srpska ekonomija!
Zemunski matine na Velikom trgu
Srpska ekonomija
Gradska opština Zemun i Udruženje građana „U zemunskom maniru” organizuju 31. decembra na Velikom trgu prednovogodišnje okupljanje „Zemunski matine”, najavljeno je iz ove opštine
Surčin – opština otvorenog srca
Srpska ekonomija
Iz Gradske opštine Surčin saopštavaju da će se 1. januara održati manifestacija „Surčin – opština otvorenog srca 2023”, sa početkom u 12 časova. Kulturni centar Surčin i ove godine sa prijateljima organizuje ovu divnu i humanitarnu manifestaciju za decu
Pojačana kontrola saobraćaja tokom praznika
Srpska ekonomija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije tokom praznika sprovoditi mere pojačane kontrole sa posebnim akcentom na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenja brzine, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nekorišćenja propisane zimske opreme
MUP apeluje na građane da ne koriste pirotehnička sredstva
Srpska ekonomija
Oficir u Odeljenju za javni red i mir u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Nebojša Simonović uputio je apel građanima da tokom novogodišnjih i božićnih praznika ne koriste pirotehnička sredstva jer njihova nepravilna upotreba može imati kobne posledice
Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda
Srpska ekonomija
Još nije moguće odrediti posledice niskih temperatura na stanje američke ozime pšenice. Cene žitarica su nastavile sa rastom u Čikagu. Kretanje cena je podstaknuto brigom oko posledica nedavnog nevremena i hladnog talasa na američke ozime useve