Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbiji nedostaje još jedna termoelektrana

Beograd
Foto: YouTube
Srpska ekonomija

Srbija će u narednih deceniju i po trošiti čak sedam teravat-časova više struje nego danas, što znači da ćemo svake godine imati veću potrošnju kilovata za oko jedan odsto. U isto vreme, prognoze su da ćemo tada proizvoditi gotovo istu količinu električne energije kao sada.

Ovo pokazuje Plan razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period 2017-2026. godine koji je uradilo javno preduzeće "Elektromreže Srbije" (EMS), a koji ide do 2031. godine, objavile su današnje "Večernje novosti".

Studija je trenutno na analizi u Agenciji za energetiku, koja je objavila javnu raspravu. Dokument je otvoren za sve primedbe, predloge i sugestije u narednih mesec dana.

Plan obrađuje celokupni energetski sistem Srbije, a najzanimljiviji deo je upravo u vezi s prognozom potrošnje kilovata koja bi mogla da bude problematična.

- Prognozirana potrošnja u 2031. godini varira od 44,3 do 472, teravat-časova, u zavisnosti od scenarija, i pokazuje trend rasta - navodi se u Planu EMS, čije delove prenose "Večernje novosti". - Posmatrajući scenario srednjeg rasta BDP, prosečna godišnja stopa porasta potrošnje električne energije je 0,9 odsto. Rezultati scenarija konzervativnog razvoja proizvodnje pokazuju da u režimu zimskog vrha postoji problem s negativnim vrednostima preostalog kapaciteta.

Studija dalje govori da se posle 2023. godine ne očekuje da nova termoelektrana bude napravljena.

- Ovaj scenario pokazuje koliko je kritično dalje odlaganje investicija u nove kapacitete, imajući u vidu da, u skladu sa evropskim direktivama, neki kapaciteti u narednim godinama izlaze iz pogona - dalje stoji u studiji.

Prema rečima Slobodana Ružića, direktora "Enerdži sejving grupe" i nekadašnjeg savetnika u Ministarstvu energetike, ovi pokazatelji javno govore da moramo da izgradimo barem još jednu termoelektranu, pišu "Večernje novosti"

- Počeće da raste potrošnja kako se bude oporavljala privreda, i tome se svi nadamo, iako su na snazi mere štednje struje i energetske efikasnosti. Neizbežno je da se zatvore pogoni u "Kolubari" i TENT, jer su zastareli. Čak i kada otvorimo novi elektranu u "Kostolcu", B3, snage 350 megavata, imaćemo minus u proizvodnji. Trebaće nam još jedna termoelektrana koja će imati minimalno 620, a idealno bi bilo 900 megavata. Reč je o dva ili tri puta većem pogonu od onog koji se sad gradi.

Ostali naslovi

Sankcije ne mogu ometati energetski razvoj Srpske
Srpska ekonomija
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da sankcije Energetske zajednice koje su nedavno uvedene BiH ne mogu ometati Srpsku u njenim investicijama i nastojanjima da se energetski dalje razvija
Novi upravljački tim Agrokora
Srpska ekonomija
Nadzorni odbor Poslovnog sistema "Merkator" je doneo odluku o promeni Uprave, saopštio je "Agrokor". Posle pet godina, "Agrokor" napušta dosadašnji predsednik uprave Toni Balažič, a njegovu poziciju preuzeo je Tomislav Čizmić, dugogodišnji direktor "Merkatora u Hrvatskoj"
Za Kosovo neprihvatljivo zajedničko tržište
Srpska ekonomija
"Mi smo razmotrili sve aspekte i ekonomske argumente, kao i političke integracije povezane sa ovom inicijativom, i složili se da takvo tržište nije od interesa za Kosovo i da bi tu ideju trebalo odbaciti", napisao je na Fejsbuku kosovski premijer Isa Mustafa
Svetska banka ističe privredni oporavak u Srbiji
Srpska ekonomija
Dobar privredni oporavak prošle godine posebno zabeležen u Srbiji, Albaniji, a delimično i u Bosni i Hercegovini, dok je usporavanje registrovano u Crnoj Gori, izjavila je direktorka Svetske banke za region zapadnog Balkana Elen Goldstin na današnjoj konferenciji za medije u Skoplju
Izvoz IT uluga u porastu
Srpska ekonomija
Izvoz kompjuterskih usluga u 2016. vredeo je 740 miliona evra a trgovinski saldo bio je u plusu 407 miliona evra, pokazuju podaci koje je Politika dobila od NBS, a izvoz usluga telekomunikacija, kao i komunikacijskih i informacijskih usluga, povećan je 21 procenat u odnosu na 2015., dok je njihov suficit od 28,3 odsto nadmašio 317,4 miliona evra ostvarenih u prethodnoj godini
Počeo 22. Međunarodni sajam hortikulture
Srpska ekonomija
Beogradski sajam od danas do 9. aprila domaćin je 22. Međunarodnog sajma hortikulture, koji se održava pod sloganom "Bašta u srcu grada"
Naplatna rampa Vrčin za Uskrs
Srpska ekonomija
Rok završetka naplatne rampe Vrčin je 15. maj i očekuje se da će biti puštena u rad za Uskrs, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gostujući na RTS.
Evro 123,81 dinara
Srpska ekonomija
Dinar je i danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na utorak i zvanični srednji kurs iznosi 123,8112 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije
Rast izvoza konditorskih proizvoda
Srpska ekonomija
Srpska konditorska industrija prošle godine je povećala ukupan izvoz za 20 odsto i zaradila 150,6 miliona dolara. Godinu dana ranije zarada je iznosila 128 miliona
Česi zainteresovani za Petrohemiju
Srpska ekonomija
Javni poziv za privatizaciju tri fabrike petrohemijskog kompleksa objavljen je prošle nedelje, a zainteresovani investitori već su počele da "merkaju" pogone. Tako su, kako "Novosti" saznaju, Česi već obišli "Petrohemiju", dok su rad MSK u Kikindi otišle da provere dve firme, jednu iz Azije i jednu evropsku. Za "Azotaru" zainteresovane su firme iz Indije, Mađarske i Rusije