Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbija će jačati saradnju sa Baden-Virtembergom

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas Završnoj plenarnoj sednici petog zasedanja Zajedničke komisije Srbija–Baden-Virtemberg, i tom prilikom poručila da je ta nemačka pokrajina jedan od naših najvažnijih ekonomskih partnera.

Brnabić je istakla da je cilj Srbije jednostavan, a to je dinamičniji privredni rast, više radnih mesta i bolje plaćenih poslova, te da su odnosi Srbije sa Baden-Virtembergom od izuzetnog značaja za sveobuhvatne odnose sa Nemačkom, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Ceo tim u Vladi, zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, ulaže ogroman napor da bi Srbija bila prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner, istakla je ona.

Premijerka je podvukla da će nastojati da dalje jača privrednu saradnju sa nemačkom pokrajinom, uključujući širenje postojećih investicija u Srbiji, ali i nova ulaganja.

Srbija ima jasne ciljeve, a na tom putu imamo partnera u Baden-Virtembergu, rekla je Brnabić i dodala da Srbija ceni podršku koju joj ta nemačka pokrajina pruža na putu ka EU.

Prema njenim rečima, više od 100 kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Baden-Virtemberga posluje u Srbiji, gde zapošljavaju više od 8.000 radnika.

Takođe, kako je dodala, sveobuhvatna razmena Srbije i Baden-Virtemberga je u prošloj godini premašila 600 miliona evra, što je 12 odsto više u odnosu na 2016. godinu, uz očekivanje da će razmena u 2018. biti uvećana.

Za Srbiju i naše kompanije važno je otvaranje tržišta Baden-Virtemberga za srpske proizvode, naglasila je ona i ukazala na važnost Zajedničke komisije Srbije i ove nemačke pokrajine.

Predsednica Vlade je navela da je tema radnih grupa u okviru Zajedničke komisije infrastruktura, energetika, transport, zaštita životne sredine, kultura, obrazovanje i digitalizacija, koja je, kako je istakla, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Prema njenoj oceni, sve ovo pokazuje da naši odnosi nisu zasnovani samo na ekonomiji, nego su sveobuhvatni i fokusirani na našu zajedničku budućnost u EU.

Akcenat je stavljen i na saradnju u oblasti kulture, napomenula je ona i pozvala delegaciju nemačke pokrajine, u kojoj živi više od 70.000 naših državljana različitog etničkog porekla i obrazovanja, da krajem juna dođu na otvaranje Narodnog muzeja.

Brnabić je istakla i saradnju u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da će ta oblast biti jedan od najvećih izazova na putu Srbije ka EU, pri čemu je takođe saopštila da je dogovoreno da se promoviše saradnja u okviru Dunavske strategije.

Premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman je, izrazivši zadovoljstvo time što Srbija želi konstruktivnu saradnju sa tom nemačkom pokrajinom, naveo da se rad Komisije prostire gotovo na sve oblasti – privredu, nauku, poljoprivredu, turizam, saobraćaj, kulturu, obrazovanje i saradnju u okviru Dunavske strategije.

Vlada Baden-Virtemberga želi da se ti odnosi dalje prodube i izgrade, poručio je Krečman i istakao da ekonomski napredak danas zavisi najviše od nauke, tako da je privredi potrebna dobro školovana radna snaga.

Srbija i Baden-Virtemberg su, kako je ocenio, dobri trgovinski partneri, a u narednom periodu radiće se i na poboljšanju bilateralne saradnje.

On je poručio i da su vrata EU za Srbiju otvorena, budući da se Srbija nalazi na dobrom putu i sa velikom odlučnošću želi da ispuni svoj cilj.

Prema njegovim rečima, za članstvo u Uniji potrebno je ispuniti važne uslove, a nemačka pokrajina je partner na putu Srbije ka EU.

Nakon zajedničkog obraćanja, Brnabić i Krečman potpisali su protokol sa zajedničke završne plenarne sednice petog zasedanja Zajedničke komisije Srbija– Baden-Virtemberga, a potom su se premijeri Srbije i nemačke pokrajine sastali u Palati Srbija.

Ostali naslovi

Mlađi Rotšild imenovan za predsednika kompanije
Srpska ekonomija
Rothschild & Co. je imenovao Aleksandra de Rotšilda da zameni njegovog oca kao direktor investicione banke, što ga čini 7. generacijom porodice Rotšild na čelu ove banke
Očekuje se više od 12 milijardi dinara od zelenih taksi
Srpska ekonomija
Prihodi od naplate ekoloških taksi i naknada mogli bi da budu za oko 30 odsto veći ako bi ih plaćale sve firme u Srbiji koje prave otpad ili zagađuju životnu sredinu, procenjuje ministar životne sredine Goran Trivan
Srpska ekonomija u utorak u 18 sati na RTS2
Srpska ekonomija
Emisija Srpska ekonomija, koja se emituje u utorak u 18 sati na RTS 2 govori o ulozi ženskog preduzetništva u domaćoj privredi, koja postaje sve značajnija na putu kreiranja snažne i održive ekonomije. Žene u Srbiji koje su uključene u biznis zajednicu suočavaju se sa brojnim izazovima i problemima. Međutim, njihov status iz godine u godinu je bolji i ima veću podršku državnih institucija
Sutra počinje sajam građevinarstva na Beogradskom sajmu
Srpska ekonomija
Međunarodni sajam građevinarstva (SEEBBE), 44. po redu, koji počinje sutra u Beogradu, okupiće više od 600 izlagača iz 27 zemalja koji će predstaviti kompletnu ponudu iz svih oblasti građevinske delatnosti
Pokrajina Baden-Virtemberg važan partner Srbije
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas u razgovoru sa predsednikom Vlade nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfridom Krečmanom zadovoljstvo činjenicom da ta pokrajina Srbiju vidi kao zemlju sa velikim potencijalom za ekonomsku saradnju i investicije
Zadrugarstvo u službi ostanka mladih na selu
Srpska ekonomija
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić razgovarao je danas sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom o unapređenju regionalnog ruralnog razvoja
Uspešni koraci na rešavanju problema Agrokora
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je naša zemlja zainteresovana za to da se problem "Agrokora" reši što pre, i da firme iz sastava koncerna koje posluju u Srbiji izvršavaju obaveze prema svima
Kolebanja na turskoj berzi
Srpska ekonomija
Nove spekulacije oko preuranjenih izbora u Turskoj negativno su uticale na tamošnju berzu, a takođe je i lira pod pritiskom
Formiranje tima za podršku francuskim preduzećima na tržistu Balkana
Srpska ekonomija
Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) juče je i zvanično počela formiranje regionalne ekipe za podršku francuskim preduzećima na tržištu Balkana - Team France Balkans, potpisivanjem Pisma o namerama sa Savezom privrednih komora Makedonije (SPKM)
Rast plata u Britaniji
Srpska ekonomija
Plate u Britaniji rastu bržim tempom od cena, što je pozitivan razvoj situacije za tamošnja domaćinstva