Ambasada Republike Francuske u Srbiji predstavila je danas četvrto izdanje projekta “Ukusi Francuske”, tradicionalnog prolećnog susreta ljubitelja francuske gastronomije u svetu, koji će se održati od 19. do 25. marta.
Meniji, koje je odobrio specijalni žiri sastavljen od najvećiji svetskih kuvara, biće posluženi u 16 srpskih restorana koji učestvuju u ovom projektu 21. maja, a u nekima i tokom cele sedmice.
Ambasador Republike Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je na konferenciji za medije da je ove godine u projekat uključeno 3.300 restorana i šefova iz 150 zemalja na svih pet kontinenata. Specijaliteti francuske kuhinje naćiće se i na menijima nekoliko kruzera i aviona.
Srbija je i ove godine učesnik projekta u kome se predstavlja umeće življenja na francuski način.
“Pre tri godine, 2015., u Srbiji je u ovaj projekat bilo uključeno pet restorana. Danas ih je 16. Prvi put ove godine, u Francuskom institutu u Beogadu, 16. i 17. marta, biće održan Sajam francuskog kulinarstva”, rekao je, između ostalog, ambasador Mondoloni.
Nakon konferencije za medije, u prostorijama Ambasade organizovana je degustacija uzoraka francuskog menija restorana koji učestvuju u porojektu, kao i proizvoda iz Francuske koji su dostupni na srpskom tržištu, kako bi se približilo umeće življenja na francuski način.