Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Milićević: Olakšaćemo privrednicima svakodnevno poslovanje

Odžaci
Foto: PS za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu
Srpska ekonomija

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević posetio je danas Odžake, gde je na okruglom stolu pod nazivom „Razvoj, potencijali i problemi privrede u opštini Odžaci“, razgovarao sa privrednicima odžačke opštine o njihovoj ulozi u razvoju privrede na lokalu, kao i o trenutnim prilikama i problemima sa kojima se suočava privreda u odžačkoj opštini.

Kako je Đorđe Milićević uoči okruglog stola izjavio predstavnicima medija, ovakav susret predstavnika opštinskog i pokrajinskog rukovodstva sa privrednicima, dobra je prilika da se u direktnom susretu čuje šta je to što preduzetnici trenutno rade, koje nove programe razvijaju, ali i da se vidi sa kojim se problemima u radu susreću, kako bi ih zajednički rešavali.

On je rekao da će Pokrajinska vlada, u okviru saradnje svih nivoa vlasti - republičke, pokrajinske i lokalne, u skladu sa svojim nadležnostima, činiti sve da olakša privrednicima svakodnevno poslovanje, ali i da stvara uslove za dalji razvoj, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

„Ovo je prilika i da mi iz Pokrajinske vlade predstavimo mere za subvencije za podsticaj svih vidova privredne delatnosti. U 2017. godini u pokrajinskom budžetu su predviđene značajne mere za podsticaj poljoprivrede, privrede, i oblasti turizma i usluga“, istakao je potpredsednik Milićević i naveo da će u daljim kontaktima i razgovorima biti moguće proceniti koje bi to još mere mogle biti usvojene, kako bi se još više podstakao privredni razvoj i olakšao rad privrednicima.

Milićevićević je podsetio na to da je najvažniji prioritet u programu Pokrajinske vlade upravo brži ekonomski razvoj, i kao najznačajniju vest za sve privrednike naveo formiranje Razvojne agencije Vojvodine, formirane na inicijativu Pokrajinske vlade. Cilj ove Agencije je direktno subvencionisanje novih proizvodnih pogona i otvaranje novih radnih mesta bespovratnim sredstvima, uz vrlo jasne kriterijume za dodelu ovih sredstava, kao i kroz vrlo jasno definisane instrumente obezbeđenja od strane privrede za povlačenje ovih podsticajnih sredstava.

„Ovo je veoma važna vest i vetar u leđa privredi“, rekao je potpredsednik Milićević danas u Odžacima.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je rekao na okruglom stolu i da se najbolji rezultati postižu ukoliko se radi zajednički, punom saradnjom privrednika i predstavnika lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti, kao i da su zajednički ciljevi brži ekonomski razvoj, ravnomeran regionalni razvoj i smanjivanje razlika između razvijenih i manje razvijenih naselja, cilj da u svakoj opštini funkcioniše barem jedna radna ili industrijska zona, otvaranje novih radnih mesta i bolji kvalitet života.

Milićević je rekao da je Pokrajinska vlada tokom 10 meseci od trenutka konstituisanja, to vreme posvetila analizi zatečenog stanja, nakon čega je preduzela konkretne korake: refinansiranje i restruktuiranje javnog duga, kao i formulisanje prioriteta koji su iskazani u usvojenom budžetu za tekuću godinu. Kako je naglasio, konsolidacijom javnih finansija ostvarene su značajne uštede, a poslata je i jasna poruka o tome na koji se način mora upravljati javnim finansijama.
Brži ekonomski razvoj, koji će pratiti i razvoj u drugim oblastima - zdravstvu, kulturi, zaštiti životne sredine, cilj je Pokrajinske vlade koja, ostvarivanjem tog cilja, doprinosi bržem i jačem razvoju Republike Srbije.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić rekao je na današnjem okruglom stolu da je sekretarijat koji vodi u dnevnoj komunikaciji sa lokalnim samoupravama u Pokrajini, kao i da su informisanost o institucionalnim kapacitetima i priprema projekata za konkurisanje kod evropskih fondova ključne aktivnosti na kojima ovaj sekretarijat u saradnji sa lokalnim samoupravama radi.

