Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Suficit u budžetu od sedam milijardi dinara

Saopštenje Ministarstva finansija
Srpska ekonomija

Prvo tromesečje je, prema preliminarnim podacima, završeno suficitom u budžetu Republike u iznosu od oko sedam milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Republike Srbije. 

Godišnjim budžetom i tromesečnim ciljevima dogovorenim sa MMF, na kraju marta planiran je deficit u iznosu od 47,5 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za oko 55 milijardi dinara. 

Rezultat je bolji i ukoliko ga poredimo sa istim periodom prethodne godine, kada je deficit republičkog budžeta iznosio 8,9 milijardi dinara. 

Na povoljniji rezultat uticala je bolja naplata prihoda (preliminarno oko 33 mlrd dinara) i, u nešto manjoj meri, rashodi niži od planiranih (21,3 mlrd). 

Pozitivno odstupanje u odnosu na plan kod poreskih prihoda u iznosu od oko 17 milijardi dinara, rezultat je bolje naplate PDV, akciza na duvan i poreza na dobit.

PDV je naplaćen u iznosu od 109,6 milijardi, što je oko pet odsto bolje od planirane naplate u ovom periodu. 

Višak prihoda od akciza u odnosu na plan (za oko 8 mlrd), rezultat je bolje naplate akciza na duvanske proizvode. Nastavljen je i trend bolje naplate poreza na dobit, kao rezultat bolje profitabilnosti privrede.

Najveća odstupanja u odnosu na planirane rashode (naniže) zabeležena su kod transfera Organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (OOSO) i ostalim nivoima vlasti 9,3 milijardi dinara i otplate duga po garancijama 5,7 milijardi dinara. 

Kao rezultat pozitivnih kretanja na tržištu rada veća je uplata doprinosa u Fondove obaveznog socijalnog osiguranja, pa je i potreba za transferima iz budžeta Republike manja, navodi se u saopštenju.

Ostali naslovi

Sve više putnika na Aerodromu Nikola Tesla
Srpska ekonomija
Povećanje broja putnika od 10 odsto najavljuje da će beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" na kraju godine preći u kategoriju aerodroma sa više od pet miliona opsluženih putnika godišnje
Kina najveći proizvođač čelika
Srpska ekonomija
Kina je prošle godine u svetskoj proizvodnji sirovog čelika od 1,6 milijardi tona učestvovala sa 50,3 odsto
Rusija izašla iz ekonomske krize
Srpska ekonomija
Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije je u četvrtom kvartalu, na godišnjem nivou, porastao za 0,3 odsto
Zabranjeno iskopavanje zlata u El Salvadoru
Srpska ekonomija
Ministarka za životnu sredinu El Salvadora Lina Pohl izjavila je da je usvajanje Zakona "hrabar korak, izuzetan korak, i predstavlja veliki korak ka izlasku iz degradacije životne sredine u ovoj zemlji”
Od danas iz Niša avionom do Ciriha
Srpska ekonomija
Avioni švajcarske nacionalne avio-kompanije Svis Internešenel Erlajns na liniji Cirih-Niš-Cirih leteće dva puta nedeljno, a od 22. juna i kompanija Germanija uvešće dva leta do ovog grada
Za evro i danas 123,9679 dinara
Srpska ekonomija
Narodna banka Srbije je prodala od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu 345 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa
Uskoro brže i jeftinije do Kine
Srpska ekonomija
Ima više zainteresovanih aviokompanija za uspostavljanje direktne linije između Srbije i Kine, a najbliže realizaciji prvog leta su HNA grupa i Šangaj fajnenšal lizing
BiH pod sankcijama Energetske zajednice
Srpska ekonomija
Direktor Sekretarijata EEZ Janez Kopač objasnio je ranije da Federacija BiH, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila "u tančine" dogovorena rešenja zakona na nivou BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa
Nagrađeni najbolji izlagači na 53. Međunarodnom salonu automobila
Srpska ekonomija
Delta Motors dobitnik je Grand Prix nagrade za unapređenje nastupa BMW grupe na 53. Međunarodnom salonu automobila i posebnog priznanja za uvođenje električnih vozila na tržište Srbije, dok je priznanje za poseban i efektan vizuelni identitet brenda, po oceni stručnog žirija, pripalo kompaniji Toyota Srbija
Srbija i BiH zajedno u Istanbulu
Srpska ekonomija
Zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu trebalo bi da počne s radom u aprilu