Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Uskoro izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Vranju

Vranje
Srpska ekonomija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas u Vranju lokacije za izgradnju jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i bezbednosnih službi, gde će od aprila do juna početi da se gradi prvih 190 stanova.

Mihajlović je obilaskom lokacija za stanove kod Osnovne škole "Svetozar Marković" započela posetu Vranju i Pčinjskom okrugu.

Ona je podsetila na to da je Vranje jedan od gradova u kojima će početi gradnja prvih od 7.400 stanova u Srbiji za pomenute namene, i da su od šest ponuđenih lokacija, tri već spremne za gradnju.

Mihajlović je istovremeno izrazila očekivanje da će cena jeftinih stanova biti približno 500 evra po metru kvadratnom. 

Ona je rekla da je resorno ministarstvo pripremilo nacrt zakona kojim će se gradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti proglasiti za projekat od nacionalnog interesa, kako bi mogla da počne izgradnja ovih stanova.

Takođe, Mihajlović je izrazila očekivanje da će pomenuto zakonsko rešenje, koje će biti doneto kao "leks specijalis", uskoro biti razmatrano na sednici Vlade.

Lokacija u Vranju, kako je naglasila, potpuno je spremna za gradnju prvih 190 jeftinih stanova, na kojima će radovi početi čim se utvrdi jasan model finansiranja, koji treba da utvrdi Ministarstvo finansija u narednih deset dana.

Ona je dodala da će drugi gradovi u Srbiji, osim Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva i Vranja, koji su zainteresovani da se uključe u program, dostaviti odgovore na upitnik koji im je poslat i dati predloge lokacija na kojima bi ti stanovi mogli da se grade.

Mihajlović se tokom posete Vranju sastala sa načelnikom Pčinjskog okruga Srećkom Pejkovićem i čelnicima lokalnih samouprava iz tog okruga, kao i sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem. 

Nakon toga, održan je prijem za građane Vranja koji su imali priliku da potpredsedniku Vlade iznesu svoje probleme i predloge.

Mihajlović je iznela podatak da je u Pčinjskom okrugu u održavanje puteva u prethodne tri godine uloženo više od 1,5 milijardi dinara, a da će ove godine biti uloženo još približno 500 miliona dinara.

Ona je naglasila da će nastaviti sa praksom da posete gradovima u Srbiji koristi da direktno razgovara sa građanima, i poručila ostalim ministrima da je, bez obzira na to što živimo u vremenu digitalizacije, potrebno sačuvati direktan kontakt sa građanima.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izrazio je zahvalnost Zorani Mihajlović na podršci koju ovoj lokalnoj samoupravi daju resorno ministarstvo i Vlada Srbije.

Milenković je istakao da je Grad Vranje ponudio lokaciju koja je u potpunosti infrastrukturno i komunalno opremljena i planski definisana, i na kojoj je moguće izgraditi 190 stanova.

On je rekao da je Vranje jedna od prvih lokalnih samouprava koja je donela plan kapitalnih ulaganja za period od 2018. do 2022. godine, kao strateški dokument za planiranje budžeta i razvoj grada. 

Takođe, Milenković je izrazio zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Javnom preduzeću "Putevi Srbije" na rekonstrukciji puta Kriva Feja–Vranjska Banja, u dužini od sedam kilometara, dodavši da je taj put važan za razvoj turizma u ovom kraju.

Mihajlović je prilikom posete Vranju najavila da će Ministarstvo pokrenuti inicijativu da projektantske kuće snize cene za projekte izvedenog stanja, jer se pokazalo da veliki broj građana, posebno u istočnoj i južnoj Srbiji, ne može da plati ove projekte, koji su im neophodni da bi ozakonili svoje kuće.

Ona je dodala da je ova inicijativa rezultat razgovora sa građanima, posebno na jugu Srbije, koji su joj ukazali na to da zbog visokih cena projekata ne mogu da ozakone svoje kuće, iako žele da iskoriste šansu koju im daje Zakon o ozakonjenju.
 

Ostali naslovi

Strane kompanije zainteresovane za proširenje poslovanja u Srbiji
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je naša zemlja sve više prisutna u svetskim tokovima i trendovima, istakavši da je tokom svog boravka na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imala više značajnih sastanaka sa investitorima
Dinar miruje
Srpska ekonomija
Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao u četvrtak, i zvanični srednji kurs iznosi 118,6952 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije
Siva knjiga: Najviše preporuka Ministarstvu finansija - 33
Srpska ekonomija
Smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, kao i unapređenje predvidivosti taksi i naknada, ključne su preporuke privrednika Ministarstvu finansija za 2018. godinu kako bi njihovo poslovanje u Srbiji bilo uspešnije
ECB zadržala istu monetarnu politiku
Srpska ekonomija
Evropska centralna banka (ECB) opredelila se danas za zadržavanje iste monetarne politike i ključnih kamatnih stopa
Unapređenje turističke ponude srpske prestonice
Srpska ekonomija
Sekretarijat za privredu raspisao je javni konkurs za dodelu finansijskih sredstava – dotacija dobrovoljnim i nevladinim nedobitnim organizacijama za sufinansiranje dela troškova za organizaciju domaćih i međunarodnih kongresa, manifestacija, festivala, kao i za unapređenje programa korišćenjem informacionih tehnologija u turizmu na teritoriji grada Beograda u 2018. godini
Konkurs za unapređenje turističke ponude
Srpska ekonomija
Član Gradskog veća i predsednik gradskog Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević obišao je danas „Lemon barry studio” na Andrićevom vencu, jedan od primera dobre prakse i uspešnog ženskog preduzetništva u glavnom gradu
Nova trafostanica u Aranđelovcu
Srpska ekonomija
Izgradnjom trafostanice "Aranđelovac 2", za koju je danas postavljen kamen temeljac, meštani, ali i privrednici tog grada imaće duplo veći kapacitet elektro mreže nego što su imali do sada, izjavio je direktor EPS-a Milorad Grčić
Većina preduzeća očekuje povećanja profita i obima prodaje
Srpska ekonomija
Većina preduzeća u Srbiji očekuje povećanje profita i obima prodaje u ovoj godini, a primetan je porast broja kompanija koje smatraju da će ova godina biti pogodna za širenje malih i srednjih preduzeća, i da će doći do poboljšanja ekonomskih uslova u našoj zemlji
Dolar pada zbog jačanja ekonomije Evrope
Srpska ekonomija
Slabljenje dolara je pre povezano sa poboljšanjem ekonomske situacije u područjima kao što je Evropa, nego sa pokušajima američke vlade da umiri situaciju povodom njegove deprecijacije
Prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić na Svеtskom еkonomskom forumu u Davosu
Srpska ekonomija
Prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić nastavlja danas učеšćе na Svеtskom еkonomskom forumu u Davosu. U dеlеgaciji Srbijе sa prеdsеdnikom Vučićеm jе i prеmijеrka Ana Brnabić, koja prvi put u tom svojstvu boravi na Forumu