Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Budžet grada rezultat politike štednje i odgovornog ponašanja

Beograd
Srpska ekonomija

Budžet Grada Beograda za 2018. godinu je rezultat politike koju smo sprovodili prethodne tri i po godine, odnosno politike štednje i odgovornog ponašanja prema svakom dinaru građana Beograda, izjavio je gradonačelnik Siniša Mali novinarima na sednici Skupštine grada.

On je istakao da trenutno na računu Grada Beograda ima 14 milijardi dinara, a u protekle tri i po godine prepolovljen je dug grada od preko 1.118.000 evra koji je ostavila prethodna gradska vlast, javlja Beoinfo.

– Budžetski deficit smanjili smo za skoro tri puta i ovaj budžet za 2018. uložićemo u putnu i komunalnu infrastrukturu, u brigu za one kojima je naša pomoć najpotrebnija. To znači da vraćamo Beograđanima svaki dinar koji zaslužuju kako bi naš grad bio lepše i bolje mesto za život. Konkretno, za 2018. godinu imamo za 0,9 odsto veće prihode nego prošle godine, odnosno 102,7 milijardi dinara, a osnovni razlog za to je što u Beogradu nikada nije bilo više zaposlenih. Imamo rekordno nizak nivo nezaposlenih, u novembru ih je bilo 88.120, što znači da su i doprinosi na dohodak viši nego ikada, a to je najzdraviji način da se gradi budžet, što je opet posledica velikih investicija – rekao je Mali.

On je posebno naglasio da su budžeti pojedinih sekretarijata veći nego što su ikada bili, pa je tako budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu veći za 10 odsto nego 2017. godine.

– Rebalansom budžeta u junu rekli smo da ćemo deo novca koji smo uštedeli dati porodiljama i zato svaka porodilja od jula ove godine ima 10.000 dinara koje Grad Beograd daje za svaku novorođenu bebu u glavnom gradu. Od 1. januara naredne godine izdvojićemo još po 10.000 dinara za svaku porodilju koja rodi prvo dete, tako da će one od grada ukupno primati 20.000 dinara. Za socijalno ugrožene porodilje ostaje dodatnih 25.000 dinara, što znači da će socijalno ugrožene porodilje za prvo dete dobiti 45.000 dinara. Imaćemo za 50 više ličnih pratioca nego što ih imamo ove godine, njihov broj će sa 330 biti povećan na 380, a umesto 52 personalna asistenta, u idućoj godini će ih biti 60, kako bi osobe sa invaliditetom imale pomoć tokom svakodnevnih aktivnosti. Imamo i novac za završetak Prihvatilišta za decu i sledeće godine biće završeni radovi na novom objektu – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da budžet Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu iznosi 19 milijardi dinara.  

– Nastavljamo da otvaramo nova mesta za mališane u vrtićima u saradnji sa privatnim predškolskim ustanovama, a naredne godine očekujemo i otvaranje vrtića u Ovči i Altini. Podsetiću da je krajem 2013. i početkom 2014. godine na teritoriji grada bilo oko četrdesetak privatnih vrtića, a danas ih ima 245 što pokazuje koliko je bila ispravna odluka da ih uključimo u sistem. Danas u privatnim vrtićima boravi 12.300 mališana. Ukupan broj mališana u beogradskim vrtićima danas iznosi preko 70.000, od čega 60.000 u državnim, a oko 12.000 u privatnim vrtićima. U 2013. godini bilo ih je ukupno  59.000 – istakao je Mali.

Prema njegovim rečima i zdravstvo ima veliki budžet, pa se kreće u izgradnju doma zdravlja u Borči, ambulante u Ugrinovcima, zdravstvene stanice na Banjici, novog krila Doma zdravlja u Obrenovcu, a nabavljaju se i nova vozila za Hitnu pomoć.  

– Kultura takođe ima 10 odsto veći budžet nego 2017. godine i tu očekujemo početak radova na Gradskoj galeriji na Kosančićevom vencu, završetak rekonstrukcije Pozorišta „Boško Buha”, početak radova na delu Muzeja grada Beograda u Mladenovcu, veće investicije u sve manifestacije od značaja za grad, a otvaranjem Muzeja savremene umetnosti Beograd je ponovo postao kulturna prestonica ovog dela Evrope – istakao je gradonačelnik.

On je podsetio i na subvencije poljoprivrednicima koje su veće nego ikada. Grad im pomaže da nabave mehanizaciju, protivgradnu mrežu, plastenike, a za to je u budžetu obezbeđeno 175 miliona dinara naspram 120 miliona kojiko je bilo 2017. godine. Budžet za turizam iznosi oko 283 miliona dinara, do sada najveći, i sa rekordnim brojem turista do sada. Za prvih deset meseci 20 odsto je veći broj stranih turista, pa se do kraja godine očekuje 800 miliona evra prihoda od turizma.

– U oblasti infrastrukture, 3,8 milijardi dinara izdvojeno je samo za putnu infrastrukturu. Sledeće godine radiće se ulice Kneza Miloša, 27. marta, Kraljice Marije, DŽordža Vašintona, Cara Dušana, nastavićemo sa ulaganjem u park Ušće, postavićemo jarbol na Ušću, za šta je takođe obezbeđen novac. Direkcija za građevinsko zemljište imaće skoro deset milijardi  dinara, a taj novac namenjen je za vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Radiće se potpuna rekonstrukcija Trga republike, terazijskog platoa, obnova svih podzemnih prolaza na Terazijama i to će sve biti projekti kako bi što više ulepšali Beograd – naglasio je Mali.

On je posebno istakao da će gradske opštine takođe imati najveći budžet do sada. U odnosu na 2017. godinu on je veći za 300 miliona dinara, a sa druge strane rekordan iznos od 1,5 milijardi dinara kapitalnog budžeta opštine će dobiti za projekte koji su od značaja za njihovu teritoriju i po projektima koje one budu same kandidovale.

Gradonačelnik je podsetio da je u budžetu za 2018. godinu izdvojeno 200 miliona dinara za realizaciju projekta „Da se radi i gradu po tvom” i za koji je do sada stiglo više od 7.000 predloga. Svaka opština koja učestvuje u projektu dobiće dodatnih deset miliona dinara, rekao je Siniša Mali, podsetivši da je budžet za 2018. godinu potpuno izbalansiran i da novca ima za sve predviđene projekte.

Gradonačelnik je najavio i da naredne godine predstoji kupovina još stotinu novih autobusa, ali da prihod od prodaje karata mora da se poveća.

Glavnim gradskim prevoznikom, naveo je Mali, ova gradska vlast se bavi doslovce svakoga dana, zbog čega je situacija u preduzeću bolja nego ranije.

Budžet za 2018. godinu reflektuje kako se ova gradska vlast odgovorno ponaša prema javnim finansijama, poručio je Mali.

Ostali naslovi

Za srpski film u 2018. godini najviše novca do sada
Srpska ekonomija
Filmski centar Srbije (FCS) iz budžeta dobiti 1.005.230.000 dinara, a da je za nastajanje filmova opredeljeno 980.400.000 dinara. Taj novac je namenjen konkursima Filmskog centra Srbije
NBS dozvolila bankama da finansiraju 90 odsto kredita
Srpska ekonomija
Narodna banka Srbije (NBS) donela je odluku kojom se omogućava da zaposleni u sektoru bezbednosti, koji se odluče da kupe stan kreditom, banke u Srbiji mogu da finansiraju uzeti kredit do 90 procenata njegove vrednosti
Usvojen Lokalni akcioni plan za zapošljavanje za 2018. godinu
Srpska ekonomija
Odbornici Skupštine grada usvojili su juče i Lokalni akcioni plan za zapošljavanje za 2018. godinu. Obrazlažući ovu tačku, član Gradskog veća Dragomir Petronijević podsetio je da, zaključno sa prošlim mesecom, broj nezaposlenih u Beogradu je 88.120
Održan Drugi beogradski turistički forum
Srpska ekonomija
Drugi beogradski turistički forum, u organizaciji Turističke organizacije Beograda, održan je u „Sava centru”, okupivši brojne predstavnike gradova, resornih institucija i turističke industrije Beograda, Srbije i regiona
Izmenjen obračun novčane naknade od 1. januara
Srpska ekonomija
Nacionalna služba za zapošljavanje podseća građane da će izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, od 1. januara, biti promenjen način obračuna novčane naknade
Procena rashoda za Olimpijadu 2020. 12 mlrd$
Srpska ekonomija
Najnovija procena rashoda za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine malo je smanjena, ali su ti izdaci i dalje gotovo duplo veći od početno projektovanih, čak i nakon velikih napora za smanjenje troškova
Snabdevanje gasom za praznike biće uredno
Srpska ekonomija
Energetska situacija je stabilna a snabdevanje gasom za vreme praznika biće uredno, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić
Javni poziv za podršku prerađivačkoj industriji
Srpska ekonomija
Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je Javni poziv za podršku sektorima prerađivačke industrije, vrednosti od oko 45 miliona dinara, koji će biti otvoren do utroška sredstava
Ciljevi rasta i smanjenja deficita daleko premašeni
Srpska ekonomija
Ministar finansija Dušan Vujović kaže da ga ne iznenađuje što je Srbija uspešno završila trogodišnji aranžman sa MMF-om ali da ni on nije očekivao da će Srbija u tolikoj meri premašiti postavljene ciljeve u ekonomskom rastu i smanjenju deficita.
Saradnja sa UNDP-om u oblasti zaštite životne sredine
Srpska ekonomija
Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan održao je radni sastanak sa zamenikom stalnog predstavnika Agencije UN za razvoj (UNDP) u Srbiji Stelianom Nederom, koja je predstavila projekte te agencije u oblasti zaštite životne sredine