Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Delegacija kineske provincije Hunan u poseti Beogradu

Beograd
Foto: Beoinfo
Srpska ekonomija

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević primio je u Starom dvoru delegaciju kineske provincije Hunan, koju predvodi Li Sinhui zadužen za sektor trgovine. 

Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Slobodan Milosavljević, vršioci dužnosti podsekretara za informisanje Boris Jovanović i privredu Maja Bajagić, Snežana Lazarević zadužena za međunarodne odnose, kao i savetnik predsednika Privredne komore Srbije Svetozar Krstić. 

Petronijević je pozdravio kinesku delegaciju rekavši da su Srbija i Kina u izuzetno dobrim odnosima, ali i uputio goste u povoljnu investicionu klimu u Beogradu i Srbiji. On je goste iz provincije Hunan upoznao sa potencijalima Beograda i istakao da bi još više trebalo da se radi na povezivanju mladih i uspešnih ljudi dve zemlje, javio je Beoinfo. 

– Današnja poseta privredne delegacije kineske provincije Hunan je izuzetno važna, jer je bilo konkretnih razgovora o kineskim investicijama u građevinsku industriju, zaštitu životne sredine i turizam, ali i o tome na koji način da plasiramo naše proizvode na tamošnje tržište. Gosti iz Kine su zainteresovani za izgradnju fabrike koja se bavi inovativnim rešenjima u građevinarstvu, a precizirali su da bi posao bio namenjen domaćim radnicima – rekao je Petronijević. 

Prema njegovim rečima, bilo je govora i o alkoholnim pićima, gde je kineska strana zainteresovana za naše proizvode, a prednost je što bi srpski proizvodi mogli da „uđu“ na kinesko tržište i u manjim serijama. 

– Takođe, gosti iz Kine su veoma zainteresovani za projekat prerade otpadnih voda u Beogradu, kao i generalno za zaštitu životne sredine, u čemu imaju zaista puno iskustva i rade praktično na svim kontinentima. Kina je tokom poslednjih godina postala jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji i Beogradu. Kroz sistem saradnje želimo da radimo u interesu obe države – zaključio je Petronijević. 

Li Sinhui je domaćinima u Starom dvoru zahvalio na pozivu i izdvojenom vremenu, rekavši da je čitava delegacija oduševljena gostoprimstvom u srpskoj prestonici. 

On je dodao da je delegacija održala sastanak sa predstavnicima „Bank of China” i istakao da dolazak te banke u Srbiju znači mnogo za potencijalne kineske investitore. 

– U našoj delegaciji nalaze se predstavnici veoma važnih i velikih kineskih kompanija koje se bave rudarstvom, zaštitom životne sredine, infrastrukturom i špedicijom. Spremni smo da podignemo saradnju na još viši nivo. Provincija Hunan ima 73 miliona stanovnika i predstavlja veliko potencijalno tržište za srpsku privredu. Zainteresovani smo za saradnju u oblasti mašinske industrije, ali želimo i da povećamo trgovinsku razmenu, kao i da što veći broj kineskih preduzeća ovde posluje – rekao je Li Sinhui. 

Ostali naslovi

Otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana
Srpska ekonomija
U okviru Samita o Zapadnom Balkanu, u Trstu je danas otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma – prva zajednička institucija u regionu koju je osnovalo šest privrednih komora, u čijem će fokusu rada biti jačanje regionalnih privrednih inicijativa, čvršće povezivanje poslovnih zajednica, otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju
Predsednik Vučić na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Grčke
Srpska ekonomija
Prva sеdnica Visokog savеta za saradnju najvеći jе i najznačajniji događaj u srpsko-grčkim odnosima u poslеdnjih 65 godina i prеdstavlja posеban oblik učvršćivanja saradnjе i jačanja vеza izmеđu Atinе i Bеograda. Poslеdnji put to jе bila 1952. godina kada jе uspostavljеn Balkanski savеz
Srbija opredeljena za nastavak evrointegracija
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u okviru Samita Berlinskog procesa u Trstu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, i tom prilikom mu prenela jasnu opredeljenost Srbije za nastavak evropskih integracija
Brnabićeva sa Zaevom
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Trstu, gde boravi povodom učešća na Samitu o zapadnom Balkanu, sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, sa kojim je ocenila da ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana može pozitivno uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog regiona
Obuke za registratore stambenih zajednica
Srpska ekonomija
Predstavnici Republičkog geodetskog zavoda su na regionalnim prezentacijama prisutnima predstavili Adresni registar, zvanični registar adresa na teritoriji Republike Srbije i značaj adrese za stambenu zajednicu.
Susret Brnabić sa evropskim komesarom za transport
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i evropski komesar za transport Violeta Bulc istakle su danas u Trstu važnost saradnje zemalja zapadnog Balkana, čemu će doprineti potpisivanje Sporazuma o Transportnoj zajednici.
Srbija najaktivnija članica projekta Novi put svile
Srpska ekonomija
Beograd je domaćin dvodnevne konferencije "Inicijative Novog puta svile - Dometi i izazovi"
EU računa na region
Srpska ekonomija
Direktor kompanije "Alkaloid" Živko Mukaetov izjavio je danas za Tanjug da je Berlinski proces poruka Evropske unije da računaju na region, ali da i region mora da pokaže svoje kapacitete i spremnost na rad
Ljajić i Čepurin o unapređenju ekonomskih odnosa Srbije i Rusije
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlje i načinima za povećanje obima robne razmene
Inflacija u junu 0,2%
Srpska ekonomija
Inflacija u Srbiji porasla je u junu 2017. godine za 0,2 odsto u odnosu na maj, dok je u poređenju sa istim mesecom prošle godine zabeležila rast od 3,6 procenata