Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbija prepoznata kao značajna investiciona i turistička destinacija

Dubai
Foto: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije za “EKSPO 2020 – Dubai” Tatjana Matić izjavila je danas da je učešće na ovoj manifestaciji omogućilo Srbiji da predstavi svoje potencijale, razvija poslovne mreže, podiže ugled i radi na daljem učvršćivanju partnerstva sa UAE.

Matić je rekla da se “EKSPO 2020 – Dubai” danas zvanično zatvara, dodavši da su na Svetskoj izložbi u Dubaiju, tokom šest meseci trajanja, 192 zemlje predstavile najveće inovacije današnjice.

Ministarka je podsetila na to da je Srbija, na svom dosad najvećem predstavljanju na nekoj svetskoj izložbi, nastupila sa temom ,,Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Ona je ukazala na to da je na arhitektonski upadljivom i potpuno digitalizovanom Paviljonu Srbije, od čak 2.000 kvadrata, Srbija ugostila više od milion i dvesta hiljada posetilaca.

Prema njenim rečima, ostvareno je više od 10.000 poslovnih kontakata, a predstavljene su brojne inovacije zbog kojih je Srbija postala tema velikog broja svetskih i domaćih medija.  

,,EKSPO Dubai” je uzdigao vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju i za nas je predstavljao priliku da pokažemo te veze iz našeg ugla, budući da je Srbija u svom ekonomskom i kreativnom izletu usmerena ka napretku, ne zaboravljajući pritom svoje korene i nasleđe, rekla je Matić.

Ona je navela i da se Srbija već priprema za sledeći nastup na Svetskoj izložbi koja se održava 2025. godine u Osaki u Japanu, ali i da je Beograd podneo kandidaturu za domaćina specijalizovanog EKSPO-a 2027. godine.

U Dubaiju su predstavljeni najveći ekonomski, tehnološki, investicioni, turistički i kulturni potencijali Srbije, a naša zemlja je osvojila svet i svetsku medijsku javnost dostignućima i inovacijama, pre svega iz sektora kreativnih industrija, najmodernijih tehnologija i vrhunske nauke, predstavljajući se prvi put na ovoj manifestaciji pod modernim brendom nacionalne platforme ,,Srbija stvara”.

Najvažnije predstavljene inovacije su: Metahuman – virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, prvo gejming selo u Srbiji, Strategija Srbije za veštačku inteligenciju, vrhunske VR tehnologije, blochain i fintech tehnologije, digitalna poljoprivreda, ali i brojni kreativni i kulturni događaji u duhu moderne tradicije.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme ,,Srbija stvara”, Ana Ilić istakla je da su oboreni rekordi dosadašnjih predstavljanja Srbije na svetskim izložbama i postavljeni novi standardi naše promocije u svetu.

Svaki posetilac našeg paviljona poneo je sa sobom sliku moderne i inovativne Srbije, o nama su pisali brojni svetski mediji. Kreirali smo novi imidž Srbije i opravdali razloge zbog kojih su nas organizatori EKSPO-a videli kao lidere u oblasti kreativnih industrija i inovacija, naglasila je Ilić.

Predstavljanje Srbije simbolički je inspirisano revolucionarnom neolitskom vinčanskom kulturom, starom više od 7.000 godina. Ceo nastup povezao je zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom i pružio mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode, tako i kroz različite prostore.

U okviru poslovnog programa koji realizuju Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, tokom devet tematskih nedelja u Dubaiju, predstavilo se više od 1.200 privrednika iz naše zemlje, koji su ostvarili više od 10.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz više od 100 zemalja sveta.

Održano je pet investicionih konferencija koje su okupile više od 400 investitora iz čitavog sveta, potpisano je više od 40 ugovora i predugovora, a više od 20 kompanija iz Srbije se priprema da otpočne poslovanje u UAE i na Bliskom istoku.

Nastup Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“ realizovan je u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije – platforma „Srbija stvara”, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije.

Ostali naslovi

U Centru za osnovnu policijsku obuku organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Srpska ekonomija
Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić učestvovao je danas u akciji dobrovoljnog davanja krvi u Centru za osnovnu policijsku obuku (COPO) u Sremskoj Kamenici, čiji se polaznici tradicionalno godinama odazivaju ovoj humanoj akciji
Promet robe u trgovini na malo
Srpska ekonomija
Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u Republici Srbiji u januaru 2023. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći je u tekućim cenama za 18,4%, a u stalnim cenama za 1,8%
Sagledati sve mogućnosti za unapređenje položaja bivših osuđenika
Srpska ekonomija
Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je danas da Kragujevac drugim lokalnim samoupravama predstavlja primer dobre prakse kada je reč o resocijalizaciji bivših osuđenih lica
Usluge Privredne komore Srbije predstavljene pančevačkim privrednicima
Srpska ekonomija
Privredna komora Srbije i Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga (PKS-RPK Pančevo) 23.02.2023.godine u prostorijama RPK Pančevo održali su stručni skup pod nazivom " PRIVREDNA KOMORA SRBIJE VAŠ POSLOVNI PARTNER “
Upaljena rekonstruisana fleš-peć u Topionce bakra u Boru
Srpska ekonomija
Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović prisustvovala je danas u Boru paljenju fleš-peći u rekonstruisanoj topionici kompanije Srbija Ziđin Koper, što je preduslov za puštanje u rad Topionce bakra u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima
Ravnopravan pristup tržištu rada za osobe sa invaliditetom 
Srpska ekonomija
Forum mladih sa invaliditetom je predstavio usluge koje će biti dostupne osobama sa invaliditetom i poslodavcima u Novom Sadu i drugim delovima Vojvodine u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)
Širenje svesti o značaju invalidskih kolica za osobe sa invaliditetom
Srpska ekonomija
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije saopštilo je danas, povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, da će nastaviti da kroz svoju kampanju „Srbija bez barijera” realizuje aktivnosti čiji je cilj unapređenje i promovisanje prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom
Srbija odlučna u promovisanju tolerancije i demokratskih vrednosti
Srpska ekonomija
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije podsetilo je danas, povodom Svetskog dana nulte tolerancije diskriminacije, na važnost zaštite ljudskih prava i sloboda, podsticanja društvene jednakosti i prihvatanja različitosti kroz pravo svakog pojedinca na dostojanstven život
Kineske provincije sve otvorenije za ekonomsku saradnju sa Srbijom
Srpska ekonomija
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je izvoz robe iz Srbije u Kinu u 2022. dostigao rekordnih 1,2 milijarde dolara, kao i da sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u tu zemlju – posebno prehrambenih i proizvoda široke potrošnje
Dani Beograda tokom Praznika mimoze u Herceg Novom, od 02. do 07. marta
Srpska ekonomija
Dugogodišnja tradicija održavanja Dana Beograda tokom Praznika mimoze u Herceg Novom se nastavlja. Od 02. do 07. marta, Turistička organizacija Beograda predstavlja program kojim promoviše kulturnu i turističku ponudu srpske prestonice, i ujedno poziva Novljane da u narednom periodu posete Beograd