Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Kvalitetno obrazovanje je temelj uspešnog društva

Beograd
Srpska ekonomija

U Beogradu se danas održava konferencija o obrazovanju sa koje je premijerka Ana Brnabić poručila da je kvalitetno obrazovanje više nego ikada temelj uspešnog društva i da Vlada Srbije mora da odgovori na izazov kako školovati mlade za zanimanja koja će postojati u budućnosti.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je kvalitetno obrazovanje temelj uspešnog društva, i dodala da Vlada Srbije mora da odgovori na izazov kako školovati mlade za zanimanja koja će postojati u budućnosti.

Brnabić je na otvaranju konferencije „Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost“ ukazala na to da se u svetu dešavaju velike promene, koje su izazvane novim tehnologijama.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, kako je navela, današnji osnovci baviće se zanimanjima koja još ne postoje, dok će današnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.

Razvojem novih tehnologija, očekuje se da će današnja generacija mladih raditi u više od deset zanimanja u različitim oblastima, a školovanje za jedno zanimanje biće prava retkost, rekla je premijerka. 

Imajući sve to u vidu, mi kao odgovorna Vlada moramo da damo odgovor kako školovati mlade za buduća zanimanja koja teško možemo da zamislimo, naglasila je ona.

Brnabić je napomenula da mlade danas treba učiti univerzalnim veštinama koje će im biti korisne, kao što su veštine rešavanja problema, kritičkog i analitičkog razmišljanja.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije želi da kreira društvo zasnovano na znanju, u kojem su ljudi, njihove ideje i inovacije pokretač razvoja.

Ona je, govoreći o tome šta je sve Vlada uradila u prethodnom periodu, istakla da su stvoreni uslovi da od 1. septembra 2018. godine programiranje postane obavezan predmet u osnovnim školama.


Premijerka je navela da osnovci danas u Srbiji uče na osnovu najmodernijeg programa i nastavnici su obučeni da tako predaju, dodajući da je ove godine fokus na reformi gimnazija i da se u ovom trenutku 69 gimnazija prijavilo za specijalno odeljenje za informacione tehnologije.

Ona je podsetila na to da je Vlada uvela dualno obrazovanje, u koje je uključeno 128 škola i 4.500 učenika, a plan je da se uključi i finansijsko opismenjavanje mladih.

Takođe, Brnabić je rekla i da novi planovi i programi podrazumevaju veći broj izbornih predmeta, i najavila da će od 1. septembra oko 3.000 nastavnika predavati u 2.000 digitalnih učionica uz pomoć digitalnih materijala, jer iz digitalnih udžbenika deca bolje uče i pamte.

Za godinu i po do dve, školski sistem će u potpunosti koristiti digitalni materijal, po čemu će Srbija biti u vrhu Evrope, podvukla je Brnabić.

Predsednica Vlade je istakla da je za to potrebna informatička struktura, te da su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom za nabavku novih kompjutera i obezbeđivanje brzog interneta, a vrednost projekta je približno 70 miliona evra, javlja Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije

Ona je poručila da će se Vlada Srbije više posvetiti razvoju nauke, i najavila formiranje fonda za nauku, koji bi trebalo da počne sa radom sledeće godine.

Srbija je krenula putem promena. Nekada su one teške, nekada zastanu, ali sve dok budemo privrženi njima, imaćemo šta da ostavimo generacijama, zaključila je premijerka.

Ostali naslovi

Plaćanje preko eUprave i putem e-bank usluge Komercijalne
Srpska ekonomija
Korisnici nacionalnog Portala eUprava mogu da plate administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije vozila ili neku drugu od 811 različitih usluga i putem integrisanog elektronskog bankarstva Komercijalne banke KOM4PAY, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu
Pobednici Regionalnog app izazova na konferenciji u Berlinu
Srpska ekonomija
Učenici iz Niša i Istočnog Sarajeva, pobednici prvog Regionalnog app izazova u izradi aplikacija za mobilne uređaje, posetili su konferenciju ID TechEx Show u Berlinu zahvaljujući uspehu koji su postigli i podršci Telekoma Srbija i m:tel Bosna i Hercegovina
Velika Britanija i Rusija u radnoj grupi za pristupanje SCO
Srpska ekonomija
Predstavnici evropskog regiona u radnoj grupi, koja će se baviti pitanjima pristupanja Svetskoj carinskoj organizaciji (SCO) biće Velika Britanija i Rusija, zaključeno je danas na godišnjoj Konferenciji direktora te organizacije u Sočiju
Srbija otvorena za nove zajedničke projekte sa Kinom
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom kineskog Saveta za promociju jug-jug saradnje (CPSSC) o zajedničkim infrastrukturnim projektima i unapređenju privredne saradnje dveju zemalja
Novi prihodi u budžetu od prodaje zemljišta u javnoj svojini
Srpska ekonomija
Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da je zemljište na uglu Vojvođanske i Gandijeve ulice u Novom Beogradu prodato za blizu 328 miliona dinara na licitaciji koja je održana u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Na nadmetanje je prispela jedna prijava preduzeća iz Novog Sada koje će izlicitirani iznos uplatiti u budžet Grada Beograda
Srbiji od ove godine na raspolaganju fondovi EU za poljoprivredu
Srpska ekonomija
Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da naša zemlja po prvi put ove godine dolazi u priliku da, zahvaljujući upornom radu, može da koristi i IPARD sredstva koja se odnose na oblast ruralnog razvoja i uopšte poljoprivrede
Prva investicija u Vukovaru
Srpska ekonomija
Kao rezultat skupa "Investiranje u istočnu Hrvatsku - okvir, mogućnosti i potencijali“ koji je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Zajedničkim većem opština - Vukovar, i uz podršku vlada Srbije i Hrvatske, 4. aprila 2018. godine realizovan je prvi zakup poslovnog prostora u Poslovno-inovacionom centru u Vukovaru. Ugovor su potpisale srpska kompanija "Dental Ant" i Grad Vukovar
Saradnja sa Svetskom bankom na unapređenju zdravstva
Srpska ekonomija
Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa predstavnikom Svetske banke u Srbiji Anom Holt o nastavku saradnje i zajedničkih aktivnosti na reformi i unapređenju zdravstvenog sistema Srbije. Tema sastanka bilo je i dodatno finansiranje projekta pod nazivom "Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije"
Podrška za projekte u 59 opština i gradova
Srpska ekonomija
Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je 59 opština i gradova Srbije ove godine dobilo podršku iz Fonda za lokalne samouprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za realizaciju projekata
Više od 20 kineskih kompanija traži partnere u Srbiji
Srpska ekonomija
U Privrednoj komori Srbije održan je Investiciono-trgovinski forum Srbije i Kine na kome je učestvovalo više od 20 kineskih kompanija i oko 30 preduzetnika i 80 srpskih kompanija