Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

PDV nije bauk za preduzetnike

Beograd
Srpska ekonomija

Svi koji planiraju da otpočnu poslovanje u proizvodnim delatnostima i imaju ideju da u budućnosti svoje proizvode plasiraju na inostrano tržište ne bi trebalo da beže od ulaska u sistem PDV-a jer bi to moglo da im koči razvoj i obezbeđivanje finansiranja putem bankarskih kredita - jedna je od preporuka sa prve edukativne radionice Startuj legalno.

Radionice će posle Beograda biti održane u Nišu (27. oktobar) i Novom Sadu (3. novembar).

- NALED realizuje radionice u okviru projekta „Podrška Vladi Srbije u borbi protiv sive ekonomije“, koji sprovodimo u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ) i deo je podrške sprovođenju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Učesnici mogu da se upoznaju sa pravnim okvirom, poreskim zakonima i administrativnim procedurama, osnovama finansija i izvorima finansiranja, ali i najčešćim greškama u prvim poslovnim koracima - rekla je Jelena Bojović, direktor Tima za regulatornu reformu u NALED-u.

Na radionici je istaknuto da je sada dobro vreme za ulazak u biznis jer je država pokrenula program Decenija preduzetništva i na raspolaganju je mnogo više podsticajnih sredstava. Pre osnivanja firme preduzetnik bi trebalo da proveri da li je potrebno da obezbedi posebne dozvole (npr. sanitarne) i da prilikom registracije odloži zvanični datum početka poslovanja kako ne bi od prvog dana plaćao poreske obaveze i ušao u dug, a da formalno nije ni počeo sa radom.

- Nepoznavanje pravnog okvira jedan je od ključnih problema preduzetnika, koji dovodi do straha od inspekcija i odustajanja od pokretanja biznisa. Drugi veliki problem jeste nedostatak izvora finansiranja i na kraju, javlja se problem promocije i prodaje proizvoda ili usluga i sve te prepreke želimo da na radionicama rasvetlimo i rešimo – naglasio je Milivoje Jovanović, menadžer programa ENECA.

U cilju podsticanja preduzetništva u Srbiji, NALED je predložio da se u prvoj godini poslovanja početnici u biznisu oslobode poreskih obaveza, a tu meru mogli bi najpre da koriste mladi koji su u poslednjih šest meseci završili srednju školu ili fakultet, kao i lica koja su duže od šest meseci na evidenciji NSZ.

Kao osnovu za realizaciju te mere NALED je sproveo Analizu poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju koja je pokazala da bi za ovu namenu iz budžeta bilo potrebno obezbediti najviše 1,9 milijardi evra, što je osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe podrške.

Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara. Sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje u slučaju preduzetnika na godišnjem nivou idu od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok su za DOO nešto manje od 180.000 dinara.

Ostali naslovi

Beogradskom aerodromu nagrada LeFonti Awards
Srpska ekonomija
Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd dobitnik je prestižne nagrade “LeFonti Awards” za regionalnu izvrsnost u inovacijama
Počela realizacija projekta Duboka prerada u Pančevu
Srpska ekonomija
U rafineriji u Pančevu danas je počela realizacija projekta "Duboka prerada" investicija vredna 330 miliona evra, sa tehnologijom odloženog koksovanja, ključne investicije druge faze modernizacije rafinerije
U Jagodini će se graditi soliter
Srpska ekonomija
Gradsko veće Jagodine, donelo je odluku o izgradnju turističko-poslovnih i stambenih objekata ekstremne spratnosti, od preko 15 spratova, koji će, kako se navodi u odluci, vizuelno ulepšati grad i biti simbol prepoznavanja
Tribina Srpske ekonomije Etika u ekonomiji i savremenom društvu
Srpska ekonomija
“Etika u ekonomiji i savremenom društvu” naslov je tribine koju Srpska ekonomija organizuje u sredu 25. oktobra, s početkom u 12 časova u u svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu “Dragoslav Srejović”
Srbija privukla mnogo stranih investicija
Srpska ekonomija
Srbija je u prvih sedam meseci ove godine privukla 1,2 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je više nego sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno
Ekonomski samit Srbije danas i sutra u Beogradu
Srpska ekonomija
Dvodnevni, 17. Ekonomski samit Srbije pod nazivom "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti" počinje danas u Beogradu, uz učešće predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, komora, diplomata, eksperata i najveći deo srpske vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić
Evro 119,20 dinara
Srpska ekonomija
 Dinar danas prema evru vredi približno isto kao u petak i zvanični srednji kurs iznosi 119,2094 dinara za evro
Novi Žeželjev most je put ka sjajnijoj budućnosti Srbije
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas, nakon spajanja lukova na novom Žeželjevom mostu, da je ovaj most simbol sjajne budućnosti jer se nalazi na jednom od najvažnijih evropskih koridora
Tribina Srpske ekonomije Etika u ekonomiji i savremenom društvu
Srpska ekonomija
“Etika u ekonomiji i savremenom društvu” naslov je tribine koju Srpska ekonomija organizuje u sredu 25. oktobra, s početkom u 12 časova u u svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu “Dragoslav Srejović”
Bregzit bez sporazuma gasi 1,2 mln radnih mesta u EU
Srpska ekonomija
Evropska unija bi mogla izgubiti 1,2 miliona radnih mesta, ako Britanija napusti blok bez dogovora o budućim trgovinskim aranžmanima i carinama, što bi imalo katastrofalne posledice po Belgiju, izjavio je belgijski ministar za ekonomiju Kris Peters