Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Narodna biblioteka Srbije jedan od simbola nacionalnog identiteta

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju s medijima
Srpska ekonomija

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je danas, na svečanosti povodom Dana Narodne biblioteke Srbije, da je ova ustanova, deleći sudbinu zemlje i naroda, postala jedan od najznamenitijih simbola Srbije i srpskog naroda.

Gojković je, na skupu povodom 191-godišnjice Narodne biblioteke Srbije, naglasila da je ova ustanova nezamenljivi deo nacionalnog identiteta i autentično svedočanstvo o trijumfu slobode i istinskih vrednosti.

Potpredsednica Vlade je istakla da je to jedna od najstarijih institucija u našoj zemlji, čiji značaj od samog osnivanja 1832. godine prevazilazi okvire kulture.

Ona je podsetila na to da je ova ustanova uspela da preživi dva svetska rata, od kojih je u jednom bila spaljena do temelja, dodavši da se nakon toga izdigla kao Feniks iz pepela i ponovo postala mesto na kojem se slave knjiga i kultura.

Gojković je napomenula da je svest o važnosti postojanja nacionalne biblioteke bila jača od svih pokušaja njenog zatiranja i marginalizovanja, podsetivši na to da je 1973. godine ta biblioteka dobila svoj novi dom, a da je prvi upisani član na otvaranju nove zgrade bio Ivo Andrić.

Na veliku dobrobit srpske kulture, ova ustanova u susret trećem veku postojanja korača dostojna svoje bogate tradicije, prateći i uvodeći nove standarde, prevashodno u oblasti digitalne transformacije, naglasila je ona.

Potpredsednica Vlade je navela podatak da je ova biblioteka prva ustanova kulture u našoj zemlji i među prvima u regionu koja je započela proces digitalizacije, predočivši da je sa više od 1,2 miliona dokumenata digitalizovane građe danas otvorena riznica i utočište za sve ljude koji žele da koračaju kroz svet znanja.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, bibliotečki fondovi mnogo lakše prevazilaze prostorne i vremenske barijere i dostupniji su korisnicima, rekla je Gojković i dodala da Ministarstvo kulture pruža punu podršku osnaživanju bibliotekarstva.

Prema njenim rečima, podrška resornog ministarstva ogleda se prvenstveno kroz otkup knjiga za biblioteke, rekonstrukciju postojeće infrastrukture i izgradnju novih biblioteka, kao i nabavku najmodernije opreme.

Ona je ukazala na to da su samo u poslednje dve godine rekonstruisane i adaptirane biblioteke u Krupnju, Babušnici, Smederevskoj Palanci, Ćićevcu, Doljevcu, Tutinu i Trsteniku, a pre toga u Crnoj Travi, Lebanu, Ljuboviji, Vrnjačkoj Banji, Velikoj Plani i brojnim drugim gradovima širom Srbije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je u Čačku pre četiri godine otvorena nova zgrada Gradske biblioteke koja je jedna od najmodernijih u regionu.

Gojković je rekla da je čitaonica Narodne biblioteke, puna mladih ljudi, najlepša slika Srbije i da je zato obaveza svih nas da nastavimo zajedno da ispisujemo nove lepe stranice knjige o jednoj od najznačajnijih institucija kulture na ovim prostorima.

Ona je, čestitajući upravniku Vladimiru Pištalu, zaposlenima i saradnicima 191. rođendan ove ustanove, poželela da Narodna biblioteka ostane mesto snažno urezano u kolektivnom i ličnom pamćenju, kao što je to bio slučaj sa brojnim generacijama u prethodna skoro dva veka.

Pištalo je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture na trajnoj podršci i istakao da ta ustanova održava čvrstu vezu sa bibliotekama širom Srbije, kao i da je ove godine osnovala Međunarodni centar knjige koji se prevashodno bavi promocijom srpske literature u svetu.

