Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Brnabićeva sa Zaevom

Trst
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Trstu, gde boravi povodom učešća na Samitu o zapadnom Balkanu, sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, sa kojim je ocenila da ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana može pozitivno uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog regiona.

Sastanku, na kojem se razgovara o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, prisustvuju i ministri inostranih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Nikola Dimitrov.

Ovo je prvi susret nove premijerke Srbije i njenog makedonskog kolege, javio je Tanjug.

Zaev je čestitao predsednici Vlade Srbije na imenovanju i naglasio spremnost Makedonije da sa Srbijom neguje dobre odnose, izrazivši želju da dve zemlje posebno rade na ekonomskom povezivanju.

Brnabićeva je predstavila uspeh koji je prethodna Vlada postigla u pokretanju ekonomskog rasta i veliki doprinos koji je dala u uspostavljanju regionalne stabilnosti.

Premijerka je istakla da je Srbija posvećena daljem ubrzanju ekonomskog rasta i dodala da Beograd želi saradnju sa svim partnerima i zemljama koje je žele na ravnopravnim osnovama.

Ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana pozitivno će uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog regiona.

Premijerka je predstavila da mogućnosti za ekonomsko povezivanje zemalja vidi u digitalizaciji, osnaživanju IT sektora i jačanju start ap i inovativne zajednice, što je, kao je napomenula, ujedno snažna poruka za mlade, koji u tome vide svoju razvojnu šansu.

Brnabićeva je posebno istakla značaj povezivanja lokalnih samouprava i infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanku je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i ministar spoljnih poslova Republike Makedonije, Nikola Dimitrov.

 

Ostali naslovi

Lideri zapadnog Balkana podržali MAP
Srpska ekonomija
Šest lidera sa zapadnog Balkana (ZB6) podržali su na samitu u Trstu višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu (MAP
Srbija posvećena regionalnoj saradnji
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na Samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu, da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i da će, nakon teških ekonomskih mera, nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom i jačanjem svog ekonomskog rasta
Digitalizacija, pokretanje inovacija i start-ap firme perspektiva zapadnog Balkana
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se na marginama Samita lidera zapadnog Balkana u Trstu, sa kancelarom SR Nemačke Angelom Merkel
Otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana
Srpska ekonomija
U okviru Samita o Zapadnom Balkanu, u Trstu je danas otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma – prva zajednička institucija u regionu koju je osnovalo šest privrednih komora, u čijem će fokusu rada biti jačanje regionalnih privrednih inicijativa, čvršće povezivanje poslovnih zajednica, otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju
Predsednik Vučić na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Grčke
Srpska ekonomija
Prva sеdnica Visokog savеta za saradnju najvеći jе i najznačajniji događaj u srpsko-grčkim odnosima u poslеdnjih 65 godina i prеdstavlja posеban oblik učvršćivanja saradnjе i jačanja vеza izmеđu Atinе i Bеograda. Poslеdnji put to jе bila 1952. godina kada jе uspostavljеn Balkanski savеz
Srbija opredeljena za nastavak evrointegracija
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u okviru Samita Berlinskog procesa u Trstu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, i tom prilikom mu prenela jasnu opredeljenost Srbije za nastavak evropskih integracija
Obuke za registratore stambenih zajednica
Srpska ekonomija
Predstavnici Republičkog geodetskog zavoda su na regionalnim prezentacijama prisutnima predstavili Adresni registar, zvanični registar adresa na teritoriji Republike Srbije i značaj adrese za stambenu zajednicu.
Susret Brnabić sa evropskim komesarom za transport
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i evropski komesar za transport Violeta Bulc istakle su danas u Trstu važnost saradnje zemalja zapadnog Balkana, čemu će doprineti potpisivanje Sporazuma o Transportnoj zajednici.
Srbija najaktivnija članica projekta Novi put svile
Srpska ekonomija
Beograd je domaćin dvodnevne konferencije "Inicijative Novog puta svile - Dometi i izazovi"
EU računa na region
Srpska ekonomija
Direktor kompanije "Alkaloid" Živko Mukaetov izjavio je danas za Tanjug da je Berlinski proces poruka Evropske unije da računaju na region, ali da i region mora da pokaže svoje kapacitete i spremnost na rad