Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Novi investicioni projekti podižu životni standard građana

Beograd
Foto: Beoinfo
Srpska ekonomija

Srbija je reafirmisala svoju međunarodnu poziciju na osnovu političke i makroekonomske stabilnosti, a Grad Beograd sledi politiku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i operacionalizuje sve povoljnosti te pozicije. Primer za to jeste i aktuelna poseta kineske delegacije Beogradu, sa kojom se razgovaralo o IT sektoru, unapređivanju turizma i trgovinske saradnje, rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

On je, gostujući na Studiju B, podsetio da grad ima nameru da proaktivnom politikom i međunarodnom saradnjom realizuje brojne projekte koje ima. Srbija je potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, ali i sa Turskom i zemljama regiona, te imamo i preferencijalni status trgovanja sa zemljama EU i SAD. Istovremeno, naša zemlja je potpisnica i strateških partnerstva sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, podsetio je pomoćnih gradonačelnika, preneo je Beoinfo.

– Kada se sve to stavi na sto, tržište je ogromno. To je upravo naš adut u svim pregovorima. Grad nudi slobodne zone investitorima da grade nove kapacitete i fabrike, a mi povećavamo stopu zaposlenosti, BDP i izvoz. Krajnja istanca jeste povećanje životnog standarda naših građana – naveo je Milosavljević. 

Na svim manifestacijama, gde se Beograd predstavio u svetu, prvi dan je posvećen biznis forumu, a tada se koristi prilika da se predstave poslovni potencijali i portfolio infrastrukturnih projekata vrednih više od deset milijardi evra. U delegacijama su i najveći privrednici iz Beograda, koji mogu da naprave dobre privredne aranžmane.

– Najveću pažnju finansijera i konstruktorskih kompanija izazivaju infrastrukturni projekti, među kojima prednjače „Beograd na vodi”, metro i toplodalekovod, ali i ostali putni, saobraćajni, komunalni i energetski projekti – istakao je Milosavljević i dodao da je najvažnije to da projekti podižu investicionu vrednost, građevinsku operativu i sveukupnu privrednu akitivnost u Beogradu. 

Podsećajući da je delagacija Beograda krajem maja boravila u Moskvi, Milosavljević je naglasio da je posebno interesovanje ruske strane bilo vezano za pitanje izgradnje beogradskog metroa. 

– Komunikacija se nastavlja i dalje, a s obzirom na to da smo postavili rok za izgradnju prve linije metroa za drugu polovinu 2019. godine, smatram da imamo dovoljno prostora da razgovaramo o svim pitanjima. Tražimo najboljeg partnera za sve naše projekte i naša politika je da transparentnim i konkurentnim pristupom dobijemo najpovoljnije ponude. Svi naši projekti su razvojni i oni će u roku od tri do pet godina u potpunosti rešiti kapacitet i propulzivnost našeg grada – kazao je pomoćnik gradonačelnika. 

On je posebno istakao ulogu beogradskog metroa kao razvojnog projekta čiji su dometi mnogo veći od onih na koje se obično prvo pomisli. 

– Gde god da prođe linija metroa, zemljište drastično dobija na vrednosti. Makiško polje, Ada Huja i neke druge tačke ciljano su odabrane, kako bismo što bolje pokrili delove grada u kojima očekujemo pojačani razvoj – kazao je Milosavljević. 

Pomoćnik gradonačelnika je podsetio da se tokom novembra očekuje poseta Argentini, organizovanje Dana Pekinga u Beogradu, potpisivanje saradnje sa Seulom. On je izrazio nadu da će sveukupnom razvoju Beograda umnogome doprineti turistički razvoj grada, u čemu će od velikog značaja biti i uspostavljanje direktne avio-linije Beograd –Peking.

– Nadamo se da će kineski turisti prednjačiti u posetama Beogradu. Pripremili smo zanimljive promotivne materijale i spotove, gde se potencijalnim turistima obraćaju Novak Đoković i Bata Živojinović, targetirajući sve generacije, od onih koji pamte jugoslovenski film do novijih generacija koje se vezuju za našeg tenisera. Beograd kao turistička destinacija ima mnogo toga da ponudi – zaključio je Borko Milosavljević. 

Ostali naslovi

Nikolić predsedavao prvoj sednici saveta
Srpska ekonomija
Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom održao je prvu sednicu kojom je predsedavao predsednik tog tela Tomislav Nikolić, na kojoj su se članovi upoznali sa dosadašnjim tokom saradnje sa Rusijom i Kinom
Rajaner dostavio neobvezujuću ponudu za Alitaliju
Srpska ekonomija
Avio-kompanija Rajaner je podnela "neobvezujuću ponudu" za gubitaškog italijanskog rivala, Alitaliju
Malina strateški proizvod po geografskom poreklu
Srpska ekonomija
Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović izjavio je da je sa predstavnicima Vlade Srbije dogovoreno da malina bude strateški proizvod na osnovu geografskog porekla.
Bolji poslovni ambijent ključ za strane investicije
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot razgovarali su danas o infrastrukturnim projektima, unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji i bilateralnoj saradnji dveju zemalja
EU će odgovoriti na američke sankcije Rusiji
Srpska ekonomija
Zvanični Brisel priprema oštar odgovor SAD ukoliko zvanični Vašington nastavi sa novim sankcijama protiv Rusije koje pogađaju evropske kompanije
Smanjena poslovna aktivnost u privatnom sektoru evrozone
Srpska ekonomija
Poslovna aktivnost u privatnom sektoru evrozone pala je u julu drugi mesec zaredom, ali je i dalje blizu šestogodišnjeg maksimuma,
Počeo ispitni rok za buduće profesionalne upravnike zgrada
Srpska ekonomija
Pismeni deo ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika održan je danas u Privrednoj komori Srbije i u regionalnim komorama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu. Polagalo je 226 kandidata, rezultati testa biće objavljeni na sajtu PKS krajem jula, a usmeni ispiti organizovani počev od 2. avgusta u PKS
Novak za smanjenje proizvodnje nafte
Srpska ekonomija
Vodeći svetski proizvođači nafte moraju da pokažu veću disciplinu u poštovanju dogovorenog smanjenja proizvodnje, koje ima za cilj podizanje cena
Foklsvagen u sredu o otpužbama za kartelsko udruživanje
Srpska ekonomija
Folksvagen (VW) će u sredu održati vanredni sastanak Nadzornog odbora na kome će razmotriti tvrdnje da su nemački proizvođači automobila poslovali udruženi u široki kartel,
Sve više putnika u avionima Er Srbije
Srpska ekonomija
Avio-kompanija Er Srbija prevezla je u prvih šest meseci 2017. godine 1,12 miliona putnika, ili za 3,0 odsto više u odnosu na isti period prošle godine (1,08 miliona)