Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Beograd postaje sigurno tržište za ulaganje

Beograd
Srpska ekonomija

Napravili smo budžet koji će imati jednocifreni deficit, biće razvojni, imaće mogućnost za razvojne projekte, ali će biti i socijalno odgovoran – rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević u emisiji „Pravac” na TV Pink.

Govoreći o poslovanju javnih gradskih preduzeća, on je naveo da su ona postala primer po kome se najbolje vidi kako se radilo pre, a kako danas. 

– Javna preduzeća su do 2013. godine oaze pravljenja nepotrebnih troškova i prostora da se posao da svojim dobavljačima i firmama. U „Parking servisu” dobit je povećana 30 puta, „Gradska čistoća” je uzimala pozajmice da bi mogla da isplati plate, a danas ima 29 puta veću dobit. „Ada Ciganlija” je pravila gubitak od četiri miliona dinara uprkos subvencijama, a danas imaju 5,9 miliona dobiti. Javna preduzeća su ponovo u funkciji građana, a to do 2013. godine nisu bila, već u funkciji privatnih veza. Danas 85 odsto dobiti ide u gradski budžet odakle se finansira socijalna zaštita, sport, kultura i drugi segmenti. Nema nepotrebnih troškova, a jedan od takvih primera je i taj da je „Parking servis” imao 25 direktora, danas ih ima tri, nema pomoćnika i savetnika. To je ukinuto i u drugim gradskim preduzećima, posluje se po korporativnim principima, a direktori se bore za profit. „Gradske pijace” su 2013. godine imale dobit od svega milion dinara, a 2016. godine profit je povećan za 220 puta. Dvadeset godina nije zamenjena nijedna tezga, što je bilo ponižavajuće za sve, a danas se rekonstruišu sve pijace, menjaju rashladne vitrne, grade se nadstrešnice, menjaju tezge – kazao je pomoćnik gradonačelnika.

Milosavljević je izrazio zahvalnost predsedniku republike i predsednici vlade za stvaranje makroekonomskog ambijenta koji je otvorio vrata za investicije. 

– Otvaraju se veliki razvojni projekti poput Vinče, obilaznice oko Beograda,  mostova, Beograda na vodi koji su propulzivni, odnosno vuku druge projekte, kao što su industrije nameštaja, IT tehnologije, građevinske industrije itd. To su ciljani projekti koji podižu celu ekonomiju zemlje, a Beograd je to uspešno uradio. Hteli smo da napravimo i dobar privredni ambijent, a zahvaljujući mudroj spoljnoj politici Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, Turskom, preferencijalne statuse trgovanja sa SAD i EU, strateško partnerstvo sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i potpisnici smo CEFTE. Zato smo zanimljivi za ulaganje, zato je došla „Meita”, a sledeće godine praviće se i najveći tehnološki park u ovom delu Evrope – kazao je Milosavljević.

Pomoćnik gradonačelnika dodao je da kapital ne dolazi tamo gde nema sigurnosti i podsticaja.

– Imamo veliki broj gradilišta, visoko smo na „duing biznis” listi, država ima visok kreditni rejting, a sve to daje signal investitorima da je tržište sigurno za ulaganje. Beograd je istovremeno postao i turistički grad jer smo doneli i pravu strategiju. Nove atrakcije biće gondola i pasarela, ali i parkovi, obnovljene ulice, novogodišnja dekoracija. Sve to donelo nam je 20 odsto više turista nego ranije. Doneli smo strategiju da nema godine u kojoj nema jedan veliki sportski događaj ili velikih kulturnih događaja koji dovode veliki broj ljudi. Dakle, ništa nije stihijski, već sa vizijom i planom, što na kraju dovodi do rezultata – kazao je pomoćnik gradonačelnika.

On je istakao da će mnogi delovi grada dobiti nov izgled, a među njima su Kosančićev i Obilićev venac, koji će činiti deo pešačke zone. 

