Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Porast direktnih stranih investicija u Srbiji

Beograd
Srpska ekonomija

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Milun Trivunac istakao je danas na uvodnom sastanku 17. Ekonomskog samita Srbije "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti" da je naša zemlja u prvih sedam meseci ove godine privukla 1,2 milijardi evra direktnih stranih investicija.

Trivunac je, otvarajući tematski panel "Povećanje konkurentnosti srpske ekonomije“, rekao da je to više u odnosu na sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno, i dodao da privlačenje direktnih stranih ulaganja podstiče i strukturne promene u privredi.

On je ukazao i na analizu efekata državnih podsticaja stranim investicijama u prerađivačku industriju na izvoz i BDP za period od 2006. do 2015. godine, koju je uradilo Ministarstvo privrede.

Prema njegovim rečima, analiza je pokazala da je državu jedno radno mesto koštalo u proseku 2.680 evra, da je zaposleno 20 odsto više radnika, udvostručen neto izvoz, a da je doprinos tih preduzeća privrednom rastu pet puta veći.

Prednosti direktnih stranih investicija, kako je istakao, nisu automatske i zavise od karakteristika domaće privrede, a plan Ministarstva privrede jeste da podsticaji budu ciljani i usmereni pre svega na pametne specijalizacije i nove tehnologije.

Trivunac je, govoreći o makroekonomskim pokazateljima, ocenio da je srpska privreda na dobrom putu, što pokazuju ključni indikatori i relevantni međunarodni faktori, kao što su MMF i Svetska banka. 

On je, podsetivši na to da je prošle godine Srbija dostigla privredni rast u visini od 2,8 odsto, naveo da će ove godine očekivana stopa rasta biti između 2,6 i 3 odsto, kao i da se 2018. godine očekuje rast od 3,5 odsto.

Državni sekretar je napomenuo i da je u poslednje tri godine značajno smanjena stopa nezaposlenosti sa 26 na 11,8 odsto, ali i dodao da se tu neće stati.

Državni sekretar je istakao da su javna preduzeća, nakon dugogodišnje serije negativnih rezultata, 2015. i 2016. godinu završila sa pozitivnim neto rezultatom, a privredna društva u stečaju su prošle godine, u odnosu na 2015, prepolovila negativan rezultat.

Trivunac je istakao i da je Srbija napredovala u mnogim konkurentskim oblastima, a prema analizi indeksa konkurentnosti od 12 stubova, najveći napredak ostvaren je u osam najvažnijih oblasti.

On je najavio da će u narednom periodu u fokusu Ministarstva privrede biti mere za povećanje konkurentnosti, što će doprineti i povećanju stopa privrednog rasta.

Državni sekretar je izdvojio šest ključnih mera – privlačenje strateških investicija, povećanje izvoza, brži rast startap kompanija i veći doprinos brzorastućih malih i srednjih preduzeća, regionalna specijalizacija prerađivačke industrije, rešavanje problema velikih gubitaša i kreiranje nove industrijske politike.

Trivunac je objasnio da Ministarstvo privrede, u saradnji sa Svetskom bankom, radi na donošenju nove industrijske politike do 2030. godine, u okviru koje će biti definisane mere i mehanizmi kojima je u fokusu razvoj inovacija, primena koncepta Industrija 4.0, kao i pametna specijalizacija prerađivačke industrije Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ostali naslovi

Pozitivna fiskalna prognoza za naredni period
Srpska ekonomija
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je višak u budžetu, u odnosu na planirani, na kraju septembra iznosio 66 milijardi dinara, a da je u petak, 20. oktobra, bio 86 milijardi dinara
Srbi mesečno uštede 4.261 dinar
Srpska ekonomija
Polovina građana Srbije štedi, a mesečno sačuvaju u proseku 4.621 dinar, što je nešto veće no prošle godine, za 406 dinara. Građanoi Srbije najčešće mogu da uštede do dve hiljade dinara, a štednja je najznačajnija starijima od 50 godina
Ruski kosmonaut u Beogradu
Srpska ekonomija
Osnivač Ruske škole u Beogradu Saša Borojević potpisao je Sporazum o namerama za besplatno školovanje srpske dece na ruskim fakultetima i univerzitetima i školovanje u Ruskom kosmonautskom centru
Tribina Srpske ekonomije Etika u ekonomiji i savremenom društvu
Srpska ekonomija
“Etika u ekonomiji i savremenom društvu” naslov je tribine koju Srpska ekonomija organizuje sutra, s početkom u 12 časova u u svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu “Dragoslav Srejović”
Kompanija Bereta želi saradnju sa srpskom namenskom industrijom
Srpska ekonomija
Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin posetio je u Milanu kompaniju "Bereta", renomiranog svetskog proizvođača oružja i vojne opreme, radi sagledavanja mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa fabrikama srpske odbrambene industrije
Regionalno povezivanje uslov za konkurentnost u EU
Srpska ekonomija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u uvodnom izlaganju na 17. Srpskom ekonomskom samitu ukazao je da je neophodno čvršće ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, jer je to jedini uslov za konkurentnost na tržištu Evropske unije
Evro 119,25 dinara
Srpska ekonomija
Da bi ublažila dnevne promene kursa NBS je ove godine na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala prodajom 345 miliona evra i kupovinom milijardu i 125 miliona evra
Napredak u saradnji, dosta izazova
Srpska ekonomija
Evidentan je napredak u odnosima kosovskih i srpskih privrednika ali je unapređenje saradnje i dalje opterećeno velikim brojem barijera koje treba uklanjati. Privrede komore imaju glavnu ulogu u rešavanju problema sa kojima se suočavaju predstavnici kompanija u svakodnevnom poslovanju, poručeno je sa današnjeg skupa "Privredna saradnja i normalizacija odnosa Beograda i Prištine"
Nemački penzioneri kupuju nekretnine u Bugarskoj
Srpska ekonomija
Bugarski dnevni list "Trud" navodi da nemački penzioneri sve više istiskuju Britance kada je u pitanju kupovina nekretnina u Bugarskoj, prenosi BTA
Napredak Srbije na polju globalne konkurentnosti
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je naša zemlja po indeksu globalne konkurentnosti za 2016. godinu zauzela 78. mesto, kao i da je za dvadesetak mesta napredovala u odnosu na 2014. godinu