U današnjem aktivnom razgovoru sa privrednicima, poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima kompanija koje posluju u Odžacima, učestvovale su i potpredsednica Skupštine APV Snežana Sedlar i predsednica Privremenog organa opštine Odžaci Latinka Vasiljević. Ocenjeno je da je potrebno nastaviti praksu ovakvih direktnih susreta, kako bi se razmenom informacija o idejama, planovima i projektima, uz zajednički rad ostvarili i najbolji rezultati,navodi se u saopštenju. 

Ostali naslovi

Plata može i na ruke
Srpska ekonomija
Nijedan zakon naše države poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuju u kešu, ali retko ko to čini. Isplate u gotovini ne zabranjuje nijedan propis iz delokruga Narodne banke Srbije
Sastanak o Agrokoru u Vladi Srbije
Srpska ekonomija
Situacija vezana za poslovanje koncerna "Agrokor" tema je današnjeg sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministara Rasima Ljajića i Branislava Nedimovića sa ministrima trgovine i ekonomije iz Slovenije, Crne Gore i Bone i Hercegovine
Milutin Šćepanović na čelu Goše
Srpska ekonomija
Novi generalni direktor fabrike šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci je Milutin Šćepanović, koji je na to mesto došao nakon promene vlasnika kada je slovačka kompanija ŽOŠ "Trnava" fabriku prodala kiparskoj firmi "Lisnard Holdings limitid"
Dinar miruje prema evru
Srpska ekonomija
Dinar danas miruje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 123,6598 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije
Prihvaćen predlog za ukidanje penala za prevremeni odlazak u penziju
Srpska ekonomija
Socijalno-ekonomski savet Vlade Republike Srbije prihvatio je danas inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) "Nezavisnost" da se ukinu penali za prevremeni odlazak u penziju pre 65. godine
Air Serbia u 2016. prevezla 600.000 putnika više od Croatia Airlinesa
Srpska ekonomija
Nacionalni avio-prevoznici na teritoriji bivše Jugoslavije najavljuju promenljive rezultate u tekućoj godini, nakon što su lani zabeležili rekord prevezevši 6,6 miliona putnika, a lidera u regionu predstavlja Air Serbia koja je lani prevezla 2,62 miliona putnika, odnosno 3% više u odnosu na godinu pre
Dobitak Komercijalne banke u prvom kvartalu - 2,5 milijardi dinara
Srpska ekonomija
Komercijalna banka u periodu januar - mart 2017. godine ostvarila je dobitak u iznosu od 2 milijarde i 483 miliona dinara (odnosno oko 20 miliona evra), što je za 1 milijardu i 524 miliona dinara više od dobitka planiranog Biznis planom za ovu godinu
Veliko interesovanje za nove obuke u Edukativnom centru Novi Sad
Srpska ekonomija
U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad, predstavljeni su danas novi programi, tačnije nov koncept obuka koje se u tekućoj godini nude zainteresovanim polaznicima
Prosečno izdvajanje za medije na lokalnom nivou 0,37 odsto
Srpska ekonomija
Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su samo 18 gradova i opština u budžetu za 2017. godinu opredelilo između jedan i dva odsto za projektno sufinansiranje medija. Rekorder po dodeli novca poreskih obveznika za medije je Novi Pazar sa 2,81 odsto budžeta (56,4 miliona dinara)
Male pivare unosan biznis
Srpska ekonomija
Proizvodnja zanatskog piva u Srbiji samo u poslednjih godinu dana porasla je oko 150 odsto, što ju je stavilo na spisak pet najperspektivnijih biznisa u zemlji, a prošle godine je otvoreno 12 novih kućnih pivara