Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Zlatni pečat za organsku hranu

Beč
Srpska ekonomija

Sekretarijat za zaštitu životne sredine poboljšaće jelovnike ugostiteljskih lokala u okviru programa „Ekobiznis Beč“ („Oekobusiness Wien“) koji već dugo unapređuje hotelijerske i druge objekte. Austrijski institut za kontrolu kvaliteta „Biogarantie“ oceniće kvalitet prehrambene ponude i objektima širom Beča dodeliti bronzani, srebrni ili zlatni pečat pod sloganom „Ukusno jelo, naravno!“.

Inicijativa „Ukusno jelo, naravno!“ treba da unapredi gastronomsku ponudu i da podigne svest građana kada je u pitanju potrošnja vode, smanjenje otpadaka od hrane i emisija ugljen-dioksida. Vlasnicima bečkih hotela, restorana i kafana omogućene su konsultacije, finansijska podrška i različita rešenja za smanjenje troškova energije, otpada i drugih resursa.

Organski proizvedena hrana u preradi ne sadrži hemijska sredstva, konzervanse ili druge hemikalije. U zavisnosti od toga koliki je zapravo udeo organski proizvedene hrane na jelovniku i kakvog su kvaliteta ponuđeni životinjski proizvodi, restoranima se dodeljuje bronzani, srebrni ili zlatni pečat kvaliteta.

Pored toga što se ovom inicijativom savetuju i ocenjuju ugostitelji, data im je mogućnost da manja preduzeća sarađuju sa većim i da u takvoj razmeni informacija zajedno pronađu najbolja rešenja za svoje poslovanje.

„Zahvaljujući ovoj inicijativi u prvi plan stavljamo one restorane koji vode računa u nabavci najboljih namirnica, brinu o održivosti kulinarske ponude i o dobrobiti životinja“, naglašava šefica Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Karin Bihl-Krameršteter. „Istovremeno želimo da probudimo svest konzumenata, jer se na mnogim mestima još uvek ne precizira da li su njihove namirnice održive i organski proizvedene, da li je ponuđena hrana regionalna ili sezonska i da li se, ukoliko se radi o namirnicama životinjskog porekla, vodi računa o uslovima u kojima se drže životinje,“ naglašava Krameršteter.

Neki od najvažnijih kriterijuma inicijative „Ukusno jelo, naravno!“ podrazumevaju da udeo organski proizvedene hrane treba da iznosi najmanje 30%. Srebrni pečat dobijaju jela koja imaju preko 75%, a zlatna preko 90% organski proizvedene hrane. Jaja moraju da budu iz slobodnog uzgoja, a zlatni pečat dobijaju samo restorani koji imaju 100% organski proizvedena jaja. Na meniju se traže najmanje četiri organski proizvedena mlečna proizvoda dok zlatni pečat dobijaju samo 100% organski proizvedeni mlečni proizvodi. Najmanje jedna sorta mesa ili ribe mora da bude organski proizvedena. Zlatni pečat dobijaju jedino 100% organski proizvedene sorte. Podaci o poreklu moraju da budu navedeni. Margarin, čokolada i čokoladnih namazi treba da imaju sertifikat „Okruglog stola za održivo palmino ulje“ (RSPO) odnosno inicijative „Grupa za Inovaciju palminog ulja“ (POIG) koji su nastali sa ciljem zaštite i ravnomerne raspodele u lancu dobavljača palminog ulja. Najzad, vegetarijanska ponuda se na svakom jelovniku podrazumeva.

Za poboljšanje ishrane svojih građana Grad Beč je uveo različite programe i inicijative. Tako je udeo organski proizvedene hrane u različitim ustanovama već znatno poboljšan. U gradskim vrtićima su tako mlečni proizvodi 100%, a ukupan udeo namirnica 51% organskog porekla.

Finansiranje inicijative podržali su Privredna komora Grada Beča, Fond za ekološku struju, Savezno ministarstvo Austrije za održivi razvoj i turizam i mnogi drugi.

Ostali naslovi

Delegacija MMF u Beogradu
Srpska ekonomija
Delegacija MMF koju predvodi šef Misije te mejdunarodne finansijske organizacije Džejms Ruf počela je danas posetu Beogradu sastankom sa ministrom finansija Sinišom Malim
Postoji prostor u budžetu i za rast plata
Srpska ekonomija
Pored penzija, postoji i budžetski prostor za povećanje plata, otprilike oko šest posto u ukupnoj masi zarada, ali važno je da se ne ide na linearno povećanje svima, izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmalov
Švajcarci odbili izmene bankarskog sistema
Srpska ekonomija
Švajcarci su juče na referendumu odbili da se izmeni bankarski sistem pozajmice novca, a odobrili su zakon prema kome kockarnice u ponudi mogu da imaju i onlajn kockanje
Sberbanka nudi spas za Agrokor
Srpska ekonomija
Ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao je da je Sberbanka spremna da odigra pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Agrokoru
Vrednost Agrokorovih kompanija tri puta manja od duga
Srpska ekonomija
Vrednost kompanija koje su u sistemu koncerna Agrokor je čak tri puta manja od dugova, budući da je oko 140 kompanija procenjeno na oko 18,5 milijardi kuna (2,5 milijardi evra), dok dug iznosi 57 milijardi kuna (7,7 milijardi evra)
Eksperti CIE o uticaju novih tehnologija na svet biznisa
Srpska ekonomija
Dvodnevna Biznis Insajder "Inside trends" konferencija o uticaju novih tehnologija i načinu na koji one menjaju svet biznisa, nauke i medicine, biće održana 18. i 19. oktobra u Varšavi, uz najavljeno učešće velikog broja eksperata iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i iz Srbije
Nemačka predlaže sistem osiguranja nezaposlenih na nivou EU
Srpska ekonomija
Nemačka je predložila uspostavljanje sistema osiguranja u slučaju nezaposlenosti na nivou cele Evropske unije, kako bi se evrozona učinila otpornijom na buduće ekonomske šokove, rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc
Sa MMF i o završetku reforme javne uprave i platama
Srpska ekonomija
Kraj reforme javne administracije i definisanje platnih razreda i koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru planira se za narednu ili 2021. godinu, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali uoči razgovora sa delegacijom MMF-a koja će od ponedeljka boraviti u Beogradu
Pad cene kukuruza
Srpska ekonomija
Na novosadskoj Produktnoj berzi nastavljaju se negativni cenovni trendovi praćeni smanjenim obimom prometa. Smanjena potražnja za berzanskom robom glavni je uzrok pada cena četvrtu nedelju za redom
Počela letnja čarter sezona
Srpska ekonomija
Letnja sezona čarter letova sa aerodroma "Nikola Tesla" počela je krajem maja, a do početka oktobra 36 avio kompanija leteće na 63 redovne i 29 čarter destinacije, kaže direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević i ističe da se ovog leta očekuje rekordan broj putnika u čarter saobraćaju