– Kada napravite jednu pešačku zonu, duplirate mogućnost pokretanja biznisa, onda svi lokali i prvi spratovi preinače postojanje i pretvore se u biznis. Tako podstičemo preduzetnišvo i pomažemo da ljudi ne čekaju posao, već da se sami zaposle – kazao je Milosavljević.

Kako je preneo Beoinfo, govoreći o socijalnoj politici, Milosavljević je istakao da se ona danas vodi na realnoj osnovi, bez kašnjenja u isplatama najugroženijim kategorijama stanovništva.

– Ranije su se popusti davali građanima, ali se svojim preduzećima nije refundirao novac, čime su se oni tako slali u poslovnu provaliju. Tako se ugrožava likvidnost i poslovanje, a samo prema „Beogradskim elektranama” morali smo da nadoknadimo 4,3 milijarde dinara iz gradskog budžeta. To je neodgovorna politika i lažna socijalna politika. Sada sve dolazi iz realnih izvora i plaćanja ne kasne. Imate investicije i jaku privredu i onda punite budžet, što preko PDV-a, poreza na dobit ili poreza na zaposlene itd. Tada se stvaraju uslovi i da vodite stvarnu socijalnu politiku – ističe Milosavljević.

Ostali naslovi

Važno razumeti osnove kriptovaluta
Srpska ekonomija
Važno je da se pre svih bankarski stručnjaci i privrednici upoznaju sa osnovama kriptovaluta i blok-čejn (BlockChain) tehnologijom, rečeno je na predavanju o kriptovalutama u Privrednoj komori Srbije
Zaštita životne sredine nije trošak, već investicija
Srpska ekonomija
Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da su evropski zvaničnici ocenili da je formiranje Ministarstva životne sredine jedno od najvećih dostignuća Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji u poslednjih godinu dana
Dogovoreni osnovni uslovi isporuka ruskog gasa Kini
Srpska ekonomija
Predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i predsednik Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC) Vang Jilin potpisali su sporazum o osnovnim uslovima za isporuke gasa iz ruskog Dalekog istoka u Kinu
Delegacija carinske Uprave BiH posetila srpsku carinu
Srpska ekonomija
Na sastanku predstavnika Uprave carine Srbije i delegacija Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najviše vremena posvećeno je organizaciji i sprovođenju postupka kućnog carinjenja i razmeni iskustava o uspostavljanju i funkcionisanju Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema
Erste grupa o Srbiji: Rast će ubrzati, deficit ispod jedan odsto
Srpska ekonomija
Austrijska Erste grupa procenjuje da će se rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u narednom periodu ubrzavati, podržan rastućom domaćom tražnjom, i da će se budžetski deficit kretati ispod 1,0 odsto BDP-a
Regionalni projekti prioritet u 2018. godini
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da su glavni zadaci Ministarstva u narednoj godini infrastrukturno povezivanje Srbije sa regionom i Evropom i nastavak reformi u cilju unapređenja poslovnog ambijenta
Prihod Novosadskog sajma 600 miliona dinara
Srpska ekonomija
Novosadski sajam je tokom tekuće godine ostvario poslovni prihod od 602 miliona dinara, što je za osam odsto bolji rezultat nego 2016. godine. Dobar poslovni rezultat kruniše poslovna dobit oko 40 miliona dinara
Dinar oslabio
Srpska ekonomija
Dinar je danas oslabio za 0,2 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,3112 dinara za jedan evro
Na Kosovu uskoro nova elektrana
Srpska ekonomija
Predsednik kosovske vlade Ramuš Haradinaj potpisao je danas sa američkom kompanijom Kontur Global ugovor o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo"
Osniva se novi Agrokor
Srpska ekonomija
Vanredna uprava Agrokora ponudila je poveriocima nagodbu za rešavanje njihovih potraživanja, kojom se predviđa osnivanje "zdravog Agrokora" čiji bi vlasnici 100 odsto bili kreditori i na koji bi bila preneta sva imovina koncerna, dok bi dugovi koji ne mogu da se otplate ostali u "bolesnom Agrokoru"