Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Naftni sektor pritiska evropske berze

Beograd
Srpska ekonomija

Na evropskim berzama u sredu ujutro indeksi su blago porasli, pri čemu su cene akcija u rudarskom sektoru ojačale, dok su u naftnom oslabile.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je juče skliznuo 1 odsto i zaronio na najniži nivo u tri nedelje, objavili su portal GdeInvestirati i Hina.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,20 odsto, na 7.135 boda, dok je pariski CAC skliznuo 0,15 odsto, na 4.981 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 0,10 odsto, na 12.009 bodova.

Blagi rast STOXX 600 indeksa najviše se zahvaljuje usponu cena akcija u rudarskom sektoru za 1 odsto nakon oporavka cena metala.

S druge strane, akcija u naftnom i plinskom sektoru skliznule su 0,5 odsto, što je posledica pada cena nafte zbog rasta proizvodnje u SAD-u iz škriljaca i manjeg nego što se očekivalo pada zaliha prošle nedelje.

Jutros je cena barela na američkom tržištu oslabila 12 centi, na 52,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 16 centi, na 54,75 dolara.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što su juče pale cene akcija na Wall Streetu nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija i banaka.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetost između SAD-a i Severne Koreje, kao i predstojeće predsedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.

Zbog toga je na azijskim berzama MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio u minusu 0,5 odsto, skliznuvši na najniži novo u mesec dana.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 odsto, na 18.432 boda.

 

Ostali naslovi

Serbia fashion week od 24. do 29.aprila
Srpska ekonomija
''Serbia Fashion Week'' pratiće brojni mediji iz inostranstva kako bi slika o Novom Sadu obišla svet, kao i da će u delu programa koji se realizuje u Master centru na Novosadskom sajmu biti predstavljeno četrdeset autorskih kolekcija
Šteta na voću biće poznata za nekoliko dana
Srpska ekonomija
Padavine su usled sušnijeg perioda bile neophodne u poljoprivredi. Trenutno kiša koja je ispraćena snegom na pojedinim mestima u Sremu usled niskih temperatura može da donese kontra efekat ističu stručnjaci
Stigla prva kineska lokomotiva za EPS
Srpska ekonomija
Elektroprivreda Srbije je nabavila novu električnu lokomotivu, prvu posle tri decenije, koja će omogućiti pouzdaniji prevoz uglja do Termoelektrana „Nikola Tesla", a v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je danas da je tako počela obnova vučnih sredstava u TENT-u
Sneg ugrozio maline i zasade voća
Srpska ekonomija
Sneg koji je danas pao naneo je štetu malinama i zasadima voćaka na području Ljubovije
Poboljšati položaj zaposlenih u sistemu odbrane
Srpska ekonomija
Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević razgovarao je danas u Pančevu sa podoficirima i profesionalnim vojnicima iz Specijalne brigade, kojima je predstavio planove za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika sistema odbrane
Projekat Srbije i BiH za upravljanje slivom Drine
Srpska ekonomija
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji na implementaciji projekta "Upravljanje slivom reke Drine na zapadnom Balkanu"
ECB bi podizanjem kamata oborila nemački suficit
Srpska ekonomija
Nemačka vlada veruje da bi podizanjem kamatnih stopa Evropska centralna banka (ECB) pomogla da se smanji često kritikovan nemački spoljnotrgovinski suficit
MMF poboljšao prognozu svetskog rasta za 2017. na 3,5 odsto
Srpska ekonomija
Projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) svetske ekonomije za 2018. godinu je zadržana na stabilnih 3,6 odsto, navodi se u najnovijem izveštaju MMF-a pod nazivom "Perspektive svetske ekonomije"
Beograd predstavljen na forumu u Njujorku
Srpska ekonomija
Na Forumu inicijative UN „Održiva energija za sve”, koji je održan u Njujorku, uz oko 1.700 učesnika iz celog sveta učestvovala je i delegacija Grada Beograda, Miodrag Grujić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Petar Vasiljević iz JKP „Beogradske elektrane” i Jelena Živković, predstavnica UN, Srbija
Plata može i na ruke
Srpska ekonomija
Nijedan zakon naše države poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuju u kešu, ali retko ko to čini. Isplate u gotovini ne zabranjuje nijedan propis iz delokruga Narodne banke Srbije