Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Otvoren galerijski prostor Doma kulture u Malom Zvorniku

Srbija
Foto: Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je novoopremljeni galerijski prostor Doma kulture u Malom Zvorniku, koji je uređen zahvaljujući sredstvima iz programa „Gradovi u fokusu”.

Gojković je prisustvovala i svečanoj sednici Skuštine opštine povodom obeležavanja Dana opštine Mali Zvornik, gde joj je dodeljena Povelja za doprinos razvoju u oblasti kulture i bržem napretku te opštine.

Ona je izrazila zahvalnost na vrednom priznanju, navodeći da je upravo to potvrda da za Ministarstvo kulture ne postoje male i velike sredine, ali i podsticaj da se nastavi zajednički rad na dobrobit građana Srbije.

Takođe, kako je naglasila, priznanje koje joj je uručeno svedoči i o tome da su građani prepoznali posvećenost Vlade Srbije i Ministarstva kulture ravnomernom razvoju i napretku svakog dela naše zemlje.

Ministarka je ukazala na to da je Mali Zvornik, iako jedna od najmlađih i najmanjih opština Mačvanskog okruga, vekovima poznat po značajnoj istoriji i nasleđu, koje su gradili čestiti i vredni ljudi, na ponos čitave naše zemlje.

Važni istorijski lokaliteti, kao što su arheološko nalazište Orlovine i Podzemni grad Karađorđevića, zatim brojne kulturne manifestacije, poput Meseca knjige, izložbi narodne radinosti, likovnih kolonija i drugih, samo su deo svedočanstva vredne viševekovne tradicije ovog kraja, ukazala je ona.

Srbija danas sa ponosom neguje svoje nasleđe i tradiciju i ponosna je na svoj nacionalni identitet, naglasila je Gojković i dodala da samo na čvrstim temeljima istorije možemo da gradimo budućnost napretka i prosperiteta.

Prema njenim rečima, ekonomski i infrastrukturni napredak mora pratiti što sadržajniji kulturni život jer se samo na taj način može istinski poboljšati kvalitet života u lokalnoj zajednici.

Gojković je naglasila da je decentralizacija kulture jedan od prioriteta resornog ministarstva, koje delima nedvosmisleno potvrđuje da je svaki deo naše zemlje podjednako važan za njen sveukupni razvoj.

Ona je podsetila na to da je, vodeći se tim principima, ovo ministarstvo pre tri godine udvostručilo budžet namenjen konkursu „Gradovi u fokusu”, kako bi se omogućilo da svako mesto dobije moderne domove kulture, biblioteke, muzeje, galerije, bioskope.

Gojković je precizirala da je u prethodne dve godine Ministarstvo, putem pomenutog konkursa, opredelilo 22 miliona dinara Malom Zvorniku.

Zajedno sa lokalnom samoupravom uspeli smo da Biblioteka „17. septembar”, nosilac svih kulturnih manifestacija u ovoj opštini, dobije novi multifunkcionalni i adaptirani prostor namenjen održavanju pozorišnih predstava, bioskopskih projekcija i brojnih drugih aktivnosti, navela je ona.

Potpredsednica Vlade je napomenula i da je omogućeno otvaranje novog galerijskog prostora za muzejsku zbirku, koja svedoči o bogatoj istoriji ovog kraja.

Na taj način smo, kako je objasnila, rešili višedecenijski problem da se od zaborava i nestajanja sačuva baština ovog dela Srbije, kao i da se obogate kulturni sadržaji opštine i privuče nova mlada publika.

Sve što smo u oblasti kulture uradili i sve što dalje činimo podstrek su da nastavimo da zajednički ostvarujemo snove zarad današnjih generacija, ali i budućih naraštaja, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je ponovila da će i u narednom periodu, u saradnji sa gradovima i opštinama, biti nastavljeno zajedničko ulaganje u osnaživanje kulture u čitavoj Srbiji.

Ostali naslovi

Održan poslednji Serbia Business Run u ovoj sezoni – Trka za šume u punom jeku
Srpska ekonomija
Na Adi Ciganliji je održana Schneider Electric Belgrade Business Run trka, sa do sada najvećim brojem takmičara. Serbia Business Run je prošle godine u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac pokrenuo i kampanju “Trka za šume. Cilj je da društveno najodgovornije kompanije doniraju stabla koja će biti zasađena u saradnji sa ovogodišnjim partnerom, Vojvodina šumama
Održan sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini
Srpska ekonomija
Sajam, koji je organizovan po 14. put otvorio je potredsednik Valde Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević. Reč je o manifestaciji izložbeno-takmičarskog karaktera koja se svake godine organizuje u drugom gradu ili opštini, s ciljem da promoviše žene iz ruralnih područja Vojvodine, njihovo stvaralaštvo, potencijale i preduzetnički duh, kao i društveni aktivizam
Obeležena 105-godišnjica proboja Solunskog fronta
Srpska ekonomija
I došli smo zato ne samo iz Srbije, već i iz Republike Srpske, došli smo zato ne samo iz Šumadije, nego iz junačke Boke iz Crne Gore. Došli smo ovde da svojim precima kažemo da je Srbija bolja i da je Srpska bolja, da su Srbi jedinstveniji no što su bili ranije i da ovde ne dolazimo samo da tugujemo i plačemo, već dolazimo da se osetimo ponosnim, rekao je između ostalog ministar Selaković
Srbija i Kina potpisale Sporazum o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca
Srpska ekonomija
Sporazum će omogućiti pomorcima iz Srbije da u potpunosti slobodno, sa srpskim diplomama i ovlašćenjima, rade na teritoriji Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine, što važi i za kineske pomorce koji mogu da rade i na brodovima pod zastavom Srbije
Srednji kurs dinara 117,2071
Srpska ekonomija
Dinar vredi prema evru približno isto kao i prethodne nedelje. U poslednjoj nedelji septembra meseca vrednost dinara prema američkoj valuti iznosi 110,0433 dinara za dolar, objavila je Narodna banka Srbije
RGZ: Nastavak stabilizacije tržišta nepokretnosti u prvom polugodištu ove godine
Srpska ekonomija
Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 3.3 milijardi evra, što je za 81 odsto više u odnosu na prvo polugodište 2019. i za 7 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći udeo u ukupnoj vrednosti tržišta nepokretnsti zauzima prodaja stanova, sledi prodaja kuća, građevinskog zemljišta, poslovnog prostora i poljoprivrednog zemljišta
Kragujevac uvodi obaveštenja putem mobilnog o izmenama prostornih planova
Srpska ekonomija
Kragujevac postaje prvi grad koji će podići transparentnost izrade lokalnih prostornih i urbanističkih planova. Razvijanje nove platforme putem koje će se građani alarmirati kada dođe do novih planova izgradnje stambenih prostora, privrednih objekata i drugih sadržaja najavljeno je na potpisivanju memoranduma o saradnji između Grada Kragujevca i NALED-a na
Više primljenih zahteva u CEOP-u za izdavanje e-Dozvola u građevinarstvu
Srpska ekonomija
U prvih šest meseci ove godine primljeno je ukupno 76.169 zahteva putem informacionog sistema Centralne evidencije objedinjene procedure (CEOP), jedinstvene, centralne, javne elektronske baze podataka o svim predmetima formiranim po zahtevima za izdavanje dozvola za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata
Odluka Narodne banke Srbije o ograničenju kamatnih stopa na stambene kredite – šta podrazumeva i kome je namenjena
Srpska ekonomija
Aktuelna tema ovih dana je upravo Odluka Narodne banke Srbije o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, doneta kako bi se zaštitili korisnici finansijskih usluga i očuvala i jačala stabilnost finansijskog sistema. O tome govori u rubrici "Korisno je da znate" Marija Ugrčić, direktor Odeljenja za razvoj u Sektoru za kontrolu poslovanja banaka 
Nepromenjene cene goriva u narednih sedam dana
Srpska ekonomija
Do 29. septembra cena evrodizela je ostala ista - 211 dinara za litar, a evropremijum BMB 95 će koštati 192 dinara za litar, saopštilo je Ministartvo unutrašnje i spoljne trgovine