Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Delegacija kineske provincije Hunan u poseti Beogradu

Beograd
Foto: Beoinfo
Srpska ekonomija

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević primio je u Starom dvoru delegaciju kineske provincije Hunan, koju predvodi Li Sinhui zadužen za sektor trgovine. 

Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Slobodan Milosavljević, vršioci dužnosti podsekretara za informisanje Boris Jovanović i privredu Maja Bajagić, Snežana Lazarević zadužena za međunarodne odnose, kao i savetnik predsednika Privredne komore Srbije Svetozar Krstić. 

Petronijević je pozdravio kinesku delegaciju rekavši da su Srbija i Kina u izuzetno dobrim odnosima, ali i uputio goste u povoljnu investicionu klimu u Beogradu i Srbiji. On je goste iz provincije Hunan upoznao sa potencijalima Beograda i istakao da bi još više trebalo da se radi na povezivanju mladih i uspešnih ljudi dve zemlje, javio je Beoinfo. 

– Današnja poseta privredne delegacije kineske provincije Hunan je izuzetno važna, jer je bilo konkretnih razgovora o kineskim investicijama u građevinsku industriju, zaštitu životne sredine i turizam, ali i o tome na koji način da plasiramo naše proizvode na tamošnje tržište. Gosti iz Kine su zainteresovani za izgradnju fabrike koja se bavi inovativnim rešenjima u građevinarstvu, a precizirali su da bi posao bio namenjen domaćim radnicima – rekao je Petronijević. 

Prema njegovim rečima, bilo je govora i o alkoholnim pićima, gde je kineska strana zainteresovana za naše proizvode, a prednost je što bi srpski proizvodi mogli da „uđu“ na kinesko tržište i u manjim serijama. 

– Takođe, gosti iz Kine su veoma zainteresovani za projekat prerade otpadnih voda u Beogradu, kao i generalno za zaštitu životne sredine, u čemu imaju zaista puno iskustva i rade praktično na svim kontinentima. Kina je tokom poslednjih godina postala jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji i Beogradu. Kroz sistem saradnje želimo da radimo u interesu obe države – zaključio je Petronijević. 

Li Sinhui je domaćinima u Starom dvoru zahvalio na pozivu i izdvojenom vremenu, rekavši da je čitava delegacija oduševljena gostoprimstvom u srpskoj prestonici. 

On je dodao da je delegacija održala sastanak sa predstavnicima „Bank of China” i istakao da dolazak te banke u Srbiju znači mnogo za potencijalne kineske investitore. 

– U našoj delegaciji nalaze se predstavnici veoma važnih i velikih kineskih kompanija koje se bave rudarstvom, zaštitom životne sredine, infrastrukturom i špedicijom. Spremni smo da podignemo saradnju na još viši nivo. Provincija Hunan ima 73 miliona stanovnika i predstavlja veliko potencijalno tržište za srpsku privredu. Zainteresovani smo za saradnju u oblasti mašinske industrije, ali želimo i da povećamo trgovinsku razmenu, kao i da što veći broj kineskih preduzeća ovde posluje – rekao je Li Sinhui. 

Ostali naslovi

Brnabićeva sa Zaevom
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Trstu, gde boravi povodom učešća na Samitu o zapadnom Balkanu, sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, sa kojim je ocenila da ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana može pozitivno uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog regiona
Obuke za registratore stambenih zajednica
Srpska ekonomija
Predstavnici Republičkog geodetskog zavoda su na regionalnim prezentacijama prisutnima predstavili Adresni registar, zvanični registar adresa na teritoriji Republike Srbije i značaj adrese za stambenu zajednicu.
Susret Brnabić sa evropskim komesarom za transport
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i evropski komesar za transport Violeta Bulc istakle su danas u Trstu važnost saradnje zemalja zapadnog Balkana, čemu će doprineti potpisivanje Sporazuma o Transportnoj zajednici.
Srbija najaktivnija članica projekta Novi put svile
Srpska ekonomija
Beograd je domaćin dvodnevne konferencije "Inicijative Novog puta svile - Dometi i izazovi"
EU računa na region
Srpska ekonomija
Direktor kompanije "Alkaloid" Živko Mukaetov izjavio je danas za Tanjug da je Berlinski proces poruka Evropske unije da računaju na region, ali da i region mora da pokaže svoje kapacitete i spremnost na rad
Ljajić i Čepurin o unapređenju ekonomskih odnosa Srbije i Rusije
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlje i načinima za povećanje obima robne razmene
Inflacija u junu 0,2%
Srpska ekonomija
Inflacija u Srbiji porasla je u junu 2017. godine za 0,2 odsto u odnosu na maj, dok je u poređenju sa istim mesecom prošle godine zabeležila rast od 3,6 procenata
Iz EU 220 miliona evra za firme u regionu
Srpska ekonomija
Evropski komesar Johanes Han izjavio je danas, na poslovnom forumu u okviru Samita zapadnobalkanske šestorke u Trstu, da EU priprema zemlje regiona za dan kada će postati deo jednog ekonomskog sistema EU
EBRD za jaču podršku malim firmama na Zapadnom Balkanu
Srpska ekonomija
Potrebni su dodatni koraci u podršci razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) na Zapadnom Balkanu, izjavio je danas potpredsednik za politiku i partnerstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pjer Hejlbron na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu
Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region
Srpska ekonomija
Pomoć od 220 miliona evra koju je Evropska unija namenila zemljama Zapadnog Balkana od izuzetne je važnosti za mala i srednja preduzeća u Srbiji i regionu, ocenio je danas u Trstu predsednik PKS Marko Čadež