Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Narodna biblioteka Srbije jedan od simbola nacionalnog identiteta

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju s medijima
Srpska ekonomija

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je danas, na svečanosti povodom Dana Narodne biblioteke Srbije, da je ova ustanova, deleći sudbinu zemlje i naroda, postala jedan od najznamenitijih simbola Srbije i srpskog naroda.

Gojković je, na skupu povodom 191-godišnjice Narodne biblioteke Srbije, naglasila da je ova ustanova nezamenljivi deo nacionalnog identiteta i autentično svedočanstvo o trijumfu slobode i istinskih vrednosti.

Potpredsednica Vlade je istakla da je to jedna od najstarijih institucija u našoj zemlji, čiji značaj od samog osnivanja 1832. godine prevazilazi okvire kulture.

Ona je podsetila na to da je ova ustanova uspela da preživi dva svetska rata, od kojih je u jednom bila spaljena do temelja, dodavši da se nakon toga izdigla kao Feniks iz pepela i ponovo postala mesto na kojem se slave knjiga i kultura.

Gojković je napomenula da je svest o važnosti postojanja nacionalne biblioteke bila jača od svih pokušaja njenog zatiranja i marginalizovanja, podsetivši na to da je 1973. godine ta biblioteka dobila svoj novi dom, a da je prvi upisani član na otvaranju nove zgrade bio Ivo Andrić.

Na veliku dobrobit srpske kulture, ova ustanova u susret trećem veku postojanja korača dostojna svoje bogate tradicije, prateći i uvodeći nove standarde, prevashodno u oblasti digitalne transformacije, naglasila je ona.

Potpredsednica Vlade je navela podatak da je ova biblioteka prva ustanova kulture u našoj zemlji i među prvima u regionu koja je započela proces digitalizacije, predočivši da je sa više od 1,2 miliona dokumenata digitalizovane građe danas otvorena riznica i utočište za sve ljude koji žele da koračaju kroz svet znanja.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, bibliotečki fondovi mnogo lakše prevazilaze prostorne i vremenske barijere i dostupniji su korisnicima, rekla je Gojković i dodala da Ministarstvo kulture pruža punu podršku osnaživanju bibliotekarstva.

Prema njenim rečima, podrška resornog ministarstva ogleda se prvenstveno kroz otkup knjiga za biblioteke, rekonstrukciju postojeće infrastrukture i izgradnju novih biblioteka, kao i nabavku najmodernije opreme.

Ona je ukazala na to da su samo u poslednje dve godine rekonstruisane i adaptirane biblioteke u Krupnju, Babušnici, Smederevskoj Palanci, Ćićevcu, Doljevcu, Tutinu i Trsteniku, a pre toga u Crnoj Travi, Lebanu, Ljuboviji, Vrnjačkoj Banji, Velikoj Plani i brojnim drugim gradovima širom Srbije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je u Čačku pre četiri godine otvorena nova zgrada Gradske biblioteke koja je jedna od najmodernijih u regionu.

Gojković je rekla da je čitaonica Narodne biblioteke, puna mladih ljudi, najlepša slika Srbije i da je zato obaveza svih nas da nastavimo zajedno da ispisujemo nove lepe stranice knjige o jednoj od najznačajnijih institucija kulture na ovim prostorima.

Ona je, čestitajući upravniku Vladimiru Pištalu, zaposlenima i saradnicima 191. rođendan ove ustanove, poželela da Narodna biblioteka ostane mesto snažno urezano u kolektivnom i ličnom pamćenju, kao što je to bio slučaj sa brojnim generacijama u prethodna skoro dva veka.

Pištalo je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture na trajnoj podršci i istakao da ta ustanova održava čvrstu vezu sa bibliotekama širom Srbije, kao i da je ove godine osnovala Međunarodni centar knjige koji se prevashodno bavi promocijom srpske literature u svetu.

On je podsetio i na uvođenje nagrade „Vladan Desnica”, koju pisci dodeljuju piscima, i ujedno najavio da je jedan od najvažnijih ciljeva za naredni period izgradnja depoa i posle 80 godina izgradnja biblioteke u izvornom obliku kao Memorijalnog centra na Kosančićevom vencu, gde je tokom Drugog svetskog rata uništena i spaljena do temelja.

Na svečanosti je dodeljena Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik” Ivani Nikolić, načelnici Odeljenja selektivne nabavke u Narodnoj biblioteci Srbije, a u okviru pratećeg programa upriličena je i izložba „Pareidolija” autorke Tanje Lošić.

Ostali naslovi

U septembru nastavak nagradne igre Uzmi račun i pobedi
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali potpisao je ugovore o dodeli stanova sa dobitnicima izvučenim u petom, finalnom, izvlačenju nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ i najavio da će ona biti nastavljena u septembru
Katastar u Grockoj neće raditi do polovine marta
Srpska ekonomija
U Službu za katastar nepokretnosti Grocka uvodi se novi informacioni sistem koji neće raditi do 15. marta. Do sada je novi informacioni sistem za katastar nepokretnosti uveden u sedam beogradskih opština
Dalje unapređivati položaj žena na selu
Srpska ekonomija
Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Darija Kisić ukazala je danas na to da su žene u Srbiji sposobne, jake i istrajne da sprovedu svoje ideje u delo i radom pokazuju da ne postoje prepreke kada se bore za još bolji život svojih porodica
TONS na 54. Danima mimoze u Herceg Novom
Srpska ekonomija
Turistička organizacija Grada Novog Sada učestvovala je na 54. Danima mimoze u Herceg Novom u periodu od 23. do 26. februara 2023. godine
Ministar Basta održao sastanak sa predstavnicima jedne od najvećih fabrika za preradu soje u Evropi
Srpska ekonomija
Ministar privrede Rade Basta sastao se danas sa Džejkom MekKamekom, direktorom za integracije kompanije "Soja Protein" i Markom Abramovićem, generalnim direktorom ove kompanije. Tom prilikom razgovarali su o planiranim budućim aktivnostima kompanije "Soja Protein" u Srbiji
U Centru za osnovnu policijsku obuku organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Srpska ekonomija
Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić učestvovao je danas u akciji dobrovoljnog davanja krvi u Centru za osnovnu policijsku obuku (COPO) u Sremskoj Kamenici, čiji se polaznici tradicionalno godinama odazivaju ovoj humanoj akciji
Promet robe u trgovini na malo
Srpska ekonomija
Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u Republici Srbiji u januaru 2023. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći je u tekućim cenama za 18,4%, a u stalnim cenama za 1,8%
Sagledati sve mogućnosti za unapređenje položaja bivših osuđenika
Srpska ekonomija
Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je danas da Kragujevac drugim lokalnim samoupravama predstavlja primer dobre prakse kada je reč o resocijalizaciji bivših osuđenih lica
Usluge Privredne komore Srbije predstavljene pančevačkim privrednicima
Srpska ekonomija
Privredna komora Srbije i Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga (PKS-RPK Pančevo) 23.02.2023.godine u prostorijama RPK Pančevo održali su stručni skup pod nazivom " PRIVREDNA KOMORA SRBIJE VAŠ POSLOVNI PARTNER “
Upaljena rekonstruisana fleš-peć u Topionce bakra u Boru
Srpska ekonomija
Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović prisustvovala je danas u Boru paljenju fleš-peći u rekonstruisanoj topionici kompanije Srbija Ziđin Koper, što je preduslov za puštanje u rad Topionce bakra u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima