Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Rodna ravnopravnost podstiče ekonomski rast

Zagreb
Srpska ekonomija

Ukoliko Evropska unije pojača svoje napore u ostvarivanju rodne ravnopravnosti stvoriće se veći broj radnih mesta, porašće BDP, a društva će se moći uspešnije prilagoditi izazovima starenja stanovništva, pokazuju rezultati studije koju je povodom Međunarodnog dana žena objavio Evropski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE), piše SEEbiz / H.

U tekstu se navodi da je jednakost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrednosti EU. 

“Radi se o pravednosti. Sada govore brojke; jednakost podstiče privredni rast. Rodna ravnopravnost doneće veći rast Evropi", rekla je Vera Jourova, komesar Evropske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i rodnu ravnopravnost.

Virginija Langbak je rekla da studija dokazuje da je rodna ravnopravnost dobra za privredu i da se ne može zanemariti ako EU želi da postigne održiv i inkluzivan rast.

"Predugo su rodne neravnopravnosti ograničavale privredne mogućnosti žena a sada imamo dokaz da je rodna ravnopravnost ključna za celu privredu", rekla je Virginija Langbak.

Rezultati potvrđuju da bi unapređenje rodne ravnopravnosti do 2050. generiralo 10,5 milijuna novih radnih mesta, a zaposlenost u EU bi dosegnula 80 posto. To bi pozitivno uticalo i na bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika koji bi se do 2050. mogao povećati za gotovo deset posto, navodi se, između ostalog, u tekstu.

Pozitivni privredni rezultati znatno variraju među državama članicama, te bi neke imale povećanje od četiri posto BDP-a, a druge veće i od deset posto. Zemlje koje imaju više prostora za poboljšanje njihove sadašnje razine rodne ravnopravnosti mogu mnogo dobiti.

SEEbiz / H piše da bi unapređenje rodne ravnopravnosti moglo bi pomoći i u pogledu demografskih izazova s kojima se suočava EU, poput starenja stanovništva. Ranija istraživanja sugerišu da je rodna ravnopravnost povezana s većom stopom nataliteta, što bi dovelo do povećanja stanovništva i dugoročnog osiguravanja radne snage. To je važno s obzirom na trentune demografske projekcije za EU koje najavljuju povećanja udela radno neaktivnih starijih osoba.

Studija o "privrednim prednostima rodne ravnopravnosti" razmatrala je koje bi ekonomske uticaje imalo smanjenje rodne neravnopravnosti u području STEM-a (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike), obrazovanja, tržišta rada i plata. Takođe je razmatrala i demografske promene u slučaju smanjenja razlika u odnosu na polove. Studija je jedinstvena po tome što ni jedna prethodna nije obuhvatila tako širok raspon makroekonomskih prednosti rodne ravnopravnosti u EU.

Ostali naslovi

Najavljena dokapitalizacija Dojče banke
Srpska ekonomija
Odluka o dokapitalizaciji i drugim merama predstavlja značajan korak unapred na putu ka stvaranju jednostavnije i jače banke koja se razvija
Elektrokrajini Banjaluka 15 miliona evra
Srpska ekonomija
Evropska banka za obnovu i razvoj obezbediće Elektrokrajni kredit od 7,5 miliona evra, a isti iznos daće Specijalni fond za zelenu energiju
Kroacija erlajnz širi mrežu odredišta
Srpska ekonomija
Kroacija erlajnz u maju uvodi letove na četiri nove destinacije - iz Zagreba za Stokholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt
Za aerodrom “Nikola Tesla” zainteresovano 27 kompanija
Srpska ekonomija
Obavezujuće ponude za koncesiju za beogradski Aerodrom stižu u junu i julu, a proces bi trebao da se završi do kraja decembra ove godine ili početkom januara 2018.
Potreban nastavak strukturnih reformi
Srpska ekonomija
Nazire se rešenje za RTB Bor, ali je još uvek neizvesna prodaja Galenike, niti se zna na koji način će biti restrukturiran i privatizovan Petrohemijski kompleks
Dinar oslabio 0,4 odsto prema evru
Srpska ekonomija
NBS je prošle godine prodala 980 miliona evra, a 820 miliona evra kupila
Srbija zaradila milijardu evra od izvoza automobila
Srpska ekonomija
Pokrivenost uvoza izvozom sa CEFTA zemljama prošle godine je iznosila 345,3 odsto
Austrijanci kupuju Sunoko
Srpska ekonomija
"Agrana Betajligungs - Aktingezellšaft" Austrijska firma preuzela je obavezu da redovno izveštava Komisiju za zaštitu konkurencije o promenama cena šećera na tržištu, kao i o unapređenju transparentnosti politike prodaje šećera i poslovnih odnosa sa kupcima
Devizne rezerve NBS u februaru 9,75 milijardi evra
Srpska ekonomija
Smanjenje deviznih rezervi u februaru u najvećoj meri rezultat je razduženja - većih otplata od korišćenja kredita u iznosu od 92 miliona evra
Srbija daleko od zdravih javnih finansija
Srpska ekonomija
U Izveštaju Fiskalnog saveta navodi se, između ostalog, da su na privredni oporavak i umanjenje fiskalnog deficita u prethodne dve godine uticali "kratkoročni i neplanirani činioci koji se lako iscrpljuju"