Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbija ima zdrave osnove za dinamičan rast

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je naša zemlja u ovom trenutku mnogo drugačija nego što je bila pre četiri godine, odnosno da ima zdrave osnove za održiv i dinamičan privredni rast, što će uticati i na bolji životni standard građana.

Brnabić je, otvarajući 17. Srpski ekonomski samit pod nazivom "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti“, istakla da je aktuelna vlada nastavila politiku prethodne vlade, koja je započela teške, ali neophodne reforme, smanjila javni dug, uvela fiskalnu disciplinu i konsolidovala javne finansije, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, javni dug je smanjen u ovoj godini za osam odsto BDP-a, a takođe je dodatno ostvaren i budžetski suficit, koji je krajem septembra iznosio 66 milijardi dinara.

U ovoj godini do danas ostvaren je rast spoljnotrgovinske razmene za približno 13 odsto, izvoz je porastao za nešto više od 13 odsto, dok je nezaposlenost smanjena za 5,5 odsto, precizirala je predsednica Vlade. 

Brnabić je naglasila da se beleži rast stranih investicija, i izrazila uverenje da ćemo na tom planu uspeti da do kraja godine imamo rast od približno 13 odsto.

Ona je istovremeno izrazila posebno zadovoljstvo dogovorom između sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada za 10 odsto, odnosno sa 130 na 143 dinara, što je, kako je ocenila, veoma značajno za 350.000 zaposlenih koji primaju minimalac u Srbiji.

Premijerka je rekla da je Srbija, uspešnim okončanjem sedme revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i približavanjem njegovom kraju, pokazala da i u najtežim okolnostima predstavlja stabilnog, pouzdanog i profesionalnog partnera.

Stvoreni su uslovi za trajno povećanje penzija, kao i za povećanje plata velikog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji su i podneli najveći teret štednje, ukazala je Brnabić.

Ona je ponovila da će penzioneri, do kraja godine, dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara, a od januara i povećanje penzija za pet odsto, pa će tako 90 odsto penzionera imati veće penzije nego što su imali pre uvođenja mera fiskalne konsolidacije.

Takođe, kako je navela, plate velikom broju zaposlenih u javnom sektoru biće veće za 10 odsto, a u fokusu će biti prosveta i zdravstvo, a takođe i bezbednost i odbrana u skladu sa vremenima u kojima živimo i opasnostima koji prete.

Brnabić je rekla da je dogovoreno da će povećanje od pet odsto dobiti i zaposleni u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, kako bi bili ohrabreni da bolje rade u budućnosti, ali da ne dođemo ponovo u situaciju da posao u državnoj upravi bude najtraženiji, što se negativno odražavalo na našu privredu.

Neophodno je da se okrenemo održivom rastu, navela je ona i podvukla da je fokus Vlade na digitalizaciji i obrazovanju.

Ako uspešno sprovedemo reforme u ove dve važne oblasti bićemo veliki korak bliže onome što želimo da postignemo – da prevedemo našu ekonomiju od one zasnovane na investicijama do ekonomije zasnovane na inovacijama, podvukla je predsednica Vlade. 

Ona je navela da će to obezbediti veće plate za građane, brži privredni rast, veće oslanjanje na sopstvene resurse, pa onda i smanjivanje i zaustavljanje odlaska mladih na rad u inostranstvo, dodajući da je to veliki problem sa kojim se suočavamo decenijama.

Premijerka je ocenila da Vladu očekuje puno posla po pitanju unapređenja javne uprave kako bi bila u službi građana, ali i u oblasti vladavine prava radi obezbeđivanja efikasnijeg sudstva, borbe protiv korupcije, sprovođenja ugovora.

Ona je najavila da će biti nastavljen rad na unapređenju rada inspekcija, u cilju uspešnije borbe protiv sive ekonomije, a biće takođe pokrenute I mere za ohrabrenje građana na prelazak na bezgotovinska plaćanja.

Brnabić je ukazala i na značaj povezivanja tržišta regiona, što će dovesti do većeg broja investicija i radnih mesta, a tako i veće trgovinske razmene.

Ona je, upozorivši na to da se u regionu često usvajaju akcioni planovi koji ostaju mrtvo slovo na papiru, naglasila da je, nakon dogovora u Skadru, zakazan prvi radni sastanak 30. oktobra u Briselu u vezi sa implementacijom dogovorene regionalne saradnje.

Ostali naslovi

Pozitivna fiskalna prognoza za naredni period
Srpska ekonomija
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je višak u budžetu, u odnosu na planirani, na kraju septembra iznosio 66 milijardi dinara, a da je u petak, 20. oktobra, bio 86 milijardi dinara
Srbi mesečno uštede 4.261 dinar
Srpska ekonomija
Polovina građana Srbije štedi, a mesečno sačuvaju u proseku 4.621 dinar, što je nešto veće no prošle godine, za 406 dinara. Građanoi Srbije najčešće mogu da uštede do dve hiljade dinara, a štednja je najznačajnija starijima od 50 godina
Ruski kosmonaut u Beogradu
Srpska ekonomija
Osnivač Ruske škole u Beogradu Saša Borojević potpisao je Sporazum o namerama za besplatno školovanje srpske dece na ruskim fakultetima i univerzitetima i školovanje u Ruskom kosmonautskom centru
Tribina Srpske ekonomije Etika u ekonomiji i savremenom društvu
Srpska ekonomija
“Etika u ekonomiji i savremenom društvu” naslov je tribine koju Srpska ekonomija organizuje sutra, s početkom u 12 časova u u svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu “Dragoslav Srejović”
Kompanija Bereta želi saradnju sa srpskom namenskom industrijom
Srpska ekonomija
Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin posetio je u Milanu kompaniju "Bereta", renomiranog svetskog proizvođača oružja i vojne opreme, radi sagledavanja mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa fabrikama srpske odbrambene industrije
Regionalno povezivanje uslov za konkurentnost u EU
Srpska ekonomija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u uvodnom izlaganju na 17. Srpskom ekonomskom samitu ukazao je da je neophodno čvršće ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, jer je to jedini uslov za konkurentnost na tržištu Evropske unije
Evro 119,25 dinara
Srpska ekonomija
Da bi ublažila dnevne promene kursa NBS je ove godine na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala prodajom 345 miliona evra i kupovinom milijardu i 125 miliona evra
Napredak u saradnji, dosta izazova
Srpska ekonomija
Evidentan je napredak u odnosima kosovskih i srpskih privrednika ali je unapređenje saradnje i dalje opterećeno velikim brojem barijera koje treba uklanjati. Privrede komore imaju glavnu ulogu u rešavanju problema sa kojima se suočavaju predstavnici kompanija u svakodnevnom poslovanju, poručeno je sa današnjeg skupa "Privredna saradnja i normalizacija odnosa Beograda i Prištine"
Nemački penzioneri kupuju nekretnine u Bugarskoj
Srpska ekonomija
Bugarski dnevni list "Trud" navodi da nemački penzioneri sve više istiskuju Britance kada je u pitanju kupovina nekretnina u Bugarskoj, prenosi BTA
Napredak Srbije na polju globalne konkurentnosti
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je naša zemlja po indeksu globalne konkurentnosti za 2016. godinu zauzela 78. mesto, kao i da je za dvadesetak mesta napredovala u odnosu na 2014. godinu