Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Beograd treći regionalni centar nemačke Feniks grupe u Evropi

Beograd
Srpska ekonomija

Nemačka Feniks Grupa (PHOENIX GROUP) otvorila je danas, u industrijskoj zoni u Šimanovcima, logistički centar za Zapadni Balkan, čime Beograd, posle Praga i Varšave, postaje treći regionalni centar ove vodeće evropske kompanije u distribuciji lekova i drugih medicinskih proizvoda.

Objekat su otvorili Oliver Vindholc (Oliver Windholz), izvršni direktor Feniks grupe, Marko Čadež, predsednik PKS i Meho Mahmutović državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, saopštila Privredna komora Srbije.

"Odluka Feniks grupe da svoj treći regionalni centar, posle Praga i Varšave, otvori  u Beogradu, za Srbiju prevazilazi vrednost uloženog novca, ma koliko nam svaka investicija bila dragocena. To je još jedna potvrda logističkih prednosti Srbije kao centra dobre povezanosti, brzog i efikasnog pristupa tržištima u celom regionu Centralne i Istočne Evrope, napretka u izgradnji podsticajne klime za poslovanje i investiranje  i poverenja u Srbiju kao poslovnu destinaciju vrednu ulaganja", ocenio je ", rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Čadež ističe da Srbija otvaranjem ovog regionalnog logističkog centra postaje hub za poslovne operacije Feniks grupe u regionu, ali i za 15 velikih evropskih proizvođača lekova kojima će objekat u Šimanovcima biti carinsko skladište.

"To je ujedno i najbolja preporuka ostalim kompanijama koje još nisu ušle na srpsko tržište", ukazao je Čadež.

Feniks farma, po rečima Čadeža, aktivna je članica PKS i veoma su dragocene njene inicijative, predlozi i sugestije, a kompanija, sa druge strane, može da računa na  Komoru u zastupanju interesa sektora u kome posluje i kroz podršku u svakodnevnom poslovanju i realizaciji razvojnih planova u Srbiji i regionu.

Iz beogradskog distributivnog centra, koji se prostire na više od 10.000 kvadratnih metara sa 7000 kvadrata skladišnog prostora,  zahvaljujući investiciji  od tri miliona evra, objedinjeno će se snabdevati tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, sa ukupno oko 18 miliona  potrošača.

Otvaranje novog logističkog centra u Srbiji za ceo Zapadni Balkan, koji je deo „Feniksovog“ projekta  „Most Centralno-istočne Evrope’’ i novog koncepta „Regionalni distributivni model usluge“, kompaniji  omogućava još efikasnije poslovanje u regionu – jednostavnije procedure distribucije i manje troškove, a  partnerima  u celom lancu – od  proizvođača, preko apoteka i zdravstvenih ustanova do pacijenata -   obezbediće veću dostupnost lekova, bržu registraciju, kvalitetnije  usluge i bolje snabdevanje.

„Projekat 'Most Jugoistočne Evrope' (CEE Bridge) obezbeđuje pristup regionalno povezanim tržištima u celom regionu i mi smo sigurni da će svi naši partneri prepoznati prednosti jedinstvenog rešenja koje pruža koncept 'sve u jednom' (all in one) u kojem logistički centar u Beogradu predstavlja jednu veoma važnu kariku u kompletnom logističkom lancu, kako u logistici zdravstvene usluge tako i u veleprodaji prema apotekama. Očekujemo da će naše uspešno poslovanje u Srbiji i svim tržištima Zapadnog Balkana, nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom kao i da će ovaj novi logistički centar značajno doprineti ostvarenju tog cilja“, rekao je Oliver Vindholc, izvršni direktor Feniks grupe i dodao da kompanija pozdravlja inicijativu Vlade Srbije o formiranju Carinske unije Zapadnog Balkana.

