Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Predsednik PKS primio ambasadorku Sudana

Beograd
Srpska ekonomija

Ambasadork Sudara, nj.e. Ilhan Ahmed u susretu sa predsednikom PKS Marko Čadežom izrazila je interes za poslovanje srpske privrede i mogućnost uspostavljanja većih poslovnih veza između dve zemlje, saoštila je Privredna komora Srbije.

"Diplomatiju vidim kao jaku podršku ekonomskim odnosima", rekla je ambasadorka Ahmed prilikom susreta.

"Predložićemo veliki privredni skup na kome bi smo obostrano predstavili potencijale i potrebe", izjavio predsednik PKS Čadež.

U srdačnom razgovoru između Nj.E. Ilhan Ahmed, predsednika PKS Marka Čadeža i Nenada Đurđevića, direktora Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, zaključeno je da postoje mogućnosti za uspostavljanje privredne saradnje između kompanija iz obe zemlje, u skladu sa mogućnostima, interesima i potrebama tržišta Srbije i Sudana.

Predsednik PKS je gošći najpre predstavio novi organizacioni model PKS i aktivnu ulogu koju komora sada ima u podršci srpskoj privredi, kao i način na koji ta podrška funkcioniše. Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, Nenad Đurđević je ukazao na to da je nekoliko srpskih kompanija već aktivno prisutno na tržištima afričkih zemalja, i pojasnio strukturu i oblast njihovog poslovanja.

Iz PKS je saopšteno da je ambasadorka Sudana istakla da je njena zemlja bogata sirovinama, rudama i posebno velikim stočnim fondom, kao i da najveća mogućnost za razvoj na tamošnjem tržištu postoji u investicijama u agroindustriju i u oblasti prerade prehrambenih proizvoda.

"Najveća zainteresovanost postoji za preradu mesnih prerađevina, kao i za ostale vrste više prerade osnovnih prehrambenih namirnica, a za šta mi je poznato da srpske kompanije poseduju znanje i tehnologiju", rekla je Nj.E. Ilhan Ahmed.

"Privredna komora će predložiti održavanje zajedničkog skupa na kome bi se detaljno prikazale sve mogućnosti domaćih kompanija iz svih oblasti koje bi mogle da budu interesantne sudanskom tržištu, odnosno, gde bi smo mogli da potpuno sagledamo za šta postoje najveće šanse da bude poslovno realizovano, kako u agro i prehrambenoj industriji, tako i u drugim oblastima, poput izgradnje fabričkih postrojenja ili sličnog", istakao je predsednik PKS Marko Čadež.     


 

Ostali naslovi

Rusija ne ukida zabranu uvoza voća, povrća i mesa iz Turske
Srpska ekonomija
Rusija neće ukinuti zabranu na uvoz povrća, voća i mesa iz Turske, koju je  ruska vlada uvela 1. januara 2016. godine
Saudijska Arabija želi da ulaže u zdravstveni turizam
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa ambasadorom Saudijske Arabije za BiH i Srbiju Hanijem bin Abdulahom Mominom.
U izraelskom tržnom centru „Big fashion” novih 1.500 radnih mesta
Srpska ekonomija
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić obišli su danas završne radove na izgradnji izraelskog tržnog centra „Big fashion” u Višnjičkoj ulici na Paliluli, koji će biti otvoren 20. aprila.  U novom tržnom centru biće otvoreno novih 1.500 radnih mesta
Takmičenje u rešavanju poslovnih slučajeva
Srpska ekonomija
Beograd je domaćin dvodnevnog takmičenja u rešavanju poslovnih slučajeva, u kome učestvuje timova iz "Coca Cola Hellenic Srbija", "Delhaize", "GGE", "Hemofarm", "Mercator-S" i "Triglav Osiguranje"
NATO i računica Donalda Trampa
Mitko Arnaudov
Novi američki predsednik u predizbornoj kampanji je upozorio svoje evropske partnere da će suštinski revidirati finansijske tokove u odnosu na Severno-atlantsku alijansu. On je pred svojim simpatizerima govorio kako Sjedinjene Države troše veliku sumu novca da bi zaštitili svoje evropske partnere, pritom bez ikakvog interesa za građane Amerike
Sajam zapošljavanja u subotu na Čukarici
Srpska ekonomija
Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje za Grad Beograd na Čukarici i Gradska opština Čukarica organizuju Sajam zapošljavanja u subotu, 25. marta, od 10 do 15 sati u zgradi opštine na Šumadijskom trgu 2
Goldman Saks se seli u Frankfurt
Srpska ekonomija
Odluka Velike Britanije da istupi iz Evropske unije navela je rukovodstvo američke banke „Goldman Saks“ da razmišlja o reorganizovanju poslovanja, što podrazumeva i prebacivanje 1.000 radnih mesta iz Londona u Frankfurt, gde je i sedište Evropske centralne banke
Mali: Beogradu poboljšan kreditni rejting
Srpska ekonomija
Gradu Beogradu poboljšan je kreditni rejting, prema izveštaju agencije Mudis sa B1 skočio je na BA3
Burger king neće kupovati meso brojlera
Srpska ekonomija
Lanac restorana brze hrane "Burger king" planira da do 2024. godine kupuje samo piliće u skladu sa standardima koje je postavio "Global Animal Partnership", koji promoviše dobrobit domaćih životinja, kako bi doprineo da se smanje patnje miliona brojlera, odnosno tovnih pilića koji se odgajaju samo zbog mesa
Globalni rast predvodiće Argentina, Brazil i Rusija
Srpska ekonomija
Argentina, Brazil i Rusija zemlje su koje će u ovoj godini predvoditi globalni rast, piše „Bloomberg”, uz napomenu da SAD beleži privredni rast, a ekonomski jačaju i Kina i indija