Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Do kraja godine izmene Zakona o biocidnim proizvodima

Beograd
Srpska ekonomija

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan najavio je danas da bi do kraja godine mogle biti usvojene izmene Zakona o biocidnim proizvodima, a da je jedan od preduslova za to bio i današnji završetak tvining-projekta o unapređenju sistema upravljanja hemikalijama i biocidima u Srbiji.

Trivan je, na zavšnoj konferenciji tog projekta u Palati Srbija, istakao da je Srbija posvećena unapređenju i očuvanju životne sredine i da joj je u tom procesu Evropska unija snažan partner.

Projekat je vredan milion evra, a finansiran je iz Instrumenta pretpristupne pomoći, rekao je ministar i naglasio da su Srbiji zemlje partneri bile Slovenija i Austrija.

On je ponovio da je Poglavlje 27 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom jedno od najobimnijih, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministar je, govoreći o nedavnom pronalasku buradi sa otpadnim hemikalijama u Obrenovcu, naveo da će Ministarstvo nastaviti da radi na tom slučaju sa organima bezbednosti.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar konstatovala je da je jedan od doprinosa projekta u tome što će povećati nivo zaštite potrošača, a privreda će morati da unapredi i uskladi svoje poslovanje sa standardima Unije.

Strategija za Zapadni Balkan potvrdila je evropsku budućnost regiona, a Evropska komisija željno iščekuje da izvesti o napretku u ovoj oblasti, rekla je Norčič Štamcar.

Ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič rekao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu i da je tokom trajanja projekta Slovenija predložila zakonodavstvo za taj period do ulaska u članstvo EU.

Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da ponavlja greške Slovenije i zato je bolje imati prelazna zakonska rešenja sa kojima će mnogo lakše posle primeniti pravne tekovine EU.

Zamenik ambasadora Austrije u Srbiji Sabine Krojsenbruner rekla je da Srbija treba da sprovede reforme u važnim oblastima vladavine prava, osnovnih prava, reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, ali su važne i reforme u oblasti zaštite životne sredine.

Austrija će nastaviti da bude pouzdan partner Srbije na evropskom putu, poručila je Krojsenbruner.

Tokom projekta, koji je trajao od septembra 2015. godine do marta 2018. godine, EU je pružila pomoć Srbiji da dalje unapredi sistem upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima.

Projekat “Dalji razvoj upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Republici Srbiji”, koji je vredan milion evra, finansirala je Evropska unija iz svojih pretpristupnih fondova, a kofinansirala Republika Srbija. 

Glavni cilj projekta bio je da se Srbija što bolje pripremi za sprovođenje evropskog zakonodavstva u oblasti hemikalija i biocida nakon pristupanja Uniji. 

Projekat, realizovan u okviru procesa pridruživanja EU i usvajanja evropskih standarda u zaštiti životne sredine, predstavlja korak dalje u unapređenju sistema upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u našoj zemlji. 

Takođe, rezultati projekta doprineće tome da Srbija ispuni uslove za pristupanje iz Poglavlja 27 koji se odnose na hemikalije.

Ostali naslovi

Veliki planovi Erbasa u Srbiji
Srpska ekonomija
Potpredsednik "Erbasa" za Jugoistočnu Evropu Cezar Sančez Lopez izjavio je da ta kompanija radi na sertifikaciji i promociji Vazduhoplovnog zavoda u Batajnici za remont helikoptera "gazela", kao i da se planira saradnja sa vojskom, policijom i industrijom u narednom periodu
Rim proteruje dizel vozila iz centra do 2024. godine
Srpska ekonomija
Rim, kao jedan od saobraćajno najzagušenijih evropskih gradova i dom više hiljada spomenika na otvorenom ugroženih zagađenjem, planira da zabrani vožnju dizel automobila u centru grada do 2024. godine
Kina planira izgradnju nosača aviona na nuklearni pogon
Srpska ekonomija
Kina planira izgradnju nosača aviona na nuklearni pogon, koji će moći jako dugo da ostaje na moru
Počinje Kopaonik biznis forum
Srpska ekonomija
Jubilarni, 25. po redu Kopaonik biznis forum okupiće od 4. do 7. marta oko 1.300 ekonomista, predstavnika države, regulatornih tela, finansijskih organizacija iz zemlje i sveta koji će, između ostalog, pokušati da odgovore na pitanje šta srpska ekonomija treba da uradi kako bi fiskalnu stabilnost pretvorila u održivi rast
Nova radna mesta u Republičkom geodetskom zavodu
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će u martu biti otvoreno novih 550 radnih mesta u Republičkom geodetskom zavodu
MOL gradi solarne elektrane u Mađarskoj
Srpska ekonomija
Mađarska naftna kompanija MOL Grupa najavila je izgradnju solarnih elektrana u tri svoja industrijska lokaliteta u Mađarskoj, koje bi, kako se očekuje, trebalo da doprinesu smanjenju emisije CO2 za 9.000 tona godišnje
Smanjena nezaposlenost u Austriji
Srpska ekonomija
Trend smanjenja nezaposlenosti u Austriji nastavljen je i u februaru, kada je zabeleženo smanjenje od 6,6 odsto
Danska vodeća u EU po broju svinja
Srpska ekonomija
Ukupan broj svinja u Evropskoj uniji je prošle godine porastao za dva odsto na godišnjem nivou, na 149,5 miliona, dok njihov broj u Danskoj značajno premašuje broj stanovnika
Rekordan profit PSA
Srpska ekonomija
Francuska automobilska kompanija PSA Grup ostvarila je rekordan profit i prihode od prodaje u 2017. godini, uprkos visokim troškovima povezanim sa preuzimanjem Opela
Kriptovalute propadaju
Srpska ekonomija
Kriptovalute propadaju kao vid novca i pokazuju klasične znake finansijskog balona, što zahteva od regulatora da zaštite potrošače i zaustave njihovu upotrebu za nelegalne aktivnosti, izjavio je guverner Banke Engleske, Mark Karni