Feniks  grupa sa  sedištem u Manhajmu prisutna je u 26 evropskih zemalja, ima  više od 150 distributivnih  centara i 2000 svojih apoteka, zapošljava  34.000 ljudi  i na tržište  godišnje distribuira 260 miliona pakovanja lekova za više od 120 miliona potrošača.

U regionu Zapadnog Balkana posluje kao Feniks farma (Phoenix Pharma), kroz mrežu 200 svojih i oko 600 partnerskih apoteka, ima 2000 zaposlenih, od kojih u Srbiji 1300, i uz stalni rast, dostigla je ukupan promet od 470 miliona evra.

Moderno skladište u Šimanovcima, funkcioniše u potpunosti u skladu sa zahtevima Dobre distributerske prakse (GDP).

Ostali naslovi

Izidžet dobio dozvolu da otvori sedište u Beču
Srpska ekonomija
Ministar saobraćaja Austrije Jerg Lajhtfrid je dao zvanično odobrenje britanskoj lou-kost aviokompaniji "Izidžet" dozvolu da otvori sedište u Beču
Američki naftni sektor protiv sankcija SAD Rusiji
Srpska ekonomija
Američki naftni sektor upozorio je zvanični Vašington na neželjene posledice nove runde sankcija koju je američki Senat usvojio protiv Rusije, jer će one, kako je saopšteno, pogoditi američko tržište rada, ali i gasne i naftne projekte širom sveta, piše Fajnenšel tajms
Britanija ukida ekstra namete za korišćenje platnih kartica
Srpska ekonomija
Britanska vlada će zabraniti kompanijama da potrošačima naplaćuju ekstra provizije prilikom korišćenja debitne i kreditne kartice.
Javni dug u evrozoni 89,5% BDP-a
Srpska ekonomija
Ukupan javni dug 19 zemalja članica evrozone porastao je u prvom kvartalu ove godine na 89,5 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa nivoa od 89,2 odsto koliko je iznosio na kraju poslednjeg tromesečja 2016.
Povećan broj turista u prvoj polovini godine
Srpska ekonomija
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, uperiodu januar-maj 2017. godine u Republici Srbiji boravilo je ukupno 1,116.349 turista, što je za 10% višeu odnosu na period januar-maj 2016. godine, od čega je domaćih bilo 627.053 (+ 7% ) ili 56% od ukupnog broja gostiju, a inostranih 489.296 ( + 15%), odnosno 44% od ukupnog broja gostiju
Ekson mobajl tužio Vladu SAD
Srpska ekonomija
Američka energetska kompanija Ekson mobajl tužila je Ministarstvo finansija SAD Okružnom sudu u Teksasu, u nastojanju da stopira kaznu koja joj je izrečena zbog kršenja antiruskih sankcija
Izdata građevinska dozvola za prugu Beograd - Stara Pazova
Srpska ekonomija
Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе izdalo jе Rеšеnjе o građеvinskoj dozvoli za izvođеnjе radova na rеkonstrukciji prugе Stara Pazova-Novi Sad, prvoj dеonici brzе prugе Bеograd-Budimpеšta
Amazon pod istragom
Srpska ekonomija
Američka federalna trgovinska komisija (FTC) istražuje optužbe da je kompanija za onlajn trgovinu, Amazon, obmanjivala potrošače oko cenovnih popusta nuđenih na svojoj veb stranici, tvrde izvori upoznati sa istragom
Snažan rast izvoza BiH u Srbiju i Hrvatsku
Srpska ekonomija
Visok rast BiH izvoza zabeležen je u razmeni sa Srbijom - 43,8 posto za šest meseci na ukupno 496,4 mil. KM. Izvoz u ovu zemlju rastao je bržom stopom od uvoza, koji je iznosio 938,8 mil. KM i zabeležio  rast od 7,5 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje polugodište
Dinar miruje tokom vikenda
Srpska ekonomija
Dinar će tokom vi8kenda ostati na istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs će iznositi 120,6135 dinara za evro