Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je sinoć Fiš fest, jednu od najvećih gastronomskih manifestacija na Dunavu.
Ljajić je tom prilikom istakao da ova manifestacija, koja je prošle godine okupila oko 100 hiljada posetilaca, ima veliki potencijal i da ga treba iskoristiti u razvoju gastronomskog turizma.
On je naveo da slične manifestacije u velikim gradovima kroz koje protiče Dunav poput Beča, Bratislave i Budimpešte okupljaju daleko više turista, dodavši da će od naredne godine pokušati da se taj potencijal maksimalno iskorist, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Pokušaćemo da Fiš fest povežemo sa Karnevalom brodova koja počinje za dva dana. Smatramo da to treba da bude jedna manifestacija sa različitim sadržajima, a samim tim imali bismo daleko više posetilaca, rekao je on.
Potpredsednik Vlade je u vezi sa tim napomenuo da se vreme održavanja manifestacije mora uskladiti sa terminima pristajanja brodova, velikih kruzera i naglasio da je samo do juče u Beograd pristiglo skoro 400 brodova sa 50.000 putnika.
To je jedan ogroman potencijal, istakao je potpredsednik Vlade, navodeći da bi upravo zbog toga manifestacija mogla da dobije međunarodni karakter, što će biti osnovni cilj, te da će sledeća godina biti prelomna zbog privlačenja domaćih i stranih turista.
Prema njegovim rečima, tri četvrtine od oko 900 manifestacija koje se održavaju u Srbiji imaju gastronomski karakter.
Gastronomija je jedan od sve češćih razloga za putovanja turista. Nažalost kod nas još to nije dominantan razlog, svega pet odsto turista kažu da je hrana glavni razlog za dolazak u Srbiju, ali takođe tri četvrtine kažu da to jeste jedan od razloga za dolazak u našu zemlju, naveo je Ljajić.
Ljajić je poručio da Srbija ima ogroman prostor da se sve više pozicionira u tom smislu, i ubuduće će se raditi na brendiranju Srbije kao gastronomske destinacije.
Tokom četiri festivalska dana, posetioci će ispod Kalemegdana kod Kule Nebojša, moći da probaju riblje specijalitete, posete izložbu oldtajmera i uživaju u bogatom muzickom programu, a ulaz je besplatan.
Manifestacija je podeljena na četiri tematska dana, prvi - Dan sarajevske kuhinje, drugi - Dan mediteranske kuhinje, dok će poslednja dva dana biti u znaku takmičenja kuvara.
Rečne i mediteranske riblje specijalitete spremaće kuvari iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Slovenije i Crne Gore.