On je podsetio i na uvođenje nagrade „Vladan Desnica”, koju pisci dodeljuju piscima, i ujedno najavio da je jedan od najvažnijih ciljeva za naredni period izgradnja depoa i posle 80 godina izgradnja biblioteke u izvornom obliku kao Memorijalnog centra na Kosančićevom vencu, gde je tokom Drugog svetskog rata uništena i spaljena do temelja.

Na svečanosti je dodeljena Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik” Ivani Nikolić, načelnici Odeljenja selektivne nabavke u Narodnoj biblioteci Srbije, a u okviru pratećeg programa upriličena je i izložba „Pareidolija” autorke Tanje Lošić.

Ostali naslovi

Ravnopravan pristup tržištu rada za osobe sa invaliditetom 
Srpska ekonomija
Forum mladih sa invaliditetom je predstavio usluge koje će biti dostupne osobama sa invaliditetom i poslodavcima u Novom Sadu i drugim delovima Vojvodine u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)
Širenje svesti o značaju invalidskih kolica za osobe sa invaliditetom
Srpska ekonomija
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije saopštilo je danas, povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, da će nastaviti da kroz svoju kampanju „Srbija bez barijera” realizuje aktivnosti čiji je cilj unapređenje i promovisanje prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom
Srbija odlučna u promovisanju tolerancije i demokratskih vrednosti
Srpska ekonomija
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije podsetilo je danas, povodom Svetskog dana nulte tolerancije diskriminacije, na važnost zaštite ljudskih prava i sloboda, podsticanja društvene jednakosti i prihvatanja različitosti kroz pravo svakog pojedinca na dostojanstven život
Kineske provincije sve otvorenije za ekonomsku saradnju sa Srbijom
Srpska ekonomija
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je izvoz robe iz Srbije u Kinu u 2022. dostigao rekordnih 1,2 milijarde dolara, kao i da sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u tu zemlju – posebno prehrambenih i proizvoda široke potrošnje
Dani Beograda tokom Praznika mimoze u Herceg Novom, od 02. do 07. marta
Srpska ekonomija
Dugogodišnja tradicija održavanja Dana Beograda tokom Praznika mimoze u Herceg Novom se nastavlja. Od 02. do 07. marta, Turistička organizacija Beograda predstavlja program kojim promoviše kulturnu i turističku ponudu srpske prestonice, i ujedno poziva Novljane da u narednom periodu posete Beograd
Tržište nepokretnosti u Republici Srbiji nastavlja sa rastom
Srpska ekonomija
Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2022. dostigla je 7,5 milijardi evra, što je 22% više u poređenju sa 2021. Vrednost transakcija u 2022. godini u odnosu na 2021. povećao se za 26% kada su u pitanju stanovi, 56% garažni prostori, tržište poslovnih prostora poraslo je za 28%, građevinskog zemljišta za 23%, dok je vrednost prometovanih kuća zabeležila povećanje od 11%
Vojnici septembarske generacije završili služenje vojnog roka
Srpska ekonomija
Vojnici generacije „septembar 2022“, koji su prethodnih šest meseci prošli intenzivnu obuku i bili aktivno uključeni u život i rad jedinica Vojske Srbije, uspešno su završili služenje vojnog roka sa oružjem. Tim povodom su juče u jedinicama Vojske Srbije organizovani ispraćaji na kojima su im uručena priznanja za službu i zahvalnice otadžbine i sumirani rezultati obuke ove generacije
Knjiga našeg naučnika objavljena u Springeru
Srpska ekonomija
Doc. dr Raša Mladenović, specijalista dečje i preventivne stomatologije Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, sa kolegama Univerziteta u Pekingu objavio je jedno poglavlje knjizi The Science behind the COVID Pandemic and Healthcare Technology Solutions renomiranog svetskog izdavača naučne literature Springer
Informacije o kapitalnim radovima na teritoriji grada Beograda
Srpska ekonomija
Sekretarijat za saobraćaj obavestio je građane o planiranim kapitalnim radovima koji će se izvoditi na teritoriji grada Beograda, počev od 1. marta, a koji će značajnije uticati na stanje saobraćajne mreže
Rastući interes švedskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije
Srpska ekonomija
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović sastala se da sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Anikom